Ανοιχτή επιστολή: Ποιες αστυνομικές πηγές μιλούν για ψεύτικες καταγγελίες γυναικών για βία;

Προς την Υφυπουργό Δημογραφικής Πολιτικής
Προς τη Γενική Γραμματέα Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

Μεγάλη θλίψη και απερίγραπτη οργή μας προξένησε το άρθρο στην ενημερωτική πύλη in.gr, το οποίο φέρει την υπογραφή του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου, με τίτλο «Fake καταγγελίες για κακοποιήσεις – Τι λένε οι αστυνομικοί για το φαινόμενο», συνοδευόμενο από φωτογραφία γυναίκας που κακοποιείται σωματικά. Ο δημοσιογράφος και η αρχισυνταξία του in.gr αναπαράγουν στο άρθρο αυτό τη μισογυνική ρητορική και αντίληψη που θέλει τις γυναίκες που καταγγέλλουν έμφυλη βία και ενδοοικογενειακή κακοποίηση να ψεύδονται, με μοναδικό στόχο να πλήξουν ή να εκδικηθούν κάποιον άντρα. Αυτό, όμως, που μας ανησυχεί εδώ είναι η επίκληση του αρθρογράφου σε στοιχεία τα οποία του παραθέτουν στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία, οι μισές καταγγελίες βιασμού αποδεικνύονται ψευδείς στο κέντρο της Αθήνας. Επικαλούνται περιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη τελεσιδικήσει, πέρα από κάθε έννοια δεοντολογίας και νομιμότητας, ή άλλες στις οποίες, αφού δεν βρέθηκαν σημάδια κακοποίησης στο σώμα από τον ιατροδικαστή και οι γείτονες δεν άκουσαν φωνές, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι ψευδείς.

Η ρητορική αυτή έρχεται σε αντίθεση με την εθνική νομοθεσία (άρθρο 336 του ΠΚ: «Όποιος τελεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα (10) έτη») αλλά και τη «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας», γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Καμία άλλη απόδειξη πέρα από τη μη παραχώρηση συναίνεσης από το θύμα δεν χρειάζεται για το έγκλημα του βιασμού.

Οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, τους οποίους επικαλείται ο αρθρογράφος, φέρονται να παρείχαν στοιχεία και για τη σεξουαλική κακοποίηση μικρών παιδιών από συγγενικά ή φιλικά του πρόσωπα, έγκλημα ειδεχθές και συχνότερο από όσο θα θέλαμε να ελπίζουμε. Αναπαράγοντας στο ακέραιο την αφήγηση από τις ομάδες των «ενεργών μπαμπάδων» και των «δικαιωμάτων των ανδρών», η οποία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τη σωματική και ψυχική υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή ανήλικων παιδιών και των μητέρων τους, και έχει καταδειχθεί ως τέτοια από τις αρμόδιες επιστημονικές ενώσεις, το in.gr υποστηρίζει ότι οι αξιωματικοί της αστυνομίας αναφέρουν: «Οι fake καταγγελίες προέρχονται συνηθέστερα από μητέρες – κυρίως κοριτσιών – και αφορούν δήθεν ασελγείς πράξεις σε βάρος των ανηλίκων από τους πατεράδες τους, με τους οποίους βρίσκονται σε διάσταση ή σε δικαστικές διενέξεις για την επιμέλεια των παιδιών». Και αυτά γράφονται ενώ η Ελλάδα συμμετέχει στο σχέδιο δράσης “Ένα στα πέντε – Σπάστε τη σιωπή” του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την εποπτεία της Έλενας Ράπτη, και έχει δεσμευτεί να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, στοιχεία που επιβεβαιώνει η ίδια η Ελληνική Αστυνομία αλλά και ο αρμόδιος κρατικός φορέας το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης από πρόσωπα του οικείου τους περιβάλλοντος, ένα στα τρία παιδιά δεν θα μιλήσει ποτέ σε κανέναν για την κακοποίηση του και μόλις δύο στα εκατό περιστατικά φτάνουν στις αρχές.

