Ανοίγουν τα σχολεία….

Αλιεύει σχολιάζει η Βέρα Σιατερλή

Με το άνοιγμα των σχολείων θέλουμε να αναφερθούμε στην αργεντινή Fio Silva και την κουκουβάγια graffiti που φιλοτέχνησε σε δημοτικό σχολείο στην Αθήνα.

Η νεαρή καλλιτέχνης ήρθε να δράσει στην Αθήνα καθώς η πόλη μας συγκαταλέγεται στις πρωτεύουσες της street art προσελκύοντας καλλιτέχνες από την διεθνή σκηνή. Το εγχείρημα αφορά αναθέσεις τοιχογραφιών στην Αθήνα από τον δήμαρχο με δημόσιο χρήμα και χωρίς διαγωνισμό, ενώ νομοθετικά οτιδήποτε πολιτιστικό αφορά παρέμβαση στο δημόσιο χώρο θα πρέπει να εγκρίνεται με διαγωνισμό του ενδιαφερόμενου φορέα (Δήμου Αθηναίων) και την επιτροπή κρίσεων και κατατάξεων του Εικαστικού Επιμελητήριου (ΕΕΤΕ)!

Στο 24ο δημοτικό σχολείο στον Άγιο Ελευθέριο, η αργεντινή Fio Silva, καλεσμένη στην Αθήνα με το πρόγραμμα των δημοσίων τοιχογραφιών του Δήμου Αθηναίων φιλοτέχνησε μία τεράστια, χρωματιστή, κουκουβάγια σύμβολο σοφίας της πόλης μας από την αρχαιότητα. Ποια όμως είναι η Fio Silva;

Η Fio είναι από το Hurlingham, ένα μικρό χωριό έξω από το Μπουένος Άιρες. Δεν  είχε ποτέ προηγουμένως αφήσει τη Νότια Αμερική και δεν είχε διαβατήριο. Κέρδισε σε ένα διαγωνισμό ανάμεσα σε νέους καλλιτέχνες από 40 χώρες και τώρα έχει την ευκαιρία της ζωής της, να ζωγραφίσει τοιχογραφίες στις πρωτεύουσες της στριτ-αρτ.

Τα δυναμικά χρώματά της είναι απεικονίσεις του φυσικού κόσμου και εντυπωσιάζουν αμέσως. Της αρέσει να ζωγραφίζει ζώα, φύλλα, κλαδιά, δέντρα ,τα πράγματα που δεν είναι στατικά, πράγματα που κινούνται και μεταλλάσσονται.

Η ιστορία της Fio και η σχέση της με τη ζωγραφική δεν άρχισαν με ευχάριστο τρόπο. Αποφάσισε να αρχίσει να ζωγραφίζει στους δρόμους στην ηλικία των 19 μετά από μια προσωπική τραγωδία, το θάνατο του φίλου της. Σιγά -σιγά έβαλε τη δύναμη της φύσης στους δρόμους του χωριού της το οποίο μεταμόρφωσε. Θα φτιάξει τα πρώτα της έργα στο Άμστερνταμ και το Μιλάνο.

Πηγή: https://www.lifo.gr/tropos-zois/living/i-fio-silva-einai-neo-asteri-tis-strit-art