Οι πρόνοιες της Ισότητας Φύλων στο Σύνταγμα της Χιλής, το οποίο απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα

Αλιεύει και σχολιάζει η Σίσσυ Βωβού

Παρουσιάζουμε εδώ υποστήριξη για την ισότητα των φύλων, που αναφέρεται στο προοδευτικό σχέδιο συντάγματος που τέθηκε χθες Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου σε ψηφοφορία στη Χιλή, αλλά δυστυχώς απορρίφθηκε. Αναδημοσιεύουμε  από τον ιστότοπο passworld. Θα παρουσιαστεί νέο σχέδιο σύντομα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπόριτς. Η παρέμβαση των φεμινιστριών της χώρας ήταν καθοριστική, και μάλιστα όπως φαίνεται στο τέλος του δημοσιεύματος, πολλές διεθνείς φεμινίστριες είχαν υπογράψει την στήριξή τους. Ελπίζουμε στο νέο σχέδιο, το τμήμα των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας των φύλων να παραμείνει όπως ήταν στο προηγούμενο.

Σ.Β.

Πέρυσι, η Χιλή έγραψε ιστορία: ο λαός της εξέλεξε Συντακτική Συνέλευση για τη σύνταξη νέου Συντάγματος, την πρώτη συνέλευση στην ιστορία με ισότητα των φύλων. Η προοδευτική ηγέτιδα των Μαπούτσε και ακαδημαϊκός Elisa Loncón εξελέγη πρώτη Πρόεδρός της.

Τώρα, ο λαός της Χιλής πρόκειται να γράψει ξανά ιστορία, καθώς ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νέο Σύνταγμα με το μεγαλύτερο αντίκτυπο στα δικαιώματα των γυναικών από οποιοδήποτε άλλο σύνταγμα στον κόσμο.

Εμείς, φεμινίστριες από όλο τον κόσμο, γιορτάζουμε αυτή την υποδειγματική διαδικασία και στηρίζουμε την Χιλή, καθώς ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της.

Στο νέο Σύνταγμα της Χιλής είμαστε πρωταγωνίστριες.

Το Σύνταγμα εγγυάται την ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων και τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό, περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο, απαιτώντας την ισότητα των φύλων σε όλα τα θεσμικά όργανα, εκλεγμένα και διορισμένα.

Στο νέο Σύνταγμα της Χιλής είμαστε ελεύθερες.

Με προοδευτικούς νόμους για ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις, δικαιώματα για τρανς άτομα και το δικαίωμα σε μια ζωή χωρίς βία, το νέο σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα κάθε ανθρώπου σε μια ζωή με αξιοπρέπεια και χαρά.

Εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στην ταυτότητα, σε όλες της τις διαστάσεις και εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των σεξουαλικών χαρακτηριστικών, των εκφράσεων φύλου, του ονόματος και των σεξουαλικο-συναισθηματικών προσανατολισμών.

Στο νέο Σύνταγμα της Χιλής μάς εκτιμούν.

Το Σύνταγμα βλέπει τον κόσμο όπως οι φεμινίστριες, αναγνωρίζοντας τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες στηρίζουν τις οικονομίες και τον κόσμο μας.

Δίνει προτεραιότητα στην οικονομική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία των γυναικών, αναγνωρίζοντας την οικιακή εργασία και τη συμβολή των γυναικών στην οικονομία, καθώς και την αναγνώριση των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο.

Το Σύνταγμα δεν υπερασπίζεται μόνο τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, αλλά εγγυάται την ουσιαστική και όχι την τυπική ισότητα των φύλων, με την εντολή προς το κράτος να προάγει μια κοινωνία στην οποία «οι γυναίκες, οι άνδρες, η σεξουαλική και έμφυλη ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα συμμετέχουν σε συνθήκες ουσιαστικής ισότητας, αναγνωρίζοντας ότι η αποτελεσματική εκπροσώπησή τους στη δημοκρατική διαδικασία στο σύνολό της αποτελεί αρχή και ελάχιστη προϋπόθεση για την πλήρη και ουσιαστική άσκηση της δημοκρατίας και της ιδιότητας του πολίτη».

Η Elisa Loncón δήλωσε: «Από αυτή τη στιγμή, ζούμε σε μια νέα Χιλή: πολυφωνική, πολύγλωσση, με γυναίκες, με εδάφη. Αυτό είναι το όνειρο των προγόνων μας που έγινε πραγματικότητα».

Μοιραζόμαστε αυτό το όνειρο με τις φίλες μας και τους φίλους μας στη Χιλή, μοιραζόμαστε αυτό το όνειρο με όλο τον κόσμο.

Υπογράφουν:

Angela Davis, καθηγήτρια, ΗΠΑ.

Irene Montero, Υπουργός Ισότητας, Ισπανία.

Silvia Federici, συνιδρύτρια της Διεθνούς Φεμινιστικής Κολεκτίβας, καθηγήτρια, Ιταλία.

Judith Butler, καθηγήτρια, ΗΠΑ.

Elizabeth Gómez Alcorta, Υπουργός Γυναικών, Φύλου και Διαφορετικότητας, Αργεντινή.

Clara López Obregón, γερουσιαστής, πρώην υπουργός Εργασίας και πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, Κολομβία.

Nancy Fraser, καθηγήτρια, ΗΠΑ.

Chantal Mouffe, καθηγήτρια, Βέλγιο.

Niki Ashton, μέλος του Κοινοβουλίου, Καναδάς.

Zarah Sultana, μέλος του Κοινοβουλίου, Ηνωμένο Βασίλειο.

Aruna Roy, Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ινδών Γυναικών (NFIW), Ινδία.

Paola Pabón, Νομάρχης της Pichincha, Εκουαδόρ.

Lidy Nacpil, Συντονίστρια του Ασιατικού Λαϊκού Κινήματος για το Χρέος και την Ανάπτυξη (APMDD), συν-συντονίστρια της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Κλιματική Δικαιοσύνη, Φιλιππίνες.

Julia Argentina Perié, συμπρόεδρος του Φόρουμ Γυναικών EuroLat, Αργεντινή.

Veronika Mendoza, πρώην υποψήφια πρόεδρος, πρώην μέλος του Κογκρέσου, Περού.

Manuela D’Ávila, πρώην υποψήφια αντιπρόεδρος, πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Βραζιλία.

Anahí Durand, καθηγήτρια, πρώην Υπουργός Γυναικών και Ευάλωτων Πληθυσμών, Περού.

Betiana Díaz, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέλος του Κοινοβουλίου της Mercosur, Ουρουγουάη.

Mônica Valente, Εκτελεστική Γραμματέας, Φόρουμ του Σάο Πάολο, Βραζιλία.

Idoia Villanueva, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Podemos, Ισπανία.

Lucía Muñoz Dalda, μέλος του Κογκρέσου των Αντιπροσώπων, Ισπανία.

Verónica Gago, καθηγήτρια, Αργεντινή.

Jahiren Noriega Donoso, αναπληρωματικό μέλος της Συνέλευσης για την Pichincha, Εθνοσυνέλευση, Εκουαδόρ.

Maite Mola, Πρώτη Αντιπρόεδρος, Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (PIE), Ισπανία.

Cinzia Arruzza, καθηγήτρια, Ιταλία.

Lucía Cavallero, δασκάλα, μέλος της κολεκτίβας Ni Una Menos, Αργεντινή.

Dolores Gandulfo, Διευθύντρια του Εκλογικού Παρατηρητηρίου, Μόνιμη Διάσκεψη των Πολιτικών Κομμάτων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (COPPPAL), Αργεντινή.

Esther Miranda, αναλύτρια, μέλος της Διεθνούς Γραμματείας του Podemos, Ισπανία.

Η αρχική φωτογραφία είναι από τον ιστότοπο Pressenza, που δημοσιεύει τις σχετικές πληροφορίες, με τη λεζάντα: Οι Χιλιανές δείχνουν την υποστήριξή τους για το νέο Σύνταγμα (Φωτογραφία: The Bubble)

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Ένα τεράστιο πανό απλωμένο πάνω στο δρόμο, που λέει Νέο Σύνταγμα (στα Ισπανικά)  και δεκάδες γυναίκες ξαπλωμένες μπρούμυτα να το αγγίζουν με τα χέρια τους γύρω γύρω, για να δείξουν την υποστήριξή τους.