Ζήσε στην Ειρήνη, Mikhail Gorbachev

Γράφει η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου

Ο θάνατος του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις.

Ο Γκορμπατσόφ ήταν ένας τραγικός ηγέτης, που όμως πίστευε με ειλικρίνεια στην ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης στον πλανήτη και κατάφερε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όχι μόνο την υπογραφή της πρώτης Συμφωνίας περιορισμού των πυρηνικών όπλων NPT και των Συμφωνιών περιορισμού των πυραύλων μέσου βεληνεκούς, αλλά και την τήρησή τους από τις τότε υπερδυνάμεις. Συμφωνίες που εφαρμόστηκαν επί πολλά χρόνια μειώνοντας τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής, ενώ ο ίδιος παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του αρωγός στις δράσεις της IPPNW.

Ο Πρόεδρος Τραμπ κατάργησε τη Συμφωνία INF για τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, ενώ φέτος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση της ΝΡΤ στην ολομέλεια του ΟΗΕ, αποδείχθηκε ότι οι σημερινοί ηγέτες των πυρηνικοκατόχων χωρών και οι δορυφόροι τους στο ΝΑΤΟ επιστρέφουν στον τρόμο των πυρηνικών όπλων (και εργοστασίων), αντί να συνταχθούν με την πλειοψηφία των χωρών που στηρίζει τη Συμφωνία Πλήρους Απαγόρευσής τους.

Όσοι κατηγορούν τον Γκορμπατσόφ ότι δεν ήταν αρκετά αδίστακτος για να διατηρήσει την ισχύ της παραπαίουσας Σοβιετικής Ένωσης πρέπει να υπολογίσουν ότι η περεστρόικα ήταν η εναλλακτική σε μια αιματηρή επανάσταση, ενώ και ο σημερινός μετασχηματισμός της Κίνας κάθε άλλο παρά επιτυχημένο κομμουνιστικό μοντέλο μπορεί να θεωρείται.

Αναρωτιέμαι αν στη Ρωσία του Ιβάν του Τρομερού, του Στάλιν και του Πούτιν μπορούσε να επιβιώσει ένας ειλικρινής ειρηνιστής ηγέτης όπως ο Γκορμπατσόφ. Αναρωτιέμαι αν στην αδίστακτη πολιτική σκηνή επιβιώνουν ηγέτες με ανθρωπιστικά ιδεώδη. Οι περισσότεροι, ακόμη και όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, δηλώνουν ότι τα πιστεύουν. Μόλις καταλάβουν την εξουσία μεταμορφώνονται συχνά σε χειρότερα πιόνια της ισχύουσας κυριαρχίας επικαλούμενοι τους κανόνες της ρεάλ πολιτίκ. Ο πρόωρος θάνατος μέσω δολοφονίας εξαγνίζει τους ηγέτες. Ο Γκορμπατσόφ καταδικάστηκε σε μια μακρά πικρή ζωή διάψευσης των προσδοκιών του, εξόριστος από τις καρδιές των συμπατριωτών του και δεν του άξιζε τέτοια τύχη.

Ελπίζω, αν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να ζει στην ειρήνη.

Rest In Peace, Mikhail

* Η Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου είναι γιατρός, συγγραφέας, πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW, αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: https://www.avgi.gr/diethni/424042_zise-stin-eirini-mikhail-gorbachev?amp