Συνάντηση γυναικείων οργανώσεων με ΓΓΟΠΙΦ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΥΝΑΚΕΙΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Συνάντηση με την νέα Γενική Γραμματέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κ. Καλυψώ Γούλα είχαν εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών και της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια, Φανή Γιωτάκη, Μαρία Γκασούκα, Αναστασία Γκολιομύτη, Κατερίνα Καπερναράκου Κατερίνα Παπαντωνίου και Φωτεινή Σιάνου την Παρασκευή 3 Ιουνίου.

Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκαν στα φλέγοντα ζητήματα, που απασχολούν το φεμινιστικό κίνημα και τις γυναίκες εν γένει στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία, ενώ δόθηκε και σχετικό υλικό προς ενημέρωση και μελέτη.

Εκ μέρους της κ. Γούλα δηλώθηκε η πρόθεση να υπάρξει και νέα επικοινωνία και με επιπλέον γυναικείες/φεμινιστικές οργανώσεις/συλλογικότητες που εκτιμήθηκε ως σημαντικό.

Η αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στις δράσεις των οργανώσεων κατά της θεσμικής και ουσιαστικής υποβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του νομοσχεδίου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αλλά και στην ανάδειξη του τραγικού προβλήματος των γυναικοκτονιών. Ειδικότερα, τέθηκε το ζήτημα της αναγκαιότητας να αναγνωριστεί νομικά ο όρος γυναικοκτονία από το ελληνικό δίκαιο, επισημαίνοντας τον χαρακτήρα της έμφυλης βίας, που έχει, αλλά και τις μακροχρόνιες οδυνηρές συνέπειες στις οικογένειες των θυμάτων.

Η αντιπροσωπεία αναφέρθηκε επισταμένως στα ζητήματα, που ανακύπτουν από την εφαρμογή του προβληματικού νόμου για την συνεπιμέλεια, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψη οι κατά περίπτωση ανάγκες των παιδιών, αλλά και στους κινδύνους, που διατρέχουν γυναίκες και παιδιά ειδικά από κακοποιητές πρώην συζύγους/πατέρες. Επιπλέον, επισήμαναν και την ανάγκη στοχευμένης εκπαίδευσης των δημοσίων λειτουργών αστυνομικών, ιατρών και δικαστών/ριών, που χειρίζονται τις υποθέσεις αυτές.

Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, οι συμμετέχουσες έθεσαν το συλλογικό αίτημα η ΓΓΙΦ να αναλαμβάνει πολύ δραστικότερο ρόλο στα τεκταινόμενα στην ελληνική κοινωνία, όπου τα δικαιώματα των γυναικών δέχονται απηνείς διώξεις και τέλος, ζήτησαν από την Γενική Γραμματέα να λάβει θέση για την υπόθεση απαγωγής του μικρού αγοριού στην Νορβηγία.

Οι οργανώσεις, που συμμετείχαν στην συνάντηση γνωριμίας με την ΓΓΙΦ κ. Καλυψώ Γούλα, προσβλέπουν στο να αποτελέσει το έναυσμα για μία εποικοδομητική και σε βάθος χρόνου συνεργασία, ώστε να βελτιωθεί η ζωή και η καθημερινότητα γυναικών, παιδιών και ανδρών στην Ελλάδα.

Δελτίο Τύπου της 4 Ιουνίου 2022

Το πανό της Πρωτοβουλίας κατά των γυναικοκτονιών, το οποίο παρουσιάζουμε συχνά στα δικαστήρια όταν πηγαίνουμε στις σχετικές δίκες

Η παρουσίαση της φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Τρεις γυναίκες κρατούν ένα πανό μπροστά στο δικαστήριο, της Πρωτοβουλίας κατά των γυναικοκτονιών, και το σύνθημα Πες την με το όνομά της.