Η Σκωτία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταπολεμά τη φτώχεια της περιόδου με δωρεάν προϊόντα υγιεινής

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλη

Η φτώχεια της περιόδου, ένα κοινωνικό φαινόμενο που μαστίζει τις γυναίκες χαμηλότερων εισοδημάτων, για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται δραστικά από ένα κράτος και αυτό συνέβη χθες στη Σκωτία δια νόμου.

Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή η Monica Lennon που εδώ και καιρό με ερωτήσεις της έθιγε το ζήτημα πρόσβασης των γυναικών σε σερβιέτες, ταμπόν και προϊόντα υγιεινής που, λόγω οικονομικών δυσχερειών δεν ήταν σε θέση να αγοράσουν.

Έτσι, από χθες (Τρίτη) η Σκωτία γίνεται το πρώτο οργανωμένο κράτος στον κόσμο που προσφέρει δωρεάν προϊόντα υγιεινής σε όσες -και όσους- τα έχουν ανάγκη. Πλέον, θεωρείται καθήκον των τοπικών αρχών να διασφαλίζουν ότι ταμπόν, σερβιέτες και προϊόντα καθαρισμού χορηγούνται σε οικονομικά ασθενείς ομάδες.

Ταυτόχρονα, εύσημα αποδίδονται στη βουλευτή που ήδη από το 2016 αγωνίζεται ενεργά για να φέρει στην επιφάνεια το πρόβλημα της “φτώχειας της περιόδου” και το πώς αυτό το φαινόμενο αναγκάζει γυναίκες κάθε ηλικίας να απομονώνονται, να χάνουν ημέρες από το σχολείο και την εργασία τους, καθώς η περίοδος και η έλλειψη προϊόντων τις αναγκάζει να μένουν στο σπίτι.

Η κατάσταση φαίνεται ότι έγινε ακόμη πιο επιτακτική μετά την επέλαση του κορωνοϊού, όμως όπως χαρακτηριστικά εξήγησε η νεαρή βουλευτής “οι περίοδοι δεν σταματούν ούτε με τις πανδημίες και ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό απ’ ό,τι τώρα, όλες οι γυναίκες, όλων των κοινωνικών στρωμάτων, να ζουν με αξιοπρέπεια, ειδικά αυτές τις ημέρες κάθε μήνα”.