Αποχαιρετισμός στη Σοφία Σπηλιωτοπούλου

Κηδεύτηκε σήμερα 7/10 το μεσημέρι, η Σοφία Σπηλιωτοπούλου, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Πλήθος κόσμου, από συνεργάτιδες και συνεργάτες, από το γυναικείο κίνημα και από διάφορους φορείς, επιτροπές και οργανισμούς στων οποίων το έργο είχε συμβάλει.

Δεν υπήρξαν ομιλίες, παρά μόνο της Φωτεινής Σιάνου, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια, στον αγώνα της οποίας η Σοφία είχε παίξει το σημαντικό ρόλο της. Από μέρους της οικογένειας, υπάρχει βούληση για την διοργάνωση μιας εκδήλωσης τιμής και μνήμης, όπου θα γίνουν διάφορες ομιλίες για το έργο της.

Αγαπημένη Σοφία,

Φεύγεις λίγο πριν μπει ο χειμώνας και σε ένα τοπίο όπου η φτώχεια, οι διακρίσεις, τα δικαιώματα παραβιάζονται. Θύμωνες πολύ με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων, με τις διακρίσεις και την κοινωνική ανισότητα, με την βία κατά των γυναικών. Εργάστηκες τόσο σκληρά με βαθιά γνώση σε επιτροπές υψηλού κύρους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και ήσουν πλάι στα κινήματα πάντα σε Ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Στα κινήματα όχι μόνο τα φεμινιστικά αλλά και το συνδικαλιστικό και όπου μπορούσες να βοηθήσεις.

Η ταπεινότητά σου πραγματική. «Τι να γράψω δίπλα στο όνομά σου Σοφία;» «Τι θα γράψεις; Δικηγόρος» και έδινες άλλη διάσταση και φώτιζες με το δικό σου Φως το λειτούργημα ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ.

Η αφοσίωσή σου στην υπόθεση της χειραφέτησης και απελευθέρωσης των γυναικών ήταν τόση που την επομένη της κηδείας του αγαπημένου σου συντρόφου ήρθες στην ημερίδα μας γιατί ήσουν ομιλήτρια και είπες αυτά που είχες να πεις για τον νόμο, για τις διεθνείς συμβάσεις, για τους αγώνες που έχουμε πίσω και μπροστά μας.

Θα μου λείψει το καθημερινό ενημερωτικό και προειδοποιητικό σου τηλεφώνημα Σοφία. Θα μου λείψει η βαθιά σου ενσυναίσθηση για την θέση και την κατάσταση των γυναικών. Θα μου λείψει η τόσο σοφή σου σκέψη, η φρέσκια ματιά σου στα πράγματα, και το αλάθευτό σου κριτήριο.

Καλό σου ταξίδι Σοφία μου, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Φωτεινή Σιάνου 7.10.2022

H Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και τη Συναινετική Συνεπιμέλεια έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση.

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι η Σοφία Σπηλιωτόπουλου, δικηγόρος και εμπειρογνώμων σε μια σειρά επιτροπές στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεσμικές και κινηματικές.
Οι γυναικείες οργανώσεις που πορευθήκαμε μαζί της για την ισότητα των φύλων, για την εξάλειψη των ανισοτήτων και διακρίσεων στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ενάντια στην τροποποίηση του πλέον δημοκρατικού νόμου για το οικογενειακό δίκαιο, αισθανόμαστε απέραντη θλίψη για τον θάνατο της και ικανοποίηση για την διαύγεια του πνεύματός της και την αγωνιστικότητά της μέχρι το τέλος.
Με τις βαθιές γνώσεις του οικογενειακού δικαίου και της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού και την σοφία της, ενίσχυσε τον αγώνα μας με ακράδαντα νομικά επιχειρήματα και ανέδειξε την απόκλιση της νομοθέτησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης από τις επιταγές του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου.
Ήταν πάντα στο πλάι μας ακούραστη, ακάματη και μας προέτρεπε για δράση με την αισιοδοξία της γνώσης ότι το δίκιο είναι με το μέρος μας.
Την αποχαιρετούμε με απέραντο σεβασμό και υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα που μαζί ξεκινήσαμε.
Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο.
Μας  άφησε, όμως, σπουδαία παρακαταθήκη και η απουσία της θα τονίζει την ανάγκη για ενδυνάμωση του αγώνα μας.
Καλό σου ταξίδι καλή και σεβαστή μας φίλη.

6.10.2022

Ανακοινώσεις επίσηε εξέδωσαν αρκετές γυναικείες οργανώσεις.