Οι φεμινιστικές παρεμβάσεις στη διεθνή διάσκεψη στο Λβιβ της Ουκρανίας

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Στις 5 και 6 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Λβιβ της Ουκρανίας διήμερη διεθνής διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αλληλεγγύης με την Ουκρανία με την υποστήριξη του “Κοινωνικού Κινήματος”. Στη διεθνή αντιπροσωπεία συμμετείχαν αριστεροί πολιτικοί, βουλευτές, συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι από την Αυστρία, την Αργεντινή, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Δημοσιεύουμε την ανταπόκριση του Tom Harris ενός ακτιβιστή του Συνδικάτου Δημοσίων και Εμπορικών Υπηρεσιών που συμμετείχε. Εδώ αναδημοσιεύουμε τις παρεμβάσεις κάποιων ουκρανίδων φεμινιστριών, τις πληροφορίες και τους προβληματισμούς τους.

– – – – –
Ακούσαμε επίσης φεμινίστριες ακτιβίστριες και καμπάνιες για τα δικαιώματα των γυναικών. Ο πόλεμος είχε βαθιές επιπτώσεις στις ζωές των γυναικών. Η σεξουαλική βία χρησιμοποιήθηκε ως πολεμικό όπλο από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, δημιουργώντας τεράστιο πόνο και τραύματα. Η δυνατότητα πρόσβασης των γυναικών στην άμβλωση δεν είναι καθόλου εγγυημένη. Παρόλο που η άμβλωση είναι νόμιμη στην Ουκρανία, όσες προσπαθούν να την πραγματοποιήσουν μπορεί να αντιμετωπίσουν κοινωνικό στίγμα και θρησκευτική προκατάληψη. Δυστυχώς, πολλές Ουκρανές γυναίκες που καταφέρνουν να διαφύγουν στην Πολωνία ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται πλέον σε μια χώρα όπου οι αμβλώσεις είναι ουσιαστικά απαγορευμένες.

Σύμφωνα με τη Yana Wolf, ακτιβίστρια της φεμινιστικής ομάδας Bilkis, η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας έχει επίσης ενθαρρύνει ορισμένους άνδρες να κακοποιούν γυναίκες. ‘Όταν οι άνδρες κατατάσσονται στο στρατό, δεν παίρνουν απλώς μια στολή’, εξήγησε. ‘Αποκτούν μια αίσθηση εξουσίας, μεταξύ άλλων και πάνω στις γυναίκες’. Εξήγησε ότι οι γυναίκες και τα παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν τις συνέπειες όταν οι τραυματισμένοι άνδρες επιστρέφουν από το μέτωπο. “Το τραύμα μετατρέπεται σε οργή όταν επιστρέφουν”, εξήγησε, “και η βία προκαλεί περισσότερη βία”.

Το ουκρανικό γυναικείο κίνημα έχει πετύχει πολλά τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η υποδομή που δημιούργησε απειλήθηκε από τον πόλεμο. Η Marta Chumalo από την ομάδα Women’s Perspectives περιέγραψε πώς ορισμένα καταφύγια γυναικών αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της εισβολής. Οι συνθήκες πολλών γυναικών προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέφυγαν στο Λβιβ, αποτελούν το ιδανικό πρόσφορο έδαφος για ενδοοικογενειακή βία. Η οργάνωση της Marta βοηθούσε γυναίκες, μία από τις οποίες ζούσε από 17 της σε ένα υπόγειο, με ελάχιστη δυνατότητα να θρέψει και να προσφέρει στον εαυτό της ή στα παιδιά της και ελάχιστα μέσα για να ξεφύγει από βίαιους συντρόφους.

Αλλά ενώ οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, έχουν επίσης αντισταθεί, τόσο κατά της εισβολής όσο και κατά της καταπίεσης των ανδρών από τη “δική” τους πλευρά. Πολλές γυναίκες προσφέρθηκαν εθελοντικά να πολεμήσουν τους Ρώσους, και το ποσοστό των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις έχει εκτοξευθεί σε πάνω από 15%. Πολλές γυναίκες απαίτησαν να τους επιτραπεί να δώσουν τη μάχη ενάντια στον εχθρό, αντιστεκόμενες στις προσπάθειες του στρατού να τις κατανείμει σε θέσεις μακριά από τη μάχη. Εν τω μεταξύ, η έξοδος των προσφύγων στις ασφαλέστερες πόλεις της δυτικής Ουκρανίας επέτρεψε σε μέχρι πρότινος ανομοιογενείς αγωνιστές να δημιουργήσουν νέες διασυνδέσεις, με το Λβιβ να μετατρέπεται σε αυτοσχέδιο κέντρο φεμινιστικού και ΛΟΑΤ ακτιβισμού. Στο Κίεβο, μια φεμινιστική συλλογικότητα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ψηφίζει κάθε μήνα για το σε ποια στρατιωτική μονάδα θέλει να κάνει δωρεά.

Το συνολικό και εξαιρετικά ενδιαφέρον δημοσίευμα εδώ: https://www.elaliberta.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1/8212-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE-%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B1%CF%8A%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CF%8D%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1