Τουρκία: Δεν εγκαταλείπουμε ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, παρά την Απόφαση του ΣτΕ!

Αλιεύει η Φωτεινή Σιάνου

Στις 19 Ιουλίου 2022, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, ανακοίνωσε την απόφασή του για μια σειρά αγωγών που κατατέθηκαν για την ακύρωση της απόφασης του Προέδρου Ερντογάν να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απόφαση απόσυρσης.

Δυστυχώς, αυτή η δικαστική απόφαση και το νομικό της σκεπτικό δημιουργούν ένα προηγούμενο που δύναται να επιτρέψει την αποχώρηση της Τουρκίας από άλλες διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα με την απόφαση ενός και μόνο προσώπου. Παρά το γεγονός ότι ο ανακριτής, ο εισαγγελέας και δύο από τους πέντε δικαστές του δικαστηρίου δήλωσαν ότι η απόφαση του Προέδρου ήταν απερίφραστα παράνομη, δυστυχώς, οι άλλοι τρεις δικαστές του δικαστηρίου δεν κατέληξαν ή δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε ετυμηγορία με βάση τον νόμο και την ορθή συνείδηση.

Αυτή η ετυμηγορία και τα προηγούμενα γεγονότα επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουμε εδώ και καιρό: στην Τουρκία δεν υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Σημειωτέον ότι ο Πρόεδρος, ο οποίος ήταν ο κατηγορούμενος στις υποθέσεις ακυρώσεως, είχε επισκεφθεί αυτοπροσώπως το Συμβούλιο της Επικρατείας. είχε διορίσει νέους δικαστές και εισαγγελείς στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και η ανανέωση των εδρών στα Διοικητικά Επιμελητήρια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε αποτραπεί για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία που αντιτάχθηκε στη Σύμβαση. Επομένως, αυτή η απόφαση, η οποία καταστρέφει την αρχή του κράτους δικαίου, είναι μια απόφαση πολιτική – όχι νομική. Ο χαμένος σε αυτή την περίπτωση είναι το κράτος δικαίου, όπως και ολόκληρη η χώρα.

Εάν επικυρωθεί αυτή η ετυμηγορία, όλες οι άλλες διεθνείς συμβάσεις και οι προοδευτικοί εθνικοί νόμοι θα τεθούν σε κίνδυνο. Όχι μόνο θα καταστρεφεί η αρχή του κράτους δικαίου, αλλά και η έννομη προστασία για ολόκληρη τη χώρα και τα δικαιώματα κάθε πολίτη θα εξαφανιστεί.

Δεν θα δεχθούμε ποτέ αυτή την απόφαση!

Θεωρούμε τους υπογράφοντες αυτής της απόφασης υπεύθυνους για κάθε γυναικοκτονία που διαπράχθηκε σε αυτή τη χώρα, για όλα τα βίαια εγκλήματα κατά των γυναικών και των LGBTI+ ατόμων και για τον σφετερισμό των δικαιωμάτων ολόκληρης της κοινωνίας από ένα μονοπρόσωπο καθεστώς.

Σε αυτή τη συγκυρία, καλούμε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερασπιστούν ρητά και κατηγορηματικά τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, να εφαρμόσουν τις διατάξεις της σε όλους τους τομείς και να δηλώσουν ότι η Τουρκία θα γίνει ξανά μέρος της Σύμβασης, αμέσως μετά τις εκλογές.

Διεθνιστική αλληλεγγύη: Διαμαρτυρία φεμινιστικών συλλογικοτήτων έξω από την τουρκική πρεσβεία όταν ανακοινώθηκε η απόσυρση της χώρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, στις 26/3/21. Εφτά γυναίκες, προσαχθήκαμε όλες.

Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι θα ασκήσουμε έφεση σε αυτήν την απόφαση. εάν χρειαστεί, θα προσφύγουμε στο Συνταγματικό Δικαστήριο και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας, ούτε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

#WeDoNotGiveUpTheIstanbulConvention
#IstanbulSozlesmesindenVazgecmiyoruz
Πλατφόρμα των Γυναικών για την Ισότητα – EŞİK
19 Ιουλίου 2022
iletesim@esikplatform.net
Μετάφραση: Ιωάννα Νικολαΐδου