Παγκόσμια Ημέρα για την Αξιοπρεπή Εργασία

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Aξιοπρεπή Eργασία (World Day of Decent Work) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (International Trade Union Confederation), που συσπειρώνει στις τάξεις της 175 εκατομμύρια εργαζόμενους από 156 χώρες και σχετίζεται με κεντροδεξιά και κεντροαριστερά πολιτικά κόμματα.
Βασικοί της στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αξιοπρεπή Εργασία είναι:
• Να προβάλλει την έννοια της Αξιοπρεπούς Εργασίας στους πολίτες και τις πολίτιδες, στους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων και στους εμπλεκόμενους φορείς.
• Να καταδείξει ότι η αξιοπρεπής εργασία είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος διεξόδου από τη φτώχεια και ότι είναι παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής.
• Να θέσει την αξιοπρεπή εργασία στο επίκεντρο της ανάπτυξης, της οικονομικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Οι γυναίκες ζητάμε επιπλέον
• Την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.
• Την εφαρμογή της νομοθεσίας για το δικαίωμα στην εγκυμοσύνη στον ιδιωτικό τομέα

Η 7η Οκτωβρίου φέτος βρίσκει τις/ους Ελληνίδες/ες εργαζόμενες/ους να βιώνουν συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, με μισθολογικές αμοιβές πείνας, με καταστρατήγηση των βασικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, να συνεχίζουν να σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη της κρίσης και των μνημονίων,της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης.
Η ανασφάλεια στην εργασία δυστυχώς δεν αποτελεί μόνον ελληνικό χαρακτηριστικό. Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία είναι απογοητευτικά.
«Δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι παγιδεύονται στην καταναγκαστική εργασία, πάνω από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας ενός ατυχήματος ή ασθένειας που σχετίζεται με την εργασία. Σχεδόν το 93% των θέσεων που προσφέρονται σε νέες/ους είναι άτυπη και ανασφάλιστη εργασία όπου το εισόδημα είναι 49% χαμηλότερο από το κανονικό. Οι γυναίκες κατά μέσο όρο αμείβονται με τα 2/3 των αμοιβών των ανδρών. Διακόσια εκατομμύρια παιδιά ηλικίας από 5 – 14 ετών εργάζονται αντί να φοιτούν στο σχολείο».

Πηγή: sansimera.gr, ituc-csi.org, gsee.gr, deok.org.