Αχρείαστος ο όρος «γυναικοκτονία» αφού υπάρχει η «ανθρωποκτονία» για τον Τσιάρα

Αλιεύει η Κατερίνα Πράπα

Με εμμονή η κυβέρνηση Μητσοτάκη και αγνοώντας τα δεκάδες περιστατικά έμφυλης και σεξιστικής βίας και των δολοφονιών κατά των γυναικών συνεχίζει να μην υιοθετεί τον όρο.

«Η ανθρώπινη ζωή δεν σχετικοποιείται» ανάλογα με το φύλο, το χρώμα, τον τόπο καταγωγής, επεσήμανε ακόμη ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντα σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έπειτα από τη γυναικτονία της Αΐντας Παπαδοπούλου, στην Καβάλα, με καθ’ ομολογίαν δράστη τον σύζυγό της.

Ο Κώστας Τσιάρας ανέφερε ότι με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα «προβλέφθηκε αποκλειστικά, οριζόντια και ανελαστικά, ως μοναδική ποινή για την ανθρωποκτονία η ισόβια κάθειρξη.

«Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα θα συνεχίσει τη λειτουργία της και θα υποβάλει τις προτάσεις της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι πρόβλεψη ενός νέου ποινικού αδικήματος «γυναικοκτονίας» θα οδηγήσει σε μία ανεπίτρεπτη τόσο συνταγματικά όσο και ηθικά, σχετικοποίηση της ανθρώπινης ζωής, που είναι το υπέρτατο αγαθό και προστατεύεται απόλυτα».

Στην απάντησή του ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι σε επίπεδο πρόληψης επιχειρείται η δημιουργία ενός δικτύου προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσω του ποινικού δικαίου, με την καθιέρωση του αξιόποινου χαρακτήρα για τη μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση που επιβάλλει απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ προσώπων και αποτελεί τη συνηθέστερη απόφαση των δικαστηρίων για την προστασία των γυναικών.

Μετά τις «ήξεις, αφίξεις» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» είναι φανερό πως το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αποφασισμένο να κλείσει τα μάτια για τις 17 γυναικτονίες του 2021 και στις τρεις του 2022.

Η μαύρη λίστα του 2021:

17 Ιανουαρίου η Βασιλική (54 ετών) δολοφονείται με 14 μαχαιριές στα Μεσκλά Χανίων από τον 48χρονο Νορβηγό σύντροφό της.

5 Απριλίου η Κωνσταντίνα (28 ετών) και ο αδελφός της δολοφονούνται στο σπίτι τους στη Μακρινίτσα από τον 31χρονο πρώην σύζυγό της.

11 Μαΐου η Καρολάιν Κράουτς (20 ετών) δολοφονείται στα Γλυκά Νερά από τον 32χρονο σύζυγό της μπροστά στο 11 μηνών βρέφος της. Ο δολοφόνος είχε σκηνοθετήσει εισβολή ληστών και για περισσότερο από ένα μήνα υποκρινόταν το θύμα, ακόμα και στην κηδεία της. Τελικά ομολόγησε.

16 Ιουλίου η Γαρυφαλλιά (26 ετών) δολοφονείται στη Φολέγανδρο από τον σύντροφό της. Ο 30χρονος γυναικοκτόνος είπε ότι «ήταν η κακιά στιγμή, χάλασε η φάση».

30 Ιουλίου η Αννίσα (31 ετών) δολοφονείται στη Δάφνη από τον σύζυγό της. Η ΕΛ.ΑΣ. είχε κληθεί μετά από καταγγελία της γυναίκας, αλλά δεν έκανε τίποτα.

3 Αυγούστου η Μαρία (43 ετών), μητέρα τριών παιδιών, δολοφονείται με 8 σφαίρες στον θώρακα και στο κεφάλι στην ταβέρνα του αδερφού της στη Λάρισα. Δράστης ο 54χρονος πρώην σύζυγός της. «Ήμουν θολωμένος» υποστήριξε.

8 Αυγούστου η Σταυρούλα (47 ετών) δολοφονείται από έναν 48χρονο άνδρα. Την πυροβόλησε δύο φορές με κυνηγετική καραμπίνα. Η γυναίκα είχε καταγγείλει στην αστυνομία ότι δεχόταν απειλές από τον 48χρονο.

23 Αυγούστου 55χρονη γυναίκα δολοφονείται από τον σύντροφό της με μαχαίρι στο διαμέρισμά τους στη Θεσσαλονίκη. Η γυναίκα είχε καλέσει λίγες μέρες πριν την αστυνομία εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του.

1 Σεπτεμβρίου η Μόνικα Γκιους (42 ετών), μητέρα τριών παιδιών, βρέθηκε τσιμεντωμένη στην αυλή του σπιτιού της στην Κυπαρισσία. Ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας από τον πρώην σύζυγό της και από τον 39χρονο σύντροφό της, που συνελήφθη στην Ολλανδία.

22 Σεπτεμβρίου η Δώρα (32 ετών) δολοφονείται με δύο σφαίρες από τον 40χρονο πρώην σύντροφό της στη Ρόδο. Η Δώρα είχε καταθέσει δύο μηνύσεις εναντίον του δράστη για άσκηση σωματικής βίας. Η πρώην σύζυγος του δράστη είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς του.

1 Οκτωβρίου 75χρονη γυναίκα δολοφονείται από τον σύζυγό της στη Βερβερόντα Ερμιονίδας στην Αργολίδα, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος από τους αστυνομικούς.

27 Οκτωβρίου η Νεκταρία (48 ετών) δολοφονείται με 8 μαχαιριές από τον πρώην σύζυγό της και πατέρα των τεσσάρων παιδιών τους στην Ιεράπετρα.

28 Νοεμβρίου 48χρονη γυναίκα δολοφονείται με 23 μαχαιριές από τον 49χρονο σύζυγό της στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης.

6 Δεκεμβρίου 36χρονη γυναίκα δολοφονείται από τον 40χρονο σύζυγό της στη Λακωνία, ενώ τα δύο ανήλικα παιδιά τους κοιμόντουσαν στο διπλανό δωμάτιο.

9 Δεκεμβρίου η Τζεβριέ (29 ετών), μητέρα τριών παιδιών, δολοφονείται από τον 30χρονο σύζυγό της, ο οποίος την ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου στην Αλεξανδρούπολη.

13 Δεκεμβρίου η Αλεξάνδρα (55 ετών) δολοφονείται από τον 56χρονο πρώην σύζυγό της στη Θεσσαλονίκη. Την πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα, ενώ αρχικά οι πληροφορίες έλεγαν ότι δολοφονήθηκε από την πεθερά της. Τελικά ο δράστης ομολόγησε ότι τη σκότωσε γιατί είχε τυφλωθεί από ζήλεια.

Πηγή: https://thepressproject.gr/achreiastos-o-oros-gynaikoktonia-afou-yparchei-i-anthropoktonia-gia-ton-tsiara/?