Επιχείρηση «απαγόρευση αμβλώσεων»: Το ελληνικό ημερολόγιο του τρόμου και η αντίσταση του φεμινιστικού κινήματος

Γράφει η Φωτεινή Λαμπρίδη

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Αναδημοσιεύουμε εδώ άλλο ένα άρθρο αντίστασης στην εξοργιστική παρέμβαση της εκκλησίας για το θέμα της έκτρωσης, της 8ης Σεπτεμβρίου.

Κανένας δεν μπορεί να μου πει τι θα κάνω. Κανένας δεν μπορεί να μου πει πως θα ζήσω. Είναι επιλογή μου». Οι στίχοι αυτοί του τραγουδιού που γνωρίζουμε με τη φωνή της Άννας Βίσση ακούστηκαν διασκευασμενοι σε μορφή ψαλμωδίας έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών σήμερα από φεμινίστριες που αντέδρασαν στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου να διαβαστεί σήμερα σε όλους τους ναούς εγκύκλιος κατά των αμβλώσεων.

Οι σκοταδιστικές αυτές καμπάνιες δεν αφορούν μόνο την εκκλησία και δεν ξεκίνησαν σήμερα. Τα τελευταία χρόνια εντείνονται διεθνώς, με τη βοήθεια συντηρητικών κυβερνήσεων και απειλούν άμεσα τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων περιγράφουν πως εντείνονται οι προσπάθειες ελέγχου του γυναικείου σώματος στην Ελλάδα και ποιες δυνάμεις συστρατεύονται στον αγώνα αυτόν. Το tvxs καταγράφει το «ημερολόγιο του τρόμου» αλλά και την αντίσταση του κινήματος.

«Η εκκλησία προσπαθεί διαχρονικά να ελέγξει τα γυναικεία σώματα. Απλά σήμερα, με τη βοήθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και το διεθνές κλίμα συντηρητικοποίησης, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Βλέπουμε μια συνολική πολιτική ελέγχου του γυναικείου σώματος και της σεξουαλικότητας. Ο συνδυασμός κυβέρνησης ΝΔ – Εκκλησίας της Ελλάδος και των Οργανώσεων για τα δικαιωματα ανδρών φτιάχνουν εκρηκτικό μείγμα δυνατοτήτων για την επιβολή των πολιτικών αυτών» λέει στο tvxs η Ειρήνη Δαφέρμου, μέλος φεμινιστικής Συλλογικότητας.

Το χρονικό

►2000: «Θα με κομματιασουν ζωντανό μέσα στην κοιλιά της μητέρας μου»

Η πρώτη μάχη ενάντια στις οργανώσεις υπέρ του «αγέννητου παιδιού» δόθηκαν το 2000. Τότε ο ΟΤΕ είχε εμφανίσει τηλεκάρτες για σταθερό τηλέφωνο, με την προπαγάνδα του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού απεικονίζοντας το έμβρυο, ενοχοποιώντας τις γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση. «Μετά από μεγάλο ξεσηκωμό του φεμινιστικού κινήματος αναγκάσαμε τότε τον ΟΤΕ να αποσύρει τις τηλεκάρτες, που είχαν βγει σε εκατομμύρια» λέει στο tvxs η Σίσσυ Βωβού (Φεμινιστική Συλλογικότητα Το Μωβ).

Οι φεμινίστριες κατήγγειλαν τότε πως ο ΟΤΕ συμμετέχει δραστήρια στον αγώνα κατά των εκτρώσεων, διαφημίζοντας δωρεάν με τις τηλεκάρτες του τις θέσεις του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού, ενώ η OTENET προσφέρει -επίσης αφιλοκερδώς- τη φιλοξενία της στην ιστοσελίδα του ίδιου συλλόγου.

Οι αυτόκλητοι «προστάτες του εμβρύου», έγραφαν τότε: Το έμβρυο εμφανίζεται να μιλά σε πρώτο πρόσωπο (“Γεια σας! Είμαι ένα παιδάκι στο ξεκίνημα της ζωής μου” κ.ο.κ.) και να αναρωτιέται τι θα του συμβεί, αν η μητέρα του αποφασίσει να διακόψει την κύησή της: “Μήπως θα με απορροφήσουν με σωλήνα, όπως η ηλεκτρική σκούπα τα σκουπίδια; […] Μήπως θα με κομματιασουν ζωντανό, μέσα στην κοιλιά της μητέρας μου, μ’ ένα τροχισμένο γυριστό μαχαίρι; […] Μήπως ο γιατρός, με μια σύριγγα, αναρροφήσει λίγο αμνιακό υγρό για να εκχύσει αλάτι που θα με κάψει ζωντανό; Τότε θα πονάω φρικτά, ώρες και ώρες, ώσπου να ξεψυχήσω!»

►2019: Το εξώφυλλο του Sportime και τα συγχαρητήρια του Άδωνι Γεωργιάδη

Τον Ιούλιο του 2019 η Ιερά Σύνοδος, καθιερώνει Ημέρα κατά των εκτρώσεων η οποία επικροτήθηκε από το κίνημα «Αφήστε με να ζήσω». Μάλιστα, φέρεται να ονόμασε τον εορτασμό «Ημέρα του αγέννητου παιδιού». Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, η απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία του παιδιού και για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα. Ως ημέρα υπόμνησης της θέσης της Εκκλησίας κατά των εκτρώσεων επελέγη η πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.

Τον Δεκέμβριο του 2019, αξιοποιώντας την κίνηση της Ιεράς Συνόδου, η εφημερίδα Sportime κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο αφιερωμένο στην «ημέρα του αγέννητου παιδιού» παίρνοντας θέση κατά των αμβλώσεων. Οι αντιδράσεις των φεμινιστικών οργανώσεων και όχι μόνο ήταν έντονες με κινητοποιήσεις έξω από τα γραφεία της εφημερίδας όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως «Ένα πράγμα έχουμε να πούμε: Ούτε να το σκέφτεστε» και «Τα σώματα μας είναι τα δικά μας οδοφράγματα».

Η γενική κατακραυγή δεν εμπόδισε τον υπουργό της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη να συγχαρεί την εφημερίδα: «Συγχαίρω την Εφημερίδα παρά τις αντιδράσεις. Στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται το δικαίωμα, της γυναίκας στην άμβλωση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το να έχουμε διπλάσιες εκτρώσεις από γεννήσεις γεννά ζητήματα επιβίωσης του Έθνους μας», έγραψε ο υπουργός στο Twitter του.

►2020: Αφίσες για το αγέννητο παιδί και πρόσκληση Κεραμέως σε μαθητές να ακούσουν τους υπέρμαχους των αμβλώσεων

Ιανουάριος

Έκπληκτοι Αθηναίες και Αθηναίοι που περάσαμε από το Μετρό Συντάγματος, είδαμε δεκάδες γιγαντοαφίσες κατά του δικαιώματος των αμβλώσεων στον πιο κεντρικό σταθμό της πόλης. Εξηγήσεις ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής, «παρέμβαση» έκανε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είχε συμβεί;

Το μήνυμα υπογραφόταν από το κίνημα που τιτλοφορείται «Αφήστε με να ζήσω!» και η αφισοκόλληση εντασσόταν σε μια ευρύτερη επικοινωνιακή εκστρατεία που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, με αφορμή και την αμφιλεγόμενη Ημέρα Αγέννητου Παιδιού που είχε ορίσει το περασμένο καλοκαίρι η Ιερά Σύνοδος.

Μετά τις αντιδράσεις ήρθε και η πρώτη απάντηση από τη ΣΤΑΣΥ. Πηγές της διαχειρίστριας εταιρείας του Μετρό ανέφεραν πως το κριτήριο για να απορριφθεί μια πρόταση για πληρωμένη διαφήμιση είναι το κατά πόσο προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και στην συγκεκριμένη καμπάνια της οργάνωσης «Ασε με να ζήσω», οι αρμόδιοι έκριναν πως δεν υπάρχει τίποτα το προκλητικό. «Η συγκεκριμένη αφίσα, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με το περιεχόμενό της, κρίθηκε από το εμπορικό τμήμα ότι δεν προκαλεί το δημόσιο αίσθημα» ανέφεραν χαρακτηριστικά!

Τελικά μετά τις αντιδράσεις, το Υπ. Μεταφορών ανάγκασε τη ΣΤΑΣΥ να κατεβάσει τις αφίσες. Το tvxs είχε προσπαθήσει τότε να μάθει το κόστος που πλήρωσαν οι οργανώσεις αυτές προκειμένου να ενοικιάσουν τον χώρο εντός του Μετρό Συντάγματος, αλλά δεν είχαμε λάβει απάντηση.

Φεβρουάριος

«Ούτε να το σκέφτεστε! Μας ανήκουν τα σώματα μας. Δε θα γίνουμε ούτε αναπαραγωγικές μηχανές στα εθνικιστικά σας ιδεώδη, ούτε στατιστικοί δείκτες στη δημογραφική σας φαντασίωση»

Αυτά φώναζαν μεταξύ άλλων μέλη φεμινιστικών συλλογικοτήτων και ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ τον Φεβρουάριο του 2020 έξω από το ξενοδοχείο Caravel. Τι συνέβαινε εντός του κτιρίου; Ήταν σε εξέλιξη υπερσυντηρητική ημερίδα που διοργάνωσαν ορθόδοξες θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, οι ίδιες που κινουν την καμπάνια για το «αγέννητο παιδί». Το κοινό που συμμετείχε στην εκδήλωση περιελάμβανε αρκετούς ρασοφόρους και μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων με το τρίπτυχο… πατρίς-θρησκεία-οικογένεια να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η ημερίδα με τον τίτλο «Σύγχρονη παιδεία κι ελληνορθόδοξη παράδοση» είχε βρεθεί στο επίκεντρο πριν ξεκινήσει καν, καθώς το υπουργείο Παιδείας είχε απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής προς τα σχολεία για να κάνει τάχιστα πίσω μετά τις αντιδράσεις.

«Όλοι αυτοί οι κυβερνητικοί που παρευρέθηκαν τότε στην ημερίδα, είναι αυτοί που σήμερα διαφοροποιούνται από όσα είπε ο Δωδώνης για τις εκτρώσεις. Γι’αυτό προσωπικά θεωρώ ότι ήταν στημένο αυτό που έγινε στον ΣΚΑΪ με τον Δωδώνης. Γνωρίζουν καλά τις απόψεις του, τις έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει και διάφορα στελέχη της κυβέρνησης» λέει η Ειρήνη Δαφέρμου στο tvxs.

►2021: Συνέδριο γονιμότητας

Το tvxs εντοπίζει και δημοσιεύει ρεπορτάζ με το ανατριχιαστικό σποτ της Πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό «ΜΠΡΟΣΤΑ για την οικογένεια» ενόψει του 1ο Πανελλήνιου Συνέδριου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει 2-4 Ιουλίου 2021 στα Ιωάννινα.

Πιο ανατριχιαστικό δε και από το ίδιο το συνέδριο, στο οποίο είχαν προσκληθεί να μιλήσουν μεταξύ άλλων, πλήθος μητροπολιτών και αρχιεπισκόπων, είναι η υπογραφή της ίδιας της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, υπό την αιγίδα της οποίας τελούσε το συνέδριο. Το φεμινιστικό κίνημα δημιούργησε μεγάλο κύμα αντιδράσεων με αποτέλεσμα ένας ένας να αποσύρουν την αιγίδα τους με πρώτη την ΠτΔ η οποία εκτέθηκε πολλαπλώς. Τελικά το συνέδριο ματαιώθηκε υπό γενική κατακραυγή.

Το συνέδριο είχε μάλιστα την υποστήριξη της ΓΓ Ισότητας Φύλων και Οικογενειακής Πολιτικής, Υπουργείων, Περιφερειών και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Διοργανώνεται από Ιατρικές σχολές -και κέντρα για εξωσωματικές γονιμοποιήσεις, που έχουν κάθε συμφέρον να διοργανώσουν ένα τέτοιου είδους συνέδριο. Χορηγός επικοινωνίας: Η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Από το διαφημιστικό βίντεο του Συνεδρίου, που βρίθει αυθαιρεσιών και αρνητικών στερεοτύπων, μαθαίνουμε πως οι γυναίκες δεν ευθύνονται μόνο για το προπατορικό αμάρτημα, αλλά και για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας. Έφεραν τη χώρα σε αυτό το επικίνδυνο σταυροδρόμι, όχι από δόλο όμως, αλλά από άγνοια. Ριχτηκαν με τα μούτρα στην εκπαίδευση και την καριέρα τους, αναβάλλοντας το σημαντικότερο πράγμα, αυτό για το οποίο προορίζονται, την μητρότητα. Και ξαφνικά… ξύπνησαν μπροστά από μία τούρτα γενεθλίων με τα κεράκια να δείχνουν το τρομακτικό νούμερο 41.

«Όλο αυτό είχε άμεση σχέση με το κίνημα κατά των αμβλώσεων, από μια άλλη σκοπιά όμως. Δεν μιλουσαν για έκτρωση αλλά για αύξηση του ορίου για την τεχνητή γονιμοποίηση γιατί… το έθνος κινδυνεύει! Κατάφεραν και να μεταθέσουν το ηλικιακό όριο για τη δυνατότητα εξωσωματικής πρόσφατα. ».

Από το συνέδριο δεν θα απουσίαζε η Εκκλησία. Υπήρχε τραπέζι με θέμα «Οι θέσεις της εκκλησίας σε θέματα Γονιμότητας, και Ιατρικής Υποβοήθησης στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή»!

►2022: Η θεωρία του «αγέννητου παιδιού» στα σχολεία με σφραγίδα Κεραμέως- Μάχη στις εκκλησίες

Ιανουάριος

Τον Ιανουάριο του 2022, το tvxs αποκαλύπτει τα «εκπαιδευτικά» βίντεο που στάλθηκαν στα γυμνάσια της χώρας με θέμα την Προγεννητική Αγωγή, και τα οποία αναπαράγουν τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», που υποστηρίζει ότι η ζωή του βρέφους αρχίζει με τη σύλληψη.

Ένα από αυτά τα βίντεο, που απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίου, πάει ακόμα παραπέρα, υποστηρίζοντας την επίσης απόλυτα αντιεπιστημονική θεωρία, ότι η σύλληψη ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει ένα παιδί, λόγια που αποδίδει η ομιλούσα Μαλαματένια Ρούλια από την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής στις πεποιθήσεις μιας φυλής στην Αφρική! Πρόκειται για αντιλήψεις επικίνδυνες και αβάσιμες, οι οποίες άνοιξαν σε αρκετές χώρες την κερκόπορτα για την απαγόρευση των αμβλώσεων. Και μόνο ο τίτλος «Προγεννητική Αγωγή, προετοιμασία για την γονεϊκότητα, Σεξουαλικότητα-Γονιμότητα-Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα», αποτελεί μία προσβολή στους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος που πάλεψε χρόνια για να διαχωριστεί η σεξουαλικότητα με τη γονεϊκότητα.

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι αντιδράσεις, το πρόγραμμα αποσύρθηκε άρον άρον από τα γυμνάσια της χώρας.

Σεπτέμβριος: Μάχη στις εκκλησίες

Στις 8 του μήνα μετά από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, διαβάζεται σε όλους τους ναούς εγκύκλιος κατά των αμβλώσεων. Το φεμινιστικό κίνημα διαδηλώνει πολύχρωμα έξω από σε Αθήνα, Καβάλα, Ηράκλειο και πολλές άλλες πόλεις.

«Οι καμπάνιες της ακροδεξιάς και της εκκλησίας για τον περιορισμό των εκτρώσεων βρίσκει ορθάνοιχτες τις πόρτες στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έχει δώσει δείγματα αντιφεμινιστικών πολιτικών, πολιτικών που υπονομεύουν την ισότητα και αντιστρατεύονται τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως για παράδειγμα η ψήφιση της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας. Η ένταση των πολεμικών προετοιμασιών και του εθνικισμού, η πολιτική που ιεραρχεί τη περιφρούρηση των συνόρων, περιφρουρεί με τον ίδιο τρόπο και τα θηλυκά σώματα. Η έκφραση του εθνικισμού και της νέας ακροδεξιάς πάνω στο γυναικείο σώμα είναι ο έλεγχος της αναπαραγωγής» λέει στο tvxs η Ειρήνη Δαφέρμου.

Οι φεμινιστικές συλλογικότητες έχουν τονίσει πολλές φορές ότι δεν έχουμε πια Γραμματεία Ισότητας αφού καταργήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση και είναι ενταγμένη πλέον σε υφυπουργείο Δημογραφικής Πολιτικής, που είναι αντίθετης στόχευσης. Έχουν δώσει μάχη ενάντια στο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, το οποίο υπερψηφίστηκε τελικά. Αύριο μάλιστα οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ανδρών όπως οι Ενεργοί Μπαμπάδες, θα κάνουν εκδήλωση γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα κατά των ψευδών καταγγελιών που αφορούν βιασμούς.

Πριν μερικές μέρες, δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ του κ. Λαμπρόπουλου στα ΝΕΑ, που μας ενημέρωνε με στοιχεία της αστυνομίας για το πλήθος ψευδών καταγγελιών για βιασμούς στην Ελλάδα. «Η Υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και η ΓΓ Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σε συνένοχη σιωπή» τονίζουν σε ανακοίνωση τους φεμινίστριες προσθέτωντας πως «…στις 29 Αυγούστου τις καλέσαμε να πάρουν θέση για την καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης, η οποία επικαλούνταν πρόσβαση σε πηγές της ελληνικής αστυνομίας. Δεν λάβαμε καμία απάντηση».

ΠΗΓΗ: https://tvxs.gr/news/ellada/epixeirisi-apagoreysi-ambloseon-elliniko-imerologio-toy-tromoy-kai-i-antistasi-toy-femin