Αστεροσκοπείο: Δεν δικαιούσαι άδεια εγκυμοσύνης

Αλιεύει η Δήμητρα Σιαηλή

30 Ιουνίου 2022

ΚΑΤΑΓΕΛΛΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΣΕΡΕΤΕ) ΓΙΑ MH ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ (ΕΑΑ)

Το Σωματείο εργαζομένων στην Έρευνα και τη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καταγγέλλει την απαράδεκτη άρνηση χορήγησης άδειας μητρότητας σε έγκυο συναδέλφισσα στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, η οποία μάλιστα βρισκόταν στο τέλος του 8ου μήνα της κύησης. Η σύμβαση έργου που  εληξε τέλος του Ιούνη και δεν εχει ανανεωθει εως σημερα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση έχει κοινοποιηθεί σε όλο το ΙΑΑΔΕΤ (το Ινστιτούτο στο οποίο άνηκε η συναδέλφισσα) και στη διοίκηση. Συνολικά, η διοίκηση του ΕΑΑ, αν και συστηνει συμβασεις ΙΔΟΧ, μεταθέτει την ευθύνη εξ ολοκλήρου στον Επιστημονικό Υπεύθυνο επισημαίνοντας ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να επιλύονται ατομικά, σε συνεννόηση με τον/την εκάστοτε Επιστημονικό Υπεύθυνο/η (ΕΥ) μέσα σε πλαίσιο «ευελιξίας και ευαισθησίας». Στο εν λόγω Ίδρυμα όπως και σε άλλα Ερευνητικά Ιδρύματα και Πανεπιστήμια αυτού του είδους οι συμβάσεις παρακάμπτουν στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων, όπως προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία, όπως η άδεια εγκυμοσύνης, αναρρωτικές άδειες, απεργίες, κανονικές άδειες μεταβάλλοντας, τελικά, κάθε δικαίωμα σε αντικείμενο προσωπικής διαπραγμάτευσης του εργαζομένου με τον Επιστημονικό του Υπεύθυνο.

Για εμάς δεν πρόκειται για αντιπαράθεση μεταξύ εργαζόμενης και ΕΥ, ούτε προφανώς για μια απλή λήξη σύμβασης. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για απόλυση εργαζόμενης. Είναι κανόνας στον κλάδο της Έρευνας, η πιο προφανής εξαρτημένη σχέση εργασίας (με όλα τα δικαιώματα που αυτή η σχέση συνεπάγεται, ασφαλιστικά, εργασιακά κλπ.) να εμφανίζεται με διάφορους μανδύες «συνεργασίας», «εκπαίδευσης» κλπ. Είμαστε εργαζόμενοι/ες και απαιτούμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας.

Απαιτούμε:

  • Την άμεση ανανέωση της σύμβασης της συναδέλφισσας η οποία να είναι σύμβαση εργασίας εξαρτημένης σχέσης
  • Να δοθούν όλες οι άδειες μητρότητας και γονικής άδειας ανατροφής τέκνου όπως επίσης να αναπροσαρμοστεί το ωράριο σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις και κανονισμούς για τη μητρότητα.

Η περίπτωση της συναδέλφισσας στο ΕΑΑ δεν είναι μεμονωμένη! Ως σωματείο επιδιώκουμε να ανοίξει η συζήτηση για αντίστοιχα θέματα στον κλάδο τα οποία είναι ζωτικής σημασίας.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΓΚΥΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΑΣ!

Πηγή: Αστεροσκοπείο: Δεν δικαιούσαι άδεια εγκυμοσύνης – Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (wordpress.com)