Ιράν: Μαθήτρια ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, αρνήθηκε να τραγουδήσει ύμνο υπέρ του καθεστώτος

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβού

Η Παναχί φέρεται να πέθανε στο νοσοκομείο από τραύματα που υπέστη στο σχολείο.

Το Ιράν συνεχίζει να «βράζει». Ακόμη άλλη μια μαθήτρια φέρεται να σκοτώθηκε από τις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας αφού ξυλοκοπήθηκε στην τάξη της επειδή αρνήθηκε να τραγουδήσει ένα τραγούδι υπέρ του καθεστώτος όταν έγινε έφοδος στο σχολείο της την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Συμβούλιο των Εμπορικών Συλλόγων Δασκάλων του Ιράν, η Άσρα Πανάχι, 16 ετών, πέθανε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στο γυμνάσιο θηλέων Σαχέντ στο Αρνταμπίλ στις 13 Οκτωβρίου και ζήτησαν από μια ομάδα κοριτσιών να τραγουδήσουν έναν ύμνο που επαινεί τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Όταν αρνήθηκαν, οι δυνάμεις ασφαλείας ξυλοκόπησαν τις μαθήτριες με αποτέλεσμα πολλά κορίτσια να μεταφερθούν στο νοσοκομείο και άλλα να συνεληφθούν. Την Παρασκευή, η Παναχί φέρεται να πέθανε στο νοσοκομείο από τραύματα που υπέστη στο σχολείο.

Ιρανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν υπεύθυνες και, αφού ο θάνατός της προκάλεσε οργή σε ολόκληρη τη χώρα, ένας άνδρας που αναγνωρίστηκε ως θείος της εμφανίστηκε στα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια ισχυριζόμενος ότι πέθανε από συγγενή καρδιακή πάθηση, αναφέρει ο Guardian.

Βίντεο των μαθητριών έγιναν viral καθώς εμφανίζονται να κουνάνε τα χιτζάμπ τους στον αέρα, να κατεβάζουν από τους τοίχους φωτογραφίες των ανώτατων ηγετών του Ιράν και να φωνάζουν συνθήματα κατά του καθεστώτος και υπέρ της Μάχσα Αμίνι, της 22χρονης γυναίκας που πέθανε όταν συνελήφθη από την αστυνομία ηθικής του Ιράν επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της τον Αύγουστο.

Οι ιρανικές αρχές απάντησαν ξεκινώντας μια σειρά επιδρομών σε σχολεία σε όλη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, με βίντεο να δείχνουν αστυνομικούς να μπαίνουν με το ζόρι στις τάξεις, να συλλαμβάνουν βίαια μαθήτριες και να τις σπρώχνουν σε περιπολικα και να ρίχνουν δακρυγόνα σε σχολικά κτίρια.

Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή (15/10) , το σωματείο δασκάλων του Ιράν καταδίκασε τις «βίαιες και απάνθρωπες» επιδρομές και ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Γιουσέφ Νούρι.

Η είδηση ​​του θανάτου της Παναχί έχει κινητοποιήσει περαιτέρω τις μαθήτριες σε όλη τη χώρα. Το Σαββατοκύριακο συμμετείχαν σε νέες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος.

Ανάμεσά τους ήταν και η 16χρονη Ναζνίν*, την οποία οι γονείς την είχαν κρατήσει στο σπίτι από φόβο μήπως τη συλλάβουν επειδή διαμαρτυρόταν στο σχολείο της.

«Δεν μου επέτρεψαν να πάω στο σχολείο γιατί οι γονείς μου φοβούνται για τη ζωή μου. Τι άλλαξε όμως; Το καθεστώς συνεχίζει να σκοτώνει και να συλλαμβάνει μαθήτριες», λέει η Ναζνίν.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχε και η 19χρονη Νέργκις*, η οποία χτυπήθηκε από λαστιχένιες σφαίρες στην πλάτη και στα πόδια της.

Λέει ότι ο θάνατος της Παναχί παρακίνησε την ίδια και τους φίλους της να συνεχίσουν να διαμαρτύρονται, παρά τον κίνδυνο.

18/10/2022

πηγή:www.huffingtonpost.gr