Σε κανένα σημείο αυτού του μισογυνικού λίβελου δεν αναφέρει τις πηγές τις οποίες επικαλείται, πως προκύπτουν τα ποσοστά, ποιος τους έδωσε τις πληροφορίες.

Αναρωτιόμαστε, είναι ενήμερη η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας γι’ αυτά τα στοιχεία που το άρθρο ισχυρίζεται ότι είναι από την αστυνομία; Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων; Ο εισαγγελέας ανηλίκων;

Η καμπάνια του Υφυπουργείου Δημογραφικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων καλεί συνεχώς τις γυναίκες να καταγγείλουν την κακοποίηση, δική τους αλλά και των παιδιών, και υπόσχεται προστασία και στήριξη μέσα στο πλαίσιο των κρατικών δομών και υπηρεσιών. Μας καλεί να εμπιστευτούμε την Ελληνική Αστυνομία, παρά τη μεγάλη σειρά αστοχιών και αποτυχιών της να μας προστατεύσει, που πολλές φορές οδήγησε στο θάνατό μας, και να καλέσουμε σε βοήθεια.

κ. Συρεγγέλα,
κ. Γούλα,
Έχετε θεσμική υποχρέωση να αντικρούσετε δημοσιεύματα τα οποία επικαλούνται στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να κατονομάζουν την πηγή, όταν υπάρχουν αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και φορείς για την παροχή στοιχείων, όπως το Παρατηρητήριο για την Ισότητα των Φύλων, όταν υπάρχουν υπηρεσίες πρώτης γραμμής όπως το 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών, όλα υπό την εποπτεία σας και τον πολιτικό σας έλεγχο, τα οποία συστηματικά παρουσιάζουν τελείως διαφορετική εικόνα, σε σχέση με αυτή που σχηματίζουν στο άρθρο οι…διαρροές στελεχών της ΕΛΑΣ.

Από αυτή τη θέση,
Σας καλούμε να απαιτήσετε από την ΕΛ.ΑΣ. να παραθέσει τα επίσημα στοιχεία ή αλλιώς να διαψεύσει το περιεχόμενο του άρθρου. Σας καλούμε, επίσης, να τοποθετηθείτε δημόσια ενάντια στη ρητορεία των “μαζικών ψευδών καταγγελιών” από τις μητέρες για τη σεξουαλική κακοποίηση των ανήλικων παιδιών τους δήθεν στη διαμάχη για την επιμέλεια του παιδιού, η οποία έχει πάρει τη μορφή καμπάνιας με σωρεία άρθρων στον τύπο.

Απαιτούμε την αναθεώρηση του Οικογενειακού Δικαίου ως προς το ζήτημα της επιμέλειας, μέσα από διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς, ενάντια στην προνομιακή μεταχείριση, που φτάνει στο βαθμό της κατά παραγγελίας νομοθέτησης για συγκεκριμένες ομάδες ισχυρών ανδρών με εξίσου ισχυρές προσβάσεις στην εξουσία.

Απαιτούμε πραγματική τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, έτσι ώστε να υπάρχει ασφαλές πλαίσιο καταγγελιών για τις επιζώσες έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας. Η προτροπή στα θύματα να μιλήσουν και να καταγγείλουν χωρίς ένα δίκτυο δομών και υπηρεσιών τέτοιο που να διασφαλίζει τη σωματική και ψυχική τους υγεία αλλά και την επόμενη μέρα, οικονομικά και κοινωνικά, για εκείνες και τα παιδιά τους, είναι μία ανέξοδη και επικίνδυνη πολιτική.
Η θέση που έχετε σας καλεί να υπηρετήσετε στο ακέραιο τα παραπάνω.
Διαφορετικά, υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης.
#ΑμετάκληταΟΧΙ #ΤαΠαιδιάΈχουνΦωνή

Καμπάνια ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