ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 12ΧΡΟΝΗ – ΟΧΙ ΑΛΛΗ “ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ” ΣΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 12ΧΡΟΝΗ ΘΥΜΑ ΜΑΣΤΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΒΙΑΣΜΟΥ – ΟΧΙ ΑΛΛΗ “ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ” ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΑΣΥΝΟΜΙΚΩΝ

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών

Μεγάλη οργή μας δημιουργεί ο τρόπος δημοσιοποίησης της υπόθεσης της 12χρονης που ήταν θύμα μαστροπίας από παιδοβιαστές και συνενόχους τους.

Πολλά Μέσα Ενημέρωσης, ευτυχώς όχι όλα, προχώρησαν στη δημοσιοