ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Γράφουμε αυτό το κείμενο γιατί θεωρούμε ότι η συνεχής παρουσίαση κειμένων και άρθρων στην ιστοσελίδα του ΜΩΒ για τον πόλεμο στην Ουκρανία παρουσιάζοντας  μονομερείς θέσεις για την ευθύνη,  αφ’ ενός της εισβολής στην Ουκρανία αλλά και για τη συνέχιση  του πολέμου μας υποχρεώνει να γράψουμε τους λόγους  διαφοροποίησής μας.

Η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του ΔΣ του Μωβ αλλά και πολλά μέλη μας, θεωρούμε υποχρέωσή μας να καταθέσουμε τη δική μας άποψη για τα γεγονότα που σηματοδότησαν τον πόλεμο, ο οποίος παρά τα χιλιάδες  θύματα, τους εκατομμύρια πρόσφυγες-προσφύγισσες,  παρά τις καταστροφικές του συνέπειες ,συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται διάθεση ειρηνικών διαβουλεύσεων και από τις δύο πλευρές.

Υπάρχουν πολλές απόψεις για τον πόλεμο, ιδιαίτερα από τη μεριά φεμινιστικών οργανώσεων στην Ρωσία οι οποίες μέσα από την αντιπολίτευσή τους,  αναλύουν και παίρνουν θέση για τον πόλεμο.

Πάντα οι φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις είμασταν απέναντι σε κάθε πατριαρχική  μιλιταριστική εθνικιστική αντίληψη, γιατί γνωρίζουμε  τις συνέπειες του πολέμου ιστορικά στην κοινότητα των ανθρώπων και κυρίως των γυναικών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα δικαιολογήσουμε κάτω από την ταμπέλα του φεμινισμού,  τη συνέχιση του πολέμου, που θέτει τα θεμέλια της γενίκευσής του παγκοσμίως και δεν θα αποδώσουμε τις ευθύνες μονομερώς. Σε αυτή την περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι εθελοτυφλούμε απέναντι στην ιστορία και στις αιτίες γένεσης αυτού του πολέμου.

Καταδικάζουμε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία. Αυτή ήταν όμως η κατ’ εξοχήν αναμενόμενη αντίδραση στην καταπάτηση των Συμφωνιών του Μινσκ του 2014-15.

Η εμμονή των ΝΑΤΟΙΚΩΝ και δυτικών συμμάχων τους να συνεχισθεί ο πόλεμος, ενώ η Ουκρανία καταστρέφεται,ενώ ο λαός της βιώνει τις τραγικές συνέπειες του πολέμου, με  εκατομμύρια ανθρώπους να προσφεύγουν σε γειτονικά κράτη  και παράλληλα οι λαοί της Ευρώπης να νοιώθουν τις συνέπειες της νέας κρίσης. Μιας κρίσης φτώχειας με τον  πληθωρισμό να  ανεβαίνει, αυξάνοντας το κόστος ζωής επακόλουθο της  ενεργειακής  κρίσης  που κτυπάει τις αδύναμες οικονομίες, οδηγώντας τους ευρωπαϊκούς  λαούς  στον πάτο  της ανέχειας.

Ποιος είναι ο στόχος της συνέχισης  αυτού του πολέμου; Ποιος είναι  ο πραγματικός λόγος που δαπανώνται δις σε πολεμικούς εξοπλισμούς  για να υποστηριχθεί η  στρατιωτική άμυνα της Ουκρανίας από χρηματοδοτούμενους στρατούς , ενώ συνεχίζει να πεθαίνει ο λαός της και να ερημώνεται  η χώρα; Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος αυτού του ιμπεριαλιστικού πολέμου όπου τα κράτη θύλακες του ΝΑΤΟ δαπανούν δισεκατομμύρια για αυτόν, αλλά αδυνατούν να δαπανήσουν αντίστοιχα για την υγεία, την εκπαίδευση,  την ενέργεια, τον επισιτισμό και παρακολουθούν σαν θεατές  τον καταστροφικό αντίκτυπο στην  καθημερινότητα των πολιτών τους,  από την διαφαινόμενη επιδείνωση των συνθηκών ζωή τους;

Ποια η σκοπιμότητα να συνεχίζεται  ένας πόλεμος που έχει φέρει την Ευρώπη σε μία νέα κρίση χρέους, φτώχειας  και ενεργειακής κρίσης και τις ΗΠΑ να πλουτίζουνπουλώντας το υγροποιημένο  φυσικό αέριο σε τιμές διπλάσιες των προηγούμενων ετών και την υποτίμηση του ευρώ;

Αυτός είναι ένας πόλεμος σχεδιασμένος εδώ και χρόνια από τα στρατιωτικά και μιλιταριστικά γεράκια των ΗΠΑ. Είναι ένας πόλεμος που συνεχίζεται, για να επιτευχθεί, η  ανασυγκρότηση  από την παρακμή της,  Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ. Η σκοπούμενη αποδυνάμωση στρατιωτικά και οικονομικά της Ρωσίας, η επέκταση του ΝΑΤΟ στον ζωτικό της χώρο, η περικύκλωση της από τις Νατοϊκές δυνάμεις, η αποδυνάμωση της Ευρώπης γενικότερα,  υπηρετούν αυτήν την λογική. Γιατην επίτευξη αυτού του σκοπού, χρησιμοποιείται η Ουκρανία μια χώρα που αποδυναμώθηκε οικονομικά με τη διάλυση  των παραγωγικών δραστηριοτήτων της,  που διχάσθηκε κοινωνικά από την λειτουργία φασιστικών ομάδων, όπου καταπιέσθηκαν πολυπληθείς εθνικές ομάδες  χάνοντας την αυτοδιάθεση τους.  Μεγάλη ευθύνη φέρει η Ευρώπη με την αδιαφορία αλλά και την επιλεκτική  συμμετοχή της, για όσα συντελούνταν αλλά και η θεσμική και  οικονομική παρέμβαση των ΗΠΑ  με πολλούς τρόπους. Η Ουκρανία αποτέλεσε το τέλειο θύμα για τα σχέδια των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ.

Η μόνη λύση για να αποτραπούν τα σχέδια συνέχισης του πολέμου, είναι η κινητοποίηση των αντιστάσεων και των κινημάτων ειρήνης, των φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων,  της κοινωνίας των πολιτών και κάθε ανθρώπου ταγμένου στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών.  Για την αποτροπή των σχεδίων μετατροπής του πλανήτη σ’ ένα νέο πεδίο μάχης και ενός νέου ψυχρού πολέμου κάτω από την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Εμείς σαν φεμινιστικό κίνημα εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας,  την ανησυχία και τον φόβο μας για αυτά που σχεδιάζονται για μας  χωρίς εμάς, και είμαστε απέναντι.

Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΔΕΝ  ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ τιμητές-τριες  της μιας πλευράς.

Για αυτό και ζητάμε:

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ –ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ  ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΑΘΩΟΙ-ΕΣ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ  ΝΑΤΟ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ:

Γκολιομύτη Αναστασία

Μακρή Αλεξάνδρα

ΠαλαμπουΐκηΣοφια

Σιατερλή Βέρα

Σπύρου Κατερίνα

Σάμου Στέλλα

Ταμιωλάκη Μαρία