«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για τον προπονητή ιστιοπλοΐας: «Ένοχος, εγκληματικό το σχέδιο του, δεν έδειξε καμία μεταμέλεια»

Αλιεύει η Κατερίνα Πράπα

Την ενοχή του προπονητή της ιστιοπλοΐας για τα κακουργήματα του βιασμού κατ’εξακολούθηση και της κατάχρησης ανηλίκου, πρότεινε ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Χ. Μακραντωνάκης, με αποτέλεσμα οι γονείς της Αμαλίας αλλά και η Ολυμπιονίκης Σοφια Μπεκατώρου που βρίσκεται στην αίθουσα, να ξεσπάσουν σε κλάματα.

Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για «θρασύτατες και απάνθρωπες πράξεις» από την πλευρά του κατηγορούμενου, ενώ πρότεινε να απαλλαγεί σχετικά με την πράξη της προσβολής γενετήσιας πράξης σε βάρος ανηλίκου κάτω των 15 ετών και αυτό γιατί σύμφωνα με νόμο του 2021, λόγω ρήτρας επικουρικότητας, το κακούργημα «απορροφάται από το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου, ακόμα και αν πρόκειται για ομολογημένο έγκλημα όπως συμβαίνει στην παρούσα υπόθεση».

Όπως είπε οι τακτικοί και λαϊκοί δικαστές θα πρέπει να λάβουν υπόψη το νεαρό της ηλικίας του θύματος, για τον τρόπο που αντέδρασε ή χειρίστηκε τις καταστάσεις. «Να δείτε το πρόσωπο της καταγγέλλουσας, τις ενέργειες, τις πράξεις και τις παραλείψεις της όχι τώρα όπως την είδατε αλλά γυρνώντας τότε το χρόνο, όταν ήταν ένα παιδί» υποστήριξε, αναφερόμενος σε γεγονότα «που για τον κατηγορούμενο προσέφεραν χαρά, ήταν το καμάρι του, το στολίδι του το άγαλμα του γιατί την θαύμαζε και την αγαπούσε χωρίς όμως τη συναίνεση της».

Κατά την εισήγηση του, ο εισαγγελέας τόνισε ότι τα περιστατικά διαδραματίζονται το 2009, όταν η καταγγέλλουσα ήταν 9 ετών και τελείωνε την πέμπτη Δημοτικού. «Το παραπάνω βάρος της καταγγέλλουσας δημιούργησε κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε ο κατηγορούμενος με το πρόσχημα να την “ξεκλειδώσει” να θέσει σε εφαρμογή το εγκληματικό του σχέδιο καταχρώμενος την ιδιότητα του και την εμπιστοσύνη που είχαν στο πρόσωπο του οι γονείς, επιδιώκοντας να συνδεθεί μαζί της συναισθηματικά απευθύνοντας της φράσεις όπως “τί ωραίο κορμάκι έχεις”».

«H καταγγέλλουσα  το 2009 ήταν 10 ετών, τελείωνε την πέμπτη Δημοτικού. Τον Σεπτέμβριο του 2009 προσλαμβάνεται από τον Ναυτικό Όμιλο Ωρωπού ο κατηγορούμενος προπονητής ιστιοπλοΐας. Αναλαμβάνει την προπόνηση όλων των παιδιών και περνούσε πολλές ώρες μαζί τους, υπεύθυνος για φύλαξη, επίβλεψη με την ιδιότητα του προπονητή. Όλα τα παιδιά τον έβλεπαν σαν πρόσωπο εμπιστοσύνης», λέει στην αρχή της πρότασής του ο εισαγγελέας και συνεχίζει κάνοντας λόγο για «εγκληματικό σχέδιο» από την πλευρά του κατηγορουμένου ο οποίος όπως είπε είχε φροντίσει να δημιουργήσει γερές σχέσεις με όλους τους γονείς.
Όπως σημείωσε ο εισαγγελικός λειτουργός, ο κατηγορούμενος «το καλοκαίρι του 2010 ενώ η ομάδα βρισκόταν στο Γαλαξίδι, προτελευταία ημέρα των αγώνων με πρόσχημα ότι κάτι ήθελε να πει στην καταγγέλλουσα, την τράβηξε και προκειμένου να ικανοποιήσει τη γενετήσια ορμή του τη φίλησε. Ήταν 11 ετών, μόλις είχε τελειώσει την πέμπτη Δημοτικού», ενώ προσθέτει πως «το ίδιο βράδυ, ο ίδιος με τρόπο που δεν προσδιορίστηκε ακριβώς, εισήλθε στο δωμάτιο και εκμεταλλευόμενος το σκότος, την έριξε στο πάτωμα της άσκησε σωματική βία. Κατά την επιστροφή τους από το ταξίδι ο κατηγορούμενος δεν έδειξε καμία μεταμέλεια και συνέχισε να επισκέπτεται το κατάστημα. Από εκείνο το καλοκαίρι οι λεκτικές κολακευτικές εκφράσεις έγιναν γενετήσιες πράξεις: θωπείες, εισχώρηση δακτύλων στον κολιό αυτής και αυτοικανοποίηση παρουσία της ίδιας παρόλο που γνώριζε την ηλικία της και ότι ήταν παράνομο».
Σε άλλο σημείο της αγόρευσής του ο εισαγγελέας της έδρας σημείωσε ότι «το καλοκαίρι του 2011 πάλι σε αγώνες στο Γαλαξίδι, με συνοδό τον πατέρα της καταγγέλλουσας, προχωρώντας ακόμα περισσότερο το σχέδιο του, εισήλθε στο δωμάτιο με τη βία την οδήγησε στο αυτοκίνητο, ανέβηκε από πάνω της και χωρίς τη συναίνεση της ήρθε με τη βία σε συνουσία. Αυτό γινόταν όλο το 2011 ως το φθινόπωρο του 2013, ακόμα και όταν το καλοκαίρι του 2012 άλλαξε προπονητή η καταγγέλλουσα.
Αναφορικά με την καταγγέλλουσα ο εισαγγελέας είπε πως εκείνη τελικά «βρήκε τη δύναμη να τα πει στους γονείς της, που πήγαν στην αστυνομία αλλά δεν προχώρησε περισσότερο η καταγγελία φοβούμενοι τις επιπτώσεις στην ψυχολογία του παιδιού τους. Μετά από 14 χρόνια, η καταγγέλλουσα βρήκε τη δύναμη να καταγγείλει και να προχωρήσει η ίδια».

Τέλος ο εισαγγελέας αναφέρθηκε και στους προβληματισμούς που δημιούργησε η ακροαματική διαδικασία, εξηγώντας γιατί δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

στα λογικά κενά μεταξύ των καταθέσεων που «με μια πρώτη ανάγνωση δεν έβρισκαν έρεισμα στην κοινή λογική», καθώς «ο πιο καλός σεναριογράφος δεν θα μπορούσε να φαντάζει το βιασμό αυτό…». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, η καταγγέλλουσα όσες φορές και να επανέλαβε μίλησε ακριβώς για ίδια πραγματικά περιστατικά χωρίς να πέσει σε καμία αντίφαση, γεγονός που αποδεικνύει ότι όσα βίωσε 10 έως 14 χρόνων, «δεν είναι προϊόν μυθοπλασίας αλλά πραγματικά που προκάλεσαν τραύματα στην ψυχή της που κανείς δεν γνωρίζει αν θα ξεπεράσει».

-γιατί η καταγγέλλουσα δεν αντέδρασε επί 2-3 χρόνια; «Δεν αντέδρασε γιατί ασκήθηκε σωματική βία. Κυρίως όμως δεν αντέδρασε λόγω της ψυχολογικής βίας που την έκανε να νιώθει πολύ άβολα», υποστήριξε και πρόσθεσε και συνέχισε: «Είχε μπει σε μια κατάσταση υπακοής και ο κατηγορούμενος άρχισε να απειλεί ότι θα με σκοτώσει, θα σκοτώσει τους δικούς μου ότι θα σκοτωθεί ο ίδιος».

-Οι αντικρουόμενες καταθέσεις των παιδιών, των μητέρων αυτών: «Τις έλαβα υπόψη, προβληματίστηκα κι εγώ. Ουδεμία εκ των αθλητριών ή μητέρων τους, πέρα ότι ανέφεραν πως υπήρχε μια προσκόλληση του παιδιού στον προπονητή, δεν αναφέρθηκαν σε κάτι παραπάνω. Κανείς δεν αναφέρθηκε σε ερωτική περίπτυξη ή εναγκαλισμό. Οι μάρτυρες αυτοί κατέθεσαν αλήθεια. Δεν είπαν κάτι για βιασμό γιατί δεν είδαν ποτέ. Δεν είδαν ούτε το ελάσσων» είπε, τονίζοντας: «Μόνο ότι η Αμαλία ήταν κοντά στον προπονητή γιατί τη είχε χειραγωγήσει. Δεν μπορούσε να ξεφύγει από τη βία που της ασκούσε».

-Οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου. «Ο κατηγορούμενος επιχείρησε να αποδώσει την παράνομη συμπεριφορά του στον παρορμητισμό της καταγγέλλουσας» ανέφερε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας πως υπήρξαν σωρεία αντιφάσεων στην απολογία του σε σχέση με όσα ανέφερε στην ανάκριση.

Πηγή: https://www.documentonews.gr/article/katapeltis-o-eisaggeleas-gia-ton-proponiti-istioploias-enoxos-den-edeixe-kamia-metameleia/?u