ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Η ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΤΗΣ 12ΧΡΟΝΗΣ

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Δεν έχει πάτο αυτό το βαρέλι της διαπόμπευσης της 12χρονης που υπέστη κακουργήματα και βιασμούς από μαστροπούς και πελάτες.
Τώρα βγαίνει στη δημοσιότητα από ασυνείδητους δημοσιογράφους και ασυνείδητα κανάλια ακόμα και η κατάθεσή της στην ανάκριση, λέξη προς λέξη, όπως κομπάζουν αυτοί που τα δημοσιοποιούν.

Όμως, η ανάκριση είναι μυστική και δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει τι περιείχε αυτή η κατάθεση. Ποιος λοιπόν έδωσε στη δημοσιότητα το περιεχόμενό της; Φανταζόμαστε ή η ανακριτική αρχή ή οι δικηγόροι της υπόθεσης. Ζητάμε να γίνει επείγουσα έρευνα για αυτό και να καταλογισθούν ευθύνες.

Ποιες ευθύνες όμως;

Τώρα που έμαθε όλη η Ελλάδα το περιεχόμενο της ανάκρισης, ακόμα κι αν υπάρξουν κάποια πρόστιμα για παραβίαση της δεοντολογίας, το κακό έχει γίνει. Και μάλιστα πριν λίγες μέρες δημοσιοποιήθηκε από κάποια κανάλια η ιατροδικαστική έκθεση για την κοπέλα, η οποία φυσικά είχε όλες τις λεπτομέρειες, για τις ανάγκες της διερεύνησης της καταγγελίας, αλλά προφανώς δεν ήταν για δημοσίευση. Και όμως, κι αυτή δημοσιεύθηκε.

Αλλά δεν είναι και μεγάλο κακό, φαίνεται, για όσα μέσα την αναπαράγουν. Γιατί αυξάνεται η τηλεθέαση ή η αναγνωσιμότητα, γιατί το είδαμε και σε έντυπα, οπότε αυτά τα μίντια που το μεταδίδουν έχουν ήδη “κερδίσει”. Τι έχουν κερδίσει όμως; Τον εκφασισμό του κοινού και την ώθησή του προς την κλειδαρότρυπα αντί προς τον στοχασμό γιατί και πώς έγινε αυτό το κακούργημα εναντίον της μικρής.

Θυμόμαστε αντίστοιχες πρακτικές κατά την “δημοσιοποίηση” της υπόθεσης της Αμαρύνθου, με την 15χρονη μαθήτρια που είχε καταγγείλει τον ομαδικό βιασμό της από 5 συμμαθητές στις τουαλέτες του σχολείου στην Αμάρυνθο. Τότε, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είχε επιβάλει πρόστιμα σε αρκετά μέσα, αλλά αυτά δεν πτοήθηκαν τότε, και πιθανότατα, αν το ΕΣΡ παρέμβει τώρα, όπως το καλούμε με επείγουσα καταγγελία του ΜΩΒ, πάλι δεν θα πτοηθούν.

Στείλαμε σήμερα στο ΕΣΡ την καταγγελία μας, που πρέπει να είναι συγκεκριμένη, όπως απαιτείται, για την ειδησεογραφική εκπομπή του Contra Channel στις 10.40 το βράδυ της 17 Οκτωβρίου, στην οποία αναμεταδόθηκε η μαρτυτική κατάθεση της 12χρονης-θύματος καταναγκαστικής πορνείας και τους ζητάμε να εξετάσουν ταχύτατα το θέμα και να λάβουν αποφάσεις τιμωρίας και απαγόρευσης αναμετάδοσης αυτού και παρόμοιων στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται στις ανακριτικές αρχές και όχι να μεταδίδονται επανατραυματίζοντας τη νεαρή που είναι θύμα βαριάς παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της. Στην καταγγελία μας προσθέτουμε ότι την ίδια κατάθεση όπως και άλλες μελών της οικογένειας της 12χρονης, αναμεταδίδουν ανέμελα χωρίς κανένα εμπόδιο πολλά κανάλια.

Όπως μάθαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρωτόκολο του ΕΣΡ, έχουν γίνει ήδη πολλές σχετικές καταγγελίες. Ελπίζουμε σε μια σύντομη απόφαση.