Μεγάλη Βρετανία: Βία και καταστολή σε διαδηλωτές κατά της μοναρχίας

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβου

Η αστυνομία του Λονδίνου προειδοποίησε τους αστυνομικούς ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν κατά της μοναρχίας, αφού βίντεο, που αναμεταδόθηκε ευρύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εικονίζει τις δυνάμεις καταστολής να συνοδεύουν μια διαδηλώτρια, καθώς και συλλήψεις στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το θάνατο της Ελισάβετ Β’.

Ο θάνατος της 96χρονης βασίλισσας, η οποία ήταν πολύ δημοφιλής, προκάλεσε κύμα συγκίνησης στη χώρα, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φωνές στη Μεγάλη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο, που θέτουν τον ρόλο και τη σημασία του θεσμού της μοναρχίας εν αμφιβόλω.

Χθες, Δευτέρα, ενώ ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ μετέβαινε στο Κοινοβούλιο του Λονδίνου για να δεχθεί τα συλλυπητήρια των δύο σωμάτων του, δύο διαδηλώτριες ύψωσαν πλακάτ με τις φράσεις «Δεν είναι ο βασιλιάς μου», «Κατάργηση της μοναρχίας» και «Τέλος στη φεουδαρχία» στο πεζοδρόμιο απέναντι από το μέγαρο του Ουέστμινστερ.

Η μία απ’ αυτές πλησίασε στη συνέχεια το κιγκλίδωμα του κοινοβουλίου και αστυνομικοί την απομάκρυναν χωρίς επεισόδια, σύμφωνα με εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν μέσω του Twitter από την εφημερίδα Evening Standard και αναμεταδόθηκαν χιλιάδες φορές.

«Το κοινό έχει απολύτως το δικαίωμα να διαδηλώνει, το γνωστοποιήσαμε με σαφήνεια σε όλους τους αστυνομικούς που συμμετέχουν στην έκτακτη αστυνομική επιχείρηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», αντέδρασε η Μητροπολιτική Αστυνομία την περασμένη νύκτα.

Εκτός Λονδίνου, πριν από την άφιξη του φερέτρου της Ελισάβετ Β’ την Κυριακή στο Εδιμβούργο, σκωτσέζοι αστυνομικοί συνέλαβαν, χειροκροτούμενοι, για διατάραξη της δημόσιας τάξης μια γυναίκα που κρατούσε πλακάτ με την επιγραφή «Κατάργηση της μοναρχίας».

Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη, αλλά θα κληθεί αργότερα στο δικαστήριο.

Στη διάρκεια της νεκρικής πομπής χθες, Δευτέρα, στη Σκωτία, ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ δείχνει έναν άνδρα να φωνάζει «άρρωστε γέρο!» στον πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος πλήρωσε εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποφύγει μια δίκη για σεξουαλικές επιθέσεις. Ο άνδρας απομακρύνθηκε βίαια από αστυνομικούς.

Στην Οξφόρδη, στο κέντρο της Αγγλίας, ένας 45χρονος ειρηνιστής τέθηκε για λίγο υπό κράτηση αφού φώναξε «Ποιός τον εξέλεξε;» για τον νέο βασιλιά.

Η οργάνωση για την υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών Big Brother Watch κατήγγειλε τις πρόσφατες συλλήψεις ως «προσβολή για τη δημοκρατία» υπενθυμίζοντας πως «η ελευθερία της έκφρασης είναι το θεμέλιο της βρετανικής δημοκρατίας».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία των 70 χρόνων βασιλείας της Ελισάβετ τον Ιούνιο από το ινστιτούτο YouGov, 62% των Βρετανών πιστεύουν πως η χώρα πρέπει να παραμείνει μια μοναρχία, ενώ μόνο 22% θεωρούν πως χρειάζεται έναν εκλεγμένο αρχηγό του κράτους.

Πηγή: https://m.popaganda.gr/newstrack/world/megali-vretania-via-kai-katastoli-se-diadilotes-kata-tis-monarchias-binteo/?