Επιστολή γυναικείων οργανώσεων προς πολιτικούς αρχηγούς για γυναικοκτονίες

Αξιότιμοι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

Η ανελέητη σφαγιαστική βία κατά των γυναικών που εκδηλώνεται με έξαρση της τελευταίες ημέρες, μας δίνει το δικαίωμα μεσούντος του θέρους και με τον Αύγουστο μήνα γενικευμένων διακοπών, να σας απευθυνθούμε επικαλούμενες την πολιτική και προσωπική σας ευαισθησία και να ζητήσουμε την άμεση παρέμβαση σας, προκειμένου όχι μόνο ένα μήνυμα σεβασμού της γυναικείας οντότητας και προστασίας των παιδιών να ακουμπήσει τις ψυχές της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και να δρομολογηθούν επείγοντα μέτρα πρόληψης και αναχαίτισης του κακού.

Επείγει να τεθούν σε εφαρμογή ΟΛΑ τα μέτρα προστασίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας που προβλέπει η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Ν. 4531/2018) όπως, για παράδειγμα, το Άρ. 52, με βάση το οποίο οι Αρχές θα μπορούσαν να διατάσσουν την άμεση απομάκρυνση του δράστη από την οικογενειακή εστία και να του απαγορεύουν την προσέγγιση της οικίας και/ή των θυμάτων.

Δε θα κουραστούμε να επιμένουμε πως η αναγνώριση στον ποινικό κώδικα του εγκλήματος εις βάρος των γυναικών ως «Γυναικοκτονία», αποτελεί και με το υπόδειγμα ξένων κρατών ένα σοβαρό μέτρο αποτροπής.

Με τιμή,

Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων Κατά Της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της»

Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)

Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)

ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων

Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece

Σύλλογος εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου»

Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ

Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά.

«ΦΥΛ.ΙΣ.Α.Π.Θ.» Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα

2/8/2022

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Η αρχική εικόνα είναι μια αφίσα με σχέδιο, που λέει Όχι Άλλες Γυναικοκτονίες και μπροστά έχει μια γυναίκα που κρατά δύο σκούπες με τις οποίες βάφει την αφίσα.