Τζέιν Φόντα / Πάσχει από καρκίνο – Η συγκλονιστική ανάρτηση για τις υγειονομικές ανισότητες στις ΗΠΑ

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβου

Ησπουδαία ηθοποιός και ακτιβίστρια ανακοίνωσε ότι πριν από έξι μήνες διαγνώστηκε με λέμφωμα Non-Hodgkin, μια αιματολογική μορφή καρκίνου, και ήδη έχει ξεκινήσει χημειοθεραπείες.

Η Τζέιν Φόντα, με μια συγκλονιστική ανάρτηση στο Instagram, αναφέρεται στις ανισότητες που υπάρχουν στις ΗΠΑ όσον αφορά στην υγειονομική περίθαλψη και επισημαίνει ότι η ίδια είναι προνομιούχος καθώς έχει υγειονομική ασφάλιση και πρόσβαση στους καλύτερους γιατρούς και θεραπείες.

«Είμαι τυχερή γιατί έχω ασφάλιση υγείας και πρόσβαση στους καλύτερους γιατρούς και τις καλύτερες θεραπείες. Συνειδητοποιώ, και είναι οδυνηρό, ότι είμαι προνομιούχος σε αυτό. Σχεδόν κάθε οικογένεια στην Αμερική χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τον καρκίνο κάποια στιγμή και πάρα πολλές δεν έχουν πρόσβαση στην ποιοτική υγειονομική περίθαλψη που λαμβάνω. Και αυτό δεν είναι σωστό», σημειώνει στην ανάρτησή της η Τζέιν Φόντα.

Η εμβληματική ηθοποιός επεσήμανε τις ανισότητες που υπάρχουν στην πρόσβαση σε γιατρούς και θεραπείες, υπογραμμίζοντας ότι το λέμφωμα Non-Hodgkin είναι ένας πολύ θεραπεύσιμος καρκίνος εάν υπάρξει σωστή ιατρική φροντίδα.

Η 84χρονη καλλιτέχνις, που τα τελευταία χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή του ακτιβισμού για την κλιματική κρίση, αναφέρθηκε και σε δυο μείζονα προβλήματα όπως η εμμονή στα ορυκτά καύσιμα και τα φυτοφάρμακα, επισημαίνοντας ότι προκαλούν καρκίνο.

«Ζούμε την πιο σημαντική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας γιατί αυτό που κάνουμε ή δεν κάνουμε αυτή τη στιγμή θα καθορίσει τι είδους μέλλον θα υπάρξει και δεν θα επιτρέψω στον καρκίνο να με εμποδίσει να κάνω ό,τι μπορώ» ανέφερε.

Πηγή: https://www.avgi.gr/diethni/423739_pashei-apo-karkino-i-sygklonistiki-anartisi-gia-tis-ygeionomikes-anisotites-stis-ipa?