Αναστασία Ρ. – Αυτή την φορά δεν είναι μόνη, η μάχη της είναι και δική μας μάχη

ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ!

Κάλεσμα στήριξης σε επιζώσα έμφυλης βίας τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου στις 9πμ στο Εφετείο, Λουκάρεως 14, 2ος όροφος, Αίθουσα Δ 80Β’.
Η Αναστασία Ρ. τα έκανε όλα σωστά. Σύμφωνα με τις συνήθεις συμβουλές μας σε μια γυναίκα που κακοποιείται. Η Αναστασία δέχθηκε ψυχική και σωματική κακοποίηση από τον σύντροφό της.

Αμέσως μετά έφυγε και τον κατήγγειλε στην αστυνομία. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της, αλλά η Αναστασία δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο της κακοποίησής της, διότι δεν είχε στην πραγματικότητα κληθεί, καθώς κλήθηκε ως αγνώστου διαμονής. Ο μεγαλογιατρός κακοποιητής της, αθωώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Με εξίσου συνοπτικές διαδικασίες καταδικάστηκε πρωτόδικα η Αναστασία για συκοφαντική δυσφήμιση.

Σ’ αυτό το δικαστήριο ήταν παρούσα και άκουγε. Άκουσε τον εισαγγελέα να ρωτά τον κακοποιητή της «πιστεύετε ότι η κατηγορουμένη έχει καποιο ψυχιατρικό πρόβλημα;»…. Άκουσε τους «αλληλέγγυους της υψηλής κοινωνίας» που περιέβαλαν τον κακοποιητή, να βγάζουν επιφωνήματα και αλαλαγμούς κάθε φορά που δεν τους άρεσαν όσα κατέθεταν οι μάρτυρες υπεράσπισης της Αναστασίας. Και η πρόεδρος να το επιτρέπει.

Η Αναστασία έζησε την κοινωνική ισχύ να καθορίζει τον συσχετισμό δύναμης στο δικαστήριο, μετατρέποντας το δίκιο σε άδικο και τη μέρα σε νύχτα… Σε λίγο καιρό η Αναστασία θα δικαστεί στο Εφετείο και λίγο αργότερα στα αστικά δικαστήρια όπου ο κακοποιητής απαιτεί απ’ αυτήν 180.000 ευρώ αποζημίωση λόγω …ηθικής βλάβης… Αυτή τη φορά η Αναστασία δεν είναι μόνη. Η μάχη της είναι δική μας μάχη. Η δικαίωσή της είναι η δικαίωση όλων όσων μάχονται την κακοποίηση και την καταπίεση σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Δεν θα επιτρέψουμε να καθορίσει, για άλλη μια φορά, ο κοινωνικά ισχυρός το δίκιο και το άδικο ανάλογα με το συμφέρον του. Το δίκιο της Αναστασίας είναι το δίκιο μας. Θα είμαστε εκεί να το διεκδικήσουμε.