Διαμαρτυρία προς τον υπουργό Δικαιοσύνης από γυναικείες οργανώσεις

Προς τον

Αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης

Κύριο Κωνσταντίνο Τσιάρα

Θέμα: Διάλογος στο στούντιο της ΕΡΤ με θέμα ¨Συνεπιμέλεια και Γονική αποξένωση”

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ

Σας έχουμε γνωρίσει με επιστολές μας, προς εσάς προσωπικά, προς τους βουλευτές όλων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, προς επαγγελματικές οργανώσεις και φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ότι είκοσι τρεις (23) γυναικείες οργανώσεις έχουμε δημιουργήσει την «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» και από το τέλος Σεπτεμβρίου 2020 έχουμε αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα σε μία προσπάθεια να ληφθούν υπόψη οι θέσεις μας γύρω από αυτό το ζήτημα μείζονος σημασίας.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα τόσο πριν αλλά όσο και μετά τη ψήφιση του ν. 4800/2021 παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και τα αιτήματά μας για συνάντηση μαζί σας, δεν έχουμε κληθεί ποτέ σε συνάντηση και διάλογο μαζί σας .

Στην δημόσια διαβούλευση πήραμε μέρος, επισημαίνοντας αστοχίες και νομοτεχνικές ατέλειες του τότε νομοσχεδίου που είχε ετοιμάσει και καταθέσει στην βουλή το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην ακρόαση στην βουλή που έγινε την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 είχαν προταθεί για να τοποθετηθούν ΟΛΕΣ οι Οργανώσεις τα αιτήματα των οποίων σχετίζονταν με το προς ψήφιση συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά μόνο δύο (2) γυναικείες οργανώσεις κλήθηκαν , η Χριστιανική Ένωση Νεανίδων Ελλάδος (ΧΕΝ) και η Οργάνωση Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ».

Αυτές οι δύο Οργανώσεις, μέσα σε ένα τρίλεπτο διαδικτυακής παρέμβασης (με προβλήματα διακοπών της σύνδεσης) έπρεπε να καταθέσουν στις Επιτροπές της βουλής όλη την προβληματική του γυναικείου κινήματος και όλη την αγωνία των γυναικών, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ενδοοικογενειακή βία με θύματα γυναίκες και παιδιά τους, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας όπου η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε σε μεγάλο ποσοστό.

Δυστυχώς πολλοί από τους φόβους μας επιβεβαιώθηκαν και πολλοί από τους προβληματισμούς μας απεδείχθησαν βάσιμοι αφού ο νέος νόμος και τον αριθμό των ενδοοικογενειακών διαφορών αύξησε και εκτόξευσε στα ύψη τις δικαστικές διαμάχες και πόλωσε την κακώς εννοούμενη μάχη των φύλων με τραγικά αποτελέσματα.

Πληροφορηθήκαμε με θλίψη ότι αντί να προβείτε στην αποτίμηση όλων των ανωτέρω και στην ψύχραιμη θεώρηση του αντίκτυπου του νέου νόμου στην ελληνική οικογένεια , εντούτοις πρόκειται να συζητήσετε δημόσια με τον κ. Παπαρηγόπουλο, Πρόεδρο της ΜΚΟ “Συνεπιμέλεια” με γνωστές ακραίες και μονοδιάστατες θέσεις στο ζήτημα της συνεπιμέλειας και μάλιστα με μονοδιάστατη παρουσίαση του ζητήματος και αναφορά σε ψευδοσύνδρομα που έχει απορρίψει η επιστημονική κοινότητα όπως αυτό της γονικής αποξένωσης. Η δε GREVIO (Group of Experts on Action against Violence against Women and Domestic Violence www.coe.int/conventionviolence) το ελέγχει σε όλες τις χώρες και συστήνει απόλυτη αποφυγή του όρου.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι οι εκπρόσωποι συλλόγων όπως και η συγκεκριμένη ΜΚΟ που θα λάβει μέρος στο διάλογο μαζί σας, πρεσβεύουν στη πλειοψηφία τους ακραίες απόψεις κατά της μητρότητας και των γυναικών τις οποίες λοιδορούν τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και με πανό σε κεντρικά σημεία της χώρας, έχουν δε εκφράσει επικίνδυνες θέσεις καθώς πολλοί από αυτούς δε διστάζουν να δικαιώνουν τους γυναικοκτόνους στις πρόσφατες υποθέσεις δολοφονιών γυναικών που έχουν συνταράξει την χώρα μας.

Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την θλίψη μας για την συμμετοχή Υπουργού Δικαιοσύνης σε μία εκπομπή που επιχειρεί να δικάσει υποθέσεις στην τηλεόραση και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων και που η παρουσίαση της και μόνον, πείθει τους πάντες ότι ο νέος νόμος χρησιμοποιείται ως μισογυνιστικό εργαλείο από ακραίες οργανώσεις και φωνές με τις ευλογίες του Υπουργείου που τους κατέστησε κατ’ αρχήν συνομιλητές, κατ’ αποκλεισμό των γυναικείων φωνών και εσχάτως μετετράπη και σε θιασώτη τους !

Για αυτούς τους λόγους σας ζητούμε:

Να ξεκινήσετε αποτίμηση των συνεπειών του νόμου σε ότι αφορά τον αριθμό των οικογενειακών υποθέσεων που οδηγούνται μετά την ψήφιση του νόμου 4800/2021 στα Δικαστήρια καθώς και την αύξηση του ποσοστού ενδοικογενειακής βίας και του αριθμού των γυναικτονιών

Να ματαιώσετε οριστικά την συγκεκριμένη συζήτηση που διεξάγεται μάλιστα και στη Δημόσια Τηλεόραση

Να αφουγκραστείτε τα προβλήματα της Ελληνικής Οικογένειας ως οφείλετε.

Με τιμή,

Το Συντονιστικό

της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο

Και την Συναινετική Συνεπιμέλεια

21 Ιουνίου 2022