Μαγικά κουτιά που «ακούνε» τα προβλήματα των μαθητριών

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη

Τα κορίτσια της πάμφτωχης παραγκούπολης Κιμπέρα στο Ναϊρόμπι της Κένυας μπορούν να εξομολογούνται ό,τι τους συμβαίνει -ότι πεινούν, ότι φοβούνται, ότι δέχονται σεξουαλικές παρενοχλήσεις- σε έναν ειδικό «κουμπαρά» μυστικών, τον οποίο ανοίγουν οι σύμβουλοι της Polycom Development και προσπαθούν να δώσουν λύσεις

Τα κορίτσια μαθαίνουν από μικρά ότι το μαγικό ραβδί των παραμυθιών δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή. Αλλά κάποια, στη μακρινή Κένυα, μπορεί να έχουν την τύχη ενός μαγικού κουτιού όπου καταθέτουν τα προβλήματα, τις έγνοιες και τις ανησυχίες τους και μπορεί να τους βρει λύσεις.

Συμβαίνει στη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά του Ναϊρόμπι, την Κιμπέρα, όπου «ένα κουτί που ακούει και απαντά» στις αγωνίες των κοριτσιών, τοποθετημένο σε ένα ασφαλές σημείο του σχολείου τους που εκείνες επιλέγουν, τις περιμένει για να ρίξουν τα γράμματά τους για κάθε τι που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους ή υπονομεύει το μέλλον τους.

Η πρωτοβουλία για τα «ομιλούντα κουτιά», όπως τα αποκαλούν, ανήκει στην οργάνωση Polycom Development, που με τη συνδρομή του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) από το 2010 συντρέχει αποτελεσματικά μαθήτριες αυτής της περιθωριοποιημένης γειτονιάς: της μεγαλύτερης παραγκούπολης του Ναϊρόμπι με 800.000 κατοίκους που στη συντριπτική τους πλειονότητα επιβιώνουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

Κάθε τρεις εβδομάδες, οι σύμβουλοι της οργάνωσης (συνήθως γυναίκες που στο παρελθόν βοηθήθηκαν από αυτήν) ανοίγουν τα κουτιά, διαβάζουν τα γράμματα, συζητούν τα θέματα που έχουν θέσει τα κορίτσια και τα συναντούν για να βρουν από κοινού λύσεις, ενώ ομαδοποιούν τα αιτήματα που είναι κοινά ώστε να βρουν τρόπους συλλογικής επίλυσής τους.

Ολα αυτά τα χρόνια η οργάνωση έχει δεχτεί σχεδόν 75.000 γράμματα. Πολλά μιλάνε για βιώματα ενδοοικογενειακής βίας και αιμομιξίας, απόπειρες βιασμού, παρενόχληση, κακοποίηση, αλλά και για τα οικονομικά προβλήματα, την ανέχεια ή την αδυναμία να συνεχίσουν το σχολείο. Και κάποια ζητούν φαγητό γιατί πεινούν ή καταγγέλλουν εκβιασμούς για σεξ με αντάλλαγμα λίγα τρόφιμα.

Ερευνα του Πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι έδειξε πως το 56% των νέων 13-18 ετών στην Κιμπέρα έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση. Ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μία στις πέντε εφήβους 15-19 ετών είναι μητέρα ή είναι έγκυος, αριθμός που καθιστά την Κένυα την τρίτη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εφήβων που εγκυμονούν παγκοσμίως.

Η Εβελιν Σουίλα, συνιδρύτρια της Polycom Development, σε συνέντευξή της στην El País εξηγούσε πως για να ανταποκριθεί στα προβλήματα που θέτουν τα κορίτσια, η οργάνωση αξιοποιεί το ευρύ δίκτυο των εξωτερικών συνεργατών και χορηγών της σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη είναι για εξατομικευμένες παρεμβάσεις: συγκέντρωση χρημάτων για δίδακτρα ώστε τα πιο ευάλωτα κορίτσια να συνεχίσουν το σχολείο· κρούση στις αρμόδιες αρχές για να απομακρυνθούν από το βίαιο περιβάλλον τους κορίτσια θύματα ενδοοικογενειακής βίας· συντονισμό με άλλες οργανώσεις που μπορεί να παράσχουν τρόφιμα, υγειονομική βοήθεια, ψυχολογική αρωγή· συναντήσεις με το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον για να εδραιωθούν νέες δίοδοι επικοινωνίας και διευθέτησης των καθημερινών δυσκολιών.

Η άλλη κατεύθυνση είναι να δώσει απτές απαντήσεις σε θέματα που απασχολούν συνολικά τα κορίτσια. Οπως έκανε, π.χ., για να επιλύσει το πρόβλημα της αδυναμίας αγοράς προϊόντων για την εμμηνορρυσία που έθεσαν πολλές έφηβες. Με τη συνδρομή χορηγών και της τοπικής κοινωνίας παράγει τις δικές της σερβιέτες που διανέμει δωρεάν: 2.000 πακέτα ανά τρίμηνο σε κάθε σχολείο. Ετσι χάρη στα «ομιλούντα κουτιά» έχει μειωθεί δραστικά ο αριθμός των κοριτσιών που απουσιάζουν από το σχολείο στη διάρκεια της περιόδου τους.

Το μήνυμα είναι απλό: πρώτα να ακούς και έπειτα να απαντάς με απτές λύσεις.

20/10/2022

πηγή: www.efsyn.gr