Υποστήριξη στην Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν

Γράφει η Βέρα Σιατερλή

Η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν που στις 10 Δεκεμβρίου 2019, κατέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο, απασχόλησε επανειλημμένα την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας συζητούνται όχι οι πρωθυπουργικές της ικανότητες αλλά στιγμές της προσωπικής της ζωής, επειδή δεν φοβάται να δείξει ότι είναι ένας απλός άνθρωπος ακόμα και αν φέρει τον τίτλο της πρωθυπουργού μιας χώρας

Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1985 στο Ελσίνκι. Η μητέρα της εγκατέλειψε τον αλκοολικό πατέρα της μικρής Σάνα και μετακόμισε σε άλλη πόλη,. Στο βιογραφικό της αναφέρεται ως rainbow babie, διότι η μητέρα της μετά τον χωρισμό και την «καταιγίδα» μεγάλωσε την Σάνα με την σύντροφό της.

Έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια επειδή είχε γονείς δύο γυναίκες. Τα πρώτα της χρήματα τα κέρδισε σε ηλικία 15 ετών όταν εργάστηκε σε έναν φούρνο ενώ παράλληλα μετά το σχολείο μοίραζε φυλλάδια για να βοηθήσει την οικογένειά της. Με τα χρήματα από την εργασία στον φούρνο πλήρωσε τις σπουδές της.

Όταν συνειδητοποίησε ότι μόνο μέσω της γνώσης μπορεί να διεκδικήσει ό,τι πίστευε πως της άξιζε, απαίτησε δυναμικά από τους καθηγητές της να της δίνουν τη δέουσα σημασία. «Μάθε μου καλύτερα φιλανδικά», είχε ζητήσει επιτακτικά από έναν φιλόλογο, όπως ο ίδιος θυμάται.

Καμία από τις δύο μαμάδες της, ούτε η βιολογική ούτε η θετή, δεν είχαν πανεπιστημιακή μόρφωση και ουδέποτε επέδειξαν ενδιαφέρον για την πολιτική. Η Σάνα όμως σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τάμπερε και έκανε μάστερ στη Διοίκηση.

Στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον έρωτα της ζωής της, τον Μάρκους Ράικονεν με τον οποίο παντρεύτηκε το 2020. Το 2018 απέκτησαν μία κόρη, την Έμμα.

Είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας και η νεότερη πρωθυπουργός στην παγκόσμια ιστορία.

Πρόσφατα η πανέμορφη 36χρονη πρωθυπουργός εικονίζεται σε διακινούμενα videos, να ξεφαντώνει σε πάρτι και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, με υπόνοιες για χρήση ναρκωτικών να «δίνουν και να παίρνουν». Ο φινλανδός βουλευτής Μίκο Κάρνα του Κόμματος Κέντρου, το οποίο ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Μάριν, κάλεσε την πρωθυπουργό να υποβληθεί σε τοξικολογικές εξετάσεις και να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα.

Ο Άντι Λίντμαν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SDP, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο οποίο ανήκει η Σάνα Μαρίν, δήλωσε ότι η πρωθυπουργός είχε τη στήριξη του κόμματος. «Δεν βλέπω μεγάλο πρόβλημα το να χορεύει η Μάριν με φίλους σε μια ιδιωτική εκδήλωση», είπε.

Τελευταία γέμισαν τα social media με videos γυναικών να χορεύουν για υποστήριξη του δικαιώματος στην προσωπική ζωή της πρωθυπουργού.

ΠΗΓΕΣ: protothema.gr, ertnews.gr