Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τις αγωνίστριες κατά της χούντας

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τις γυναίκες που αγωνίστηκαν, στα μέτωπα και τα μετόπισθεν κατά της χούντας την περίοδο 1967-1974 είναι αφιερωμένη η εκδήλωση της Εταιρείας Φίλων του Χώρου Μνήμης της Αντιδικτατορικής Αντίστασης στη Θεσσαλονίκης*, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου στον αύλειο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Θέλουμε να τιμήσουμε την πολύπτυχη συμβολή της γυναίκας στην αντιδικτατορική αντίσταση, τη γυναίκα της οργανωμένης αντιχουντικής δράσης, των στρατοδικείων και της εξορίας, των “ομήρων” στα χέρια των οργάνων της χούντας και τον αγώνα της στα μετόπισθεν που κράτησε όρθια την οικογένεια και έδινε θάρρος και ελπίδα στους κρατούμενους δικούς της, πατέρα-μάνα, παιδί και σύζυγο.

Με συνοπτικές ομιλίες και μαρτυρίες αγωνιστριών θα δοθεί μια δειγματοληπτική εικόνα του ζόφου εκείνης της εποχής, από ένα μεγάλο πρόγραμμα που υλοποιεί η Εταιρεία μας με βιντεοσκοπήσεις -συνεντεύξεις με γυναίκες της αντίστασης.
Θα ακολουθήσει συναυλία με εκλεκτούς τραγουδιστές και μουσικούς με ανάλογο μουσικό περιεχόμενο.

Αγαπητες φίλες, αγαπητοί φίλοι σας προσκαλούμε να τιμήσουμε και να θυμηθούμε όλοι μαζί την “αφανή” γυναίκα της αντιδικτατορικής αντίστασης στην πατρίδα μας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη. Ανεβάζουμε την πρόσκληση και την αφίσα της εκδήλωσης, όπου δίνονται οι αναγκαίες πληροφορίες, και σας παρακαλούμε όσο είναι δυνατό να τις διαδώσετε σε φίλους και γνωστούς για πλατύτερη ενημέρωση.
Θα σας κρατούμε ενήμερους με ανακοινώσεις ως την μέρα της εκδήλωσης.

*Ο εκθεσιακός Χώρος Μνήμης, με ντοκουμέντα, φωτογραφίες και πληροφορίες από την αντιδικτατορική αντίσταση στη Θεσσαλονίκη, στεγάζεται στο Πολεμικό Μουσείο, το κτήριο του οποίου την περίοδο της δικτατορίας υπήρξε άντρο σκληρών ανακρίσεων και βασανισμών για πολλούς αγωνιστές της περιόδου από τα όργανα του δικτατορικού καθεστώτος.. Στον χώρο αυτό άφησε την τελευταία του πνοή από τα βασανιστήρια που υπέστη το κορυφαίο στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης ΠΑΜ και πρώην βουλευτής της αριστεράς Γιώργης Τσαρουχάς. Ο χώρος λειτουργεί στο ωράριο του Πολεμικού Μουσείου.

Στην εκδήλωση καλεί η οργάνωση Φίλοι του Χώρου Μνήμης Αντιδικτατορικής Αντίστασης 1967-1974 Θεσσαλονίκη