Αλληλεγγύη στην εξέγερση των γυναικών του Ιράν

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Μαζική ανταπόκριση σήμερα 27/9, στο κάλεσμα των 21 γυναικείων οργανώσεων για αλληλεγγύη στην εξέγερση των γυναικών του Ιράν και του ιρανικού λαού, μπροστά στην ιρανική πρεσβεία της Αθήνας.

Πλήθος Ιρανών πολιτών στην Ελλάδα συμμετείχε στην εκδήλωση, φωνάζοντας οργισμένα συνθήματα για το αιματοκύλισμα της δημοκρατικής εξέγερσης στη χώρα τους. Είχαμε ενημερώσει και προσκαλέσει τους Ιρανούς και τις Ιρανές πρόσφυγες, που μαχητικά ανταποκρίθηκαν.

Το πανό της Πρωτοβουλίας κατά των γυναικοκτονιών

Την λέγανε Μαχσά, την λέγανε Ελένη, καμιά άλλη δολοφονημένη, ήταν ένα από τα εμβληματικά συνθήματά μας, ενώ η ιρανική κοινότητα, που είχε έρθει οργανωμένη με πικέτες και ηχεία, φώναζε συνθήματα στη γλώσσα της, από τα οποία λίγα καταλαβαίναμε.

Και άλλα από τα συνθήματά μας, «Με τα μαλλιά στο χέρι τσακίζουνε τον τρόμο, οι Ιρανές γυναίκες μας δείχνουνε τον δρόμο», «Λευτεριά στις γυναίκες του Ιράν»,  και «Είμαστε όλες Ιρανές».

Δεκάδες πικέτες είχαμε επίσης ετοιμάσει, όπως φαίνεται και σε κάποιες φωτογραφίες.

Πολλές ακόμα οργανώσεις παρευρέθηκαν στη διαμαρτυρία, ενώ η Φεμινιστική συλλογικότητα Καμιά Ανοχή είχε καλέσει για τις 6.30, οπότε η διαδήλωση που ξεκίνησε πριν τις 5 διήρκεσε αρκετές ώρες.

Συγκέντρωση φεμινιστικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων εξω απο την πρεσβεία του Ιράν. Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πριν φθάσει το πλήθος των οργανώσεων, είχαν γίνει ήδη δύο συλλήψεις ιρανών, κατά απαίτηση της πρεσβείας, όπως μάθαμε, ενώ σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, γίνονταν διαρκώς επιθέσεις από τις αστυνομικές δυνάμεις που κάποια στιγμή εξαπέλυσαν και τα παραδοσιακά χημικά, για να μην σπάσουν τα ήθη και τα έθιμα των ημερών.

Διαβάσαμε την επιστολή των οργανώσεων προς την ιρανική πρεσβεία, στα αγγλικά και ελληνικά, ενώ επίσης διαβάσαμε επιστολή συμπαράστασης από το Εθνικό Συμβούλιο ιρανικής αντίστασης.