Και οι μικρομάνες έχουν δικαίωμα στη μόρφωση

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Σχολιάζει η Σίσσυ Βωβού

Συγχαρητήρια για την αλληλεγγύη της λέκτορα προς μια μικρομάνα που αναγκάστηκε να έρθει στο μάθημα με το μωράκι της στο ΑΠΘ, αλλιώς θα έχανε το μάθημα. Ρωτάμε όμως, πότε θα διαμορφωθεί μια υπηρεσία στα Πανεπιστήμια για την φροντίδα μικρών παιδιών, ώστε να μην εμποδίζονται οι νεαρές μητέρες στη μόρφωσή τους; Έχουμε κι εδώ την ατομική ευθύνη και την ανιδιοτελή προσφορά, όχι όμως την ευθύνη της πολιτείας. Ας το δουν αυτό και οι επιτροπές Ισότητας των Πανεπιστημίων, ιδιαίτερα του ΑΠΘ που είναι και πολύ δραστήρια. Σ.Β.

Γράφει η Χαρίτα Βλάχου, λέκτορας στο πανεπιστήμιο,
Ήταν αρχές Μαρτίου όταν η μαθήτρια Χριστίνα Γυφτάκη με ρώτησε ευγενικά και δύσπιστα αν θα μπορούσε να παρακολουθήσει το μάθημα Master «Καινοτομία – Επιχειρηματικότητα και Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη» κρατώντας στην αγκαλιά της την 2 μηνών κορούλα της. Δέχτηκα αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη γιατί ξέρω καλά τι σημαίνει να θέλεις να προχωρήσεις στις σπουδές σου ενώ είσαι μητέρα.

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου η μητέρα συμμετείχε ενεργά άλλοτε με ερωτήσεις που είχε και άλλοτε με απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις που έκανα ενώ το μωρό, η μικρή Ζωή, δεν ακούστηκε ούτε μια φορά!

Στην τελευταία διάλεξη, που αφορούσε την ανάλυση των πεδίων του business canvas, η μικρή Ζωή ήταν πολύ αναστατωμένη και η μητέρα της προσπαθούσε με αγωνία να την ηρεμήσει.

Πλησίασα τη μητέρα σε μια προσπάθεια να τη χαλαρώσω και τη ρώτησα πειρακτικά: «Γιατί η μικρή Ζωή διαφωνεί με αυτά που λέω… Να της το εξηγήσω κατ’ ιδίαν;». Άπλωσα αυθόρμητα τα χέρια μου και πήρα το μωρό στην αγκαλιά μου, συνεχίζοντας την ανάλυσή μου στο business canvas…

Η μικρή αμέσως ηρέμησε και για την υπόλοιπη 1,5 ώρα του μαθήματος που την κράτησα δεν έβγαλε ήχο!

Η πρόκληση του να διδάσκεις δύο γενιές ταυτόχρονα είναι μεγάλη …..αλλά το μήνυμα είναι ακόμα μεγαλύτερο!

Ας στηρίξουμε όλους όσους αγωνίζονται για μια ευκαιρία για εκπαίδευση, ειδικά ας στηρίξουμε τις γυναίκες και τις μητέρες που παλεύουν να τα καταφέρουν σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους! Το αξίζουν!

Ευχαριστώ πολύ τους μαθητές που (έστω και εν αγνοία μου!) απαθανάτισαν αυτή τη στιγμή και με εξέπληξαν στέλνοντάς μου τις φωτογραφίες για να το θυμάμαι!»