Φεμινιστική αντιπολεμική αντίσταση – Ρωσία

Σήμερα είναι η Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και μισός χρόνος από την έναρξη της γενικευμένης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία, πιστεύουμε, θα αποτύχει πλήρως. Την ημέρα αυτή, δημοσιεύουμε το πρόγραμμά μας εκτός από το αρχικό μας μανιφέστο:

Τι υποστηρίζουμε και για τι αγωνιζόμαστε;
1. Για την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας και την επιστροφή στην Ουκρανία όλων των κατεχόμενων εδαφών (αποκατάσταση των συνόρων της του 2014),

2. Για τις αξίες του συνειδητού ειρηνισμού, με τις οποίες αναγνωρίζεται ότι η άμυνα κατά μιας στρατιωτικής επίθεσης δεν μπορεί να είναι μη βίαιη,

3. Για την αποστρατιωτικοποίηση και τον αφοπλισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας: όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις κυρώσεις του 2014, τα ευρωπαϊκά κράτη προμήθευαν όπλα στη Ρωσία, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στον σημερινό πόλεμο. Όλες οι παγκόσμιες εμπορικές συμβάσεις που σχετίζονται με τον εξοπλισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να ακυρωθούν ή να αναθεωρηθούν. Αγωνιζόμαστε επίσης για την εγχώρια αποστρατιωτικοποίηση: η παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού πρέπει να περιοριστεί και όλες οι δομές εξουσίας (αστυνομία, στρατός, Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία, FSB, κ.λπ.) πρέπει να αναδιοργανωθούν και να μεταρρυθμιστούν ριζικά έτσι ώστε να μην απειλούν (όχι μόνο τον άλλο κόσμο, αλλά και) τους δικούς μας Ρώσους πολίτες, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την πολιτική της βίας των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

4. Απαιτούμε να σταματήσει η χρηματοδότηση του ρωσικού μιλιταρισμού με πόρους αντλούμενους από την πώληση άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου.

5. Καταπολεμούμε τη βία και τις διακρίσεις λόγω φύλου σε όλες τις εκφάνσεις τουςς -ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία. Αγωνιζόμαστε για την υιοθέτηση ενός νόμου για την ενδοοικογενειακή βία. Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των νόμων που εισάγουν διακρίσεις στη βάση της λεγόμενης “ΛΟΑΤΚΙ προπαγάνδας”. Μια κοινωνία που ανέχεται την ενδοοικογενειακή βία, μια κοινωνία που διαφοροποιεί τις οικογένειες σε αποδεκτές και σε μη αποδεκτές είναι μια κοινωνία επίσης πιο ανεκτική στη μιλιταριστική βία: όλα τα είδη βίας συνδέονται μεταξύ τους και εμείς οι φεμινίστριες το γνωρίζουμε αυτό. Ο πόλεμος ξεκινάει από το σπίτι. Αγωνιζόμαστε επίσης για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα για όλες: κάθε γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα τόσο στην απόκτηση ενός παιδιού όσο και σε μια προσιτή και ασφαλή άμβλωση. Η μητρική και γονική εργασία πρέπει να έχει αξιοπρεπή κρατική υποστήριξη και η πρόσβαση στην αντισύλληψη δεν πρέπει να είναι δύσκολη ή περιορισμένη. Τα δημογραφικά προβλήματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με την απαγόρευση των αμβλώσεων ή με τον έλεγχο των σωμάτων των ανθρώπων, αλλά με βιώσιμες κοινωνικές πολιτικές και με την αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Για το σκοπό αυτό, ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει αμέσως.

6. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλες και όλους και για την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Με την έναρξη της εισβολής, άνεργες/άνεργοι και απολυμένες/απολυμένοι αυξήθηκαν. Οι εργοδότες χρησιμοποιούν την εξουσία τους και την ισχύ τους για να τιμωρήσουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους για την αντιπολεμική τους στάση. Οι πρώτοι που υποφέρουν από τις περικοπές στην εργατική νομοθεσία είναι οι γυναίκες, οι μειονότητες και οι μετανάστριες/στες. Υποστηρίζουμε το έργο των ανεξάρτητων συνδικάτων και των απεργιών.

7. Αγωνιζόμαστε ενάντια στη δικτατορία του Πούτιν στη Ρωσία -για την παραπομπή και τη δίκη όλων των αξιωματούχων που εμπλέκονται σε αυτόν τον πόλεμο, για την κατάργηση των συντηρητικών τροπολογιών στο σύνταγμα, για την κατάργηση της λογοκρισίας, για τη διάλυση του θεσμού της κρατικής προπαγάνδας, για την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Είμαστε αντίθετες στο μονοπώλιο του κράτους στον τομέα της πληροφόρησης και στον τομέα του πολιτισμού και της παιδείας.

8. Υποστηρίζουμε τις ανταλλαγές αιχμαλώτων: “όλες και όλοι για όλους”. Υποστηρίζουμε την επιστροφή στην Ουκρανία όλων των παιδιών και ορφανών από την Ουκρανία, που μεταφέρθηκαν υποχρεωτικά στη Ρωσική Ομοσπονδία. Είμαστε υπέρ μιας διεθνούς δίκης όλων των εγκληματιών πολέμου. Υποστηρίζουμε την απόδοση αποζημιώσεων στην Ουκρανία για τις ζημιές που προκλήθηκαν. Τα ρωσικά χρήματα που ξοδεύονται για τη συνέχιση αυτού του πολέμου θα πρέπει να κατευθυνθούν στην αποκατάσταση της Ουκρανίας.

9. Είμαστε αντίθετες στις διακρίσεις σε βάρος όλων των εθνικοτήτων και των λαών της Ρωσίας, στο έδαφος της Ρωσίας, είμαστε κατά του βίαιου εκρωσισμού και της περιφρόνησης της τοπικής ιστορίας και του τοπικού πλαισίου. Η Ρωσία χρειάζεται αποαποικιοποίηση: στο επίπεδο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της συλλογικής μνήμης, πρέπει να μελετήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε το αυτοκρατορικό μας παρόν και παρελθόν, την ιστορία των εγκλημάτων κατά των διαφόρων λαών στην τσαρική και σοβιετική εποχή (απελάσεις, καταπιέσεις, φυλακίσεις, εξόντωση ανθρώπων σε εθνική βάση, καταστροφή ξένων πολιτισμών και γλωσσών). Η ισότητα όλων των γλωσσών και των πολιτισμών, η εξασφάλιση της ασφάλειας για όλες τις εθνότητες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η απελευθέρωση της ίδιας της Ρωσίας από τον ρωσικό φασισμό και τον ναζισμό αποτελούν προτεραιότητα για το κοινό μας μέλλον.

Φεμινιστική Αντι-Πολεμική Αντίσταση (Ρωσία)
Feminist Anti-War Resistance
24 Αυγούστου 2022