Πραμίλα Πάτεν: «Οι βιασμοί στην Ουκρανία είναι μια “στρατιωτική στρατηγική” και μια “εσκεμμένη τακτική”»

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβου

σια, αλλά και αγόρια και άνδρες, αναφέρει η ειδικός του ΟΗΕ, επικαλούμενη την έκθεση που δημοσιοποίησε στα τέλη Σεπτεμβρίου η ανεξάρτητη διεθνής επιτροπή έρευνας που δημιουργήθηκε με ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η έκθεση αυτή «επιβεβαίωσε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν, οι ηλικίες των θυμάτων σεξουαλικής βίας είναι από τεσσάρων έως 82 ετών. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής βίας σε παιδιά, που βιάζονται, υφίστανται βασανιστήρια ή κρατούνται», υπογραμμίζει.

«Η μάχη μου κατά της σεξουαλικής βίας είναι πράγματι μια μάχη κατά τη ατιμωρησίας», επαναλαμβάνει η Πραμίλα Πάτεν και «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επισκέφθηκα την Ουκρανία (τον περασμένο Μάιο): για να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα στα θύματα, να τους πω πως είμαστε μαζί τους και τους ζητάμε να σπάσουν τη σιωπή. Αλλά και για να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα στους βιαστές ότι ο κόσμος τους παρακολουθεί και ότι δεν θα είναι χωρίς συνέπειες ο βιασμός μιας γυναίκας ή ενός κοριτσιού, ενός άνδρα ή ενός αγοριού».

Ο βιασμός ως όπλο πολέμου υπάρχει σε όλες τις συγκρούσεις, από τη Βοσνία μέχρι τη Γουινέα ή τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όμως, σύμφωνα με την Πάτεν, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε το έναυσμα για μια διεθνή «συνειδητοποίηση». «Υπάρχει στο εξής πολιτική βούληση προκειμένου να καταπολεμηθεί η ατιμωρησία και μια ομοφωνία σήμερα για το γεγονός ότι οι βιασμοί χρησιμοποιούνται ως στρατιωτική τακτική, μια τακτική τρόμου», λέει.

«Είναι γιατί συμβαίνει στην καρδιά της Ευρώπης; Η απάντηση βρίσκεται ίσως εδώ», προσθέτει, εκφράζοντας την ελπίδα πως η Ουκρανία δεν θα επισκιάσει τις άλλες συγκρούσεις.

«Βρίσκω πολύ θετική την προσοχή που δίνεται στο θέμα της σεξουαλικής βίας που συνδέεται με τις συγκρούσεις, η οποία συνήθως θεωρούνταν αναπόφευκτη, παράπλευρη απώλεια, ένα πολιτισμικό θέμα… Όμως όχι, είναι έγκλημα», λέει.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα ανησυχίας για την εκπρόσωπο του ΟΗΕ είναι ο κίνδυνος διακίνησης ανθρώπων.

«Οι γυναίκες, τα κορίτσια και τα παιδιά που διέφυγαν από την Ουκρανία είναι πολύ, πολύ ευάλωτα και, για τους δράστες, δεν είναι μια τραγωδία που συμβαίνει στη χώρα αυτή, είναι μια ευκαιρία. Η διακίνηση ανθρώπων είναι ένα αθέατο έγκλημα αλλά και μια μεγάλη κρίση», προειδοποιεί.

Αφότου η Ρωσία ξεκίνησε τη μεγάλης κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον 7,6 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη.

Πηγή: left.gr