Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α – Μίλα. Άκου. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε.

Αλιεύει η Βέρα Σιατερλή
Έφηβες και έφηβοι, ηλικίας 12-18 ετών, σας προσκαλούμε να ξεκινήσουμε μαζί ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο, τον χώρο και τους ανθρώπους. Και από τους ανθρώπους, επιλέγουμε να μιλήσουμε περισσότερο για εκείνες, τις γυναίκες, τις απλές, τις καθημερινές. Αυτές που έγραψαν Ιστορία, αλλά η επίσημη Ιστορία τις παρέλειψε.
Οι βιογραφίες γυναικών – όπως αυτή της Μαρίκας- θα αποτελέσουν την αφορμή και τον προορισμό του προγράμματος “Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α- Άκου. Μίλα. Ρώτα. Ιστόρησε. Κατανόησε. Άλλαξε.”
Ας ακούσουμε τί έχουν να μας πουν.
Οι έφηβες και οι έφηβοι μαζί με τις θεατροπαιδαγωγούς γίνονται ερευνητές/τριες και συνάμα καλλιτέχνες/ιδες. Με όχημα το θέατρο documento και το εργαλείο των συνεντεύξεων αναζητούμε προφορικές μαρτυρίες γυναικών, διερευνούμε την αποκατάσταση της μνήμης. Μιλάμε για την θέση των γυναικών στο χθες και στο σήμερα, πραγματοποιούμε συνεντεύξεις ακούγοντας και ρωτώντας με προσοχή και αντλούμε στοιχεία. Συμπληρώνουμε τα κενά με πραγματικά γεγονότα, δίνουμε φωνή και ορατότητα σε αυτές που έζησαν και κανείς δεν τις θυμάται. Εμείς θέλουμε να ακούσουμε, να κατανοήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε.
Ας βρούμε, λοιπόν, την δική μας Μ.Α.Ρ.Ι.Κ.Α. και την ιστορία της.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με παρουσιάσεις και δράσεις θεάτρου documento σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Καλαμάτα, Ξάνθη, Σίφνο και Μήλο.
Υπο την αιγίδα και με την χρηματοδότηση του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.