6η Θερινή Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας 2022

Ξεκινά αύριο η 6η Θερινή Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας 2022 “Open Your Mind Camp 2022” στην Κέρκυρα (7-12/7/22) με έμπνευση από το Summerhill Festival of Childhood 2022 (https://summerhillfestival.com/).

Μεταξύ άλλων, το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 10:00-11:30 και 11:30-13:00 θα διοργανωθεί το εργαστήριο που συντονίζει η Αλεξία Τσούνη με τίτλο “ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ – από την Ουκρανία ώς την Ελλάδα“, το οποίο θα περιλαμβάνει και αποσπάσματα από την φιλειρηνική κινητοποίηση γυναικών εναντίον του πολέμου και υπέρ του διαλόγου που συνδιοργανώθηκε από 17 γυναικείες οργανώσεις στις 8 Μαΐου στην Αθήνα (https://tomov.gr/):

Στο εργαστήριο αυτό «ταξιδεύουμε» στη Ρωσία και στην Ουκρανία και ακούμε όλες τις διαφορετικές απόψεις για τον συνεχιζόμενο πόλεμο: των κυβερνήσεων, των στρατιωτών, των μητέρων των στρατιωτών, των δημοσιογράφων, των καλλιτεχνών, των ακτιβιστών. Κι αφού παίξουμε τους ρόλους τους, μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας, συνδιαμορφώνουμε το μήνυμά μας και συναποφασίζουμε το πώς θα το στείλουμε.

Το φετινό πρόγραμμα της κατασκήνωσης παραμένει στοχευμένο στο τρίπτυχο «προσωπική ανάπτυξη – γνωριμία με τον πολιτισμό του τόπου – ψυχαγωγία» και αποκτά συγκεκριμένη θεματική«Οι τέχνες στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ενεργού πολίτη».

Κύρια διοργανώτρια και φέτος είναι η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση (www.rhetoricedu.com). Ο σχεδιασμός, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, βασίζεται στις έννοιες «Σκέψη – Λόγος – Δράση», καθώς και σε αρχές της δημοκρατικής παιδείας, όπως η ισότητα και ο αλληλοσεβασμός. Οι συμμετέχοντες/-ουσες μαθαίνουν να εκφράζονται ελεύθερα, να προβληματίζονται για θέματα που θεωρούν σημαντικά, να σέβονται τις απόψεις των άλλων, να επινοούν στρατηγικές προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα, να συνεργάζονται και να αξιοποιούν την κοινωνική δημιουργικότητά τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στην ανάπτυξη δεσμών και στην ενθάρρυνση ανάληψης εθελοντικών πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια και μετά την κατασκήνωση.

Συνδιοργανώτρια της κατασκήνωσης είναι η Ακαδημία Άνοιξης (https://springacademy.gr/), ένας εναλλακτικός εκπαιδευτικός φορέας με έδρα και σημαντικό έργο στην Κέρκυρα, και υποστηρικτές το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση», η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Παιδεία (EUDEC-Greece), η «Άφιξις» – Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας», ο Ρητορικός Όμιλος Φιλοσοφικής – ΕΚΠΑ. Οι εμψυχωτές και εμψυχώτριες θα είναι και φέτος απόφοιτοι/-ες του μεταπτυχιακού Ρητορικής και της Ερευνητικής Παιδαγωγικής Ομάδας «Σείριος», καθώς και παιδαγωγοί της Ακαδημίας Άνοιξης.

Περισσότερες πληροφορίες: rhetoricedu.com