Κορωνοϊός / Εμπαιγμός των επίτοκων και ανήκεστος βλάβη στα βρέφη

Αλιεύει η Αλεξάνδρα Μακρή

 

Σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, εφόσον η γυναίκα είναι θετική στον κορωνοϊό, αμέσως μετά τη γέννα γίνεται αποχωρισμός της μητέρας από το παιδί. Μπορεί να φαίνεται ήσσονος σημασίας, αλλά δεν είναι καθόλου. Οι πρώτες ώρες που ένα βρέφος έρχεται στον κόσμο είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Κατευθείαν το παιδί αναζητάει τροφή. Σχεδόν ασυναίσθητα πλησιάζει το στήθος για να θηλάσει. Ο αποχωρισμός και η σίτιση μέσω άλλων οδών δημιουργούν στο βρέφος ένα πρώιμο τραύμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη γενικότερη κακή διατροφική συνήθεια του οργανισμού.

Μάλιστα, εάν δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι, όχι μόνο γίνεται αποχωρισμός, αλλά το μωρό μεταφέρεται σε άλλο νοσοκομείο. Επίσης, για τα περιστατικά Covid επιλέγεται η γέννηση μέσω καισαρικής. Ωστόσο, υπάρχουν νοσοκομεία που έκαναν μόνο καισαρικές είτε επειδή δεν προλάβαιναν είτε δεν υπήρχε ο μοριακός έλεγχος. Επομένως, αντιμετωπίζονταν όλες οι γεννήσεις σαν γεννήσεις με Covid.

Τα νεογνά μπαίνουν σε θερμοκοιτίδα περιμένοντας την κινητή νεογνολογική μονάδα για να παρακολουθηθούν σε χώρους που κατέλαβαν οι μονάδες νεογνών γι’ αυτόν τον λόγο. Απομονώνονται με τα άλλα ύποπτα και εφόσον έχουν αρνητικά τεστ στις μέρες 1 και 3, μπορεί να τα δει και να το αγγίξει ο γονιός με αρνητικό rapid. Πριν δεν μπορεί να τα βγάλει ούτε φωτογραφία. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις στις καισαρικές γίνεται αναισθησία. Τότε η μητέρα δεν έχει καμία εικόνα του μωρού, ούτε αυτή της πρώτης στιγμής που γεννιέται. Για να αγκαλιάσει το παιδί της πρέπει να είναι αρνητική έπειτα από πέντε ημέρες και να επιστρέψει στο σπίτι όταν πλέον το παιδί είναι έξι ημερών. Αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του νεογέννητου. Χωρίς την επαφή με τη μητέρα του δημιουργούνται βλάβες που θα ακολουθούν το άτομο σε όλη του τη ζωή.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

Πάτημα για τα παραπάνω είναι το παράθυρο που αφήνουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. «Η πιθανότητα κάθετης μετάδοσης (ενδομητρίως, περιγεννητικά) παραμένει αδιευκρίνιστη. Η περιγεννητική μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω του θηλασμού ή πιο συχνά μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων ή άλλων εκκρίσεων της μολυσμένης μητέρας» αναφέρει ο Οργανισμός. Επίσης, για τον θηλασμό ο ΕΟΔΥ υπογραμμίζει ότι αν για κάποιο λόγο έχει χωριστεί η θετική μητέρα από το βρέφος, η μητέρα μπορεί να αντλεί το γάλα με θήλαστρο τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης και κάποιος άλλος φροντιστής θα χορηγεί το γάλα στο βρέφος, αρκεί να είναι υγιής και να τηρεί και εκείνος τα μέτρα υγιεινής. Και αυτή η μέθοδος όμως δεν είναι η ενδεδειγμένη. Στην Ελλάδα για μια ακόμα φορά εμπαίζουν τις επίτοκες που τυχαίνει να είναι θετικές σε κορωνοϊό, παρά την αντικειμενική τους κατάσταση αλλά και των διεθνών οδηγιών.

Υπέρ της μητέρας και του βρέφους οι διεθνείς οδηγίες

Αρχικά, η αντιμετώπιση στη διαχείριση της πανδημίας παγκοσμίως ήταν αρκετά επιθετική, αλλά σταδιακά βρέθηκαν φιλικές λύσεις για τη μητέρα, το νεογνό και την οικογένεια. Έτσι, ενώ στην αρχή όλες οι θετικές σε Covid γεννούσαν με καισαρική τομή και αποχωρισμό, στη συνέχεια διαμορφώθηκαν οι κατάλληλες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα περισσότερα μωρά δεν θα αναπτύξουν νόσο Covid-19 και εκείνα που εμφανίζουν συμπτώματα τείνουν να αναρρώνουν γρήγορα. Ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει ότι ο θηλασμός δεν πρέπει να σταματήσει σε καμία περίπτωση, καθώς τα πολυάριθμα οφέλη του υπερτερούν σημαντικά των πιθανών κινδύνων μετάδοσης.

Τέλος, ο ΠΟΥ κάνει σαφές σε κάθε τόνο ότι μία θετική μητέρα δεν πρέπει να αποχωριστεί από το νεογέννητο, αφού η στενή επαφή και ο πρώιμος αποκλειστικός θηλασμός βοηθούν ένα μωρό να ευδοκιμήσει. Οι νέες μητέρες θα πρέπει να θηλάζουν με ασφάλεια και καλή αναπνευστική υγιεινή, να έχουν στενή επαφή και να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο με το μωρό

Πηγή: https://www.avgi.gr/koinonia/421148_empaigmos-ton-epitokon-kai-anikestos-blabi-sta-brefi?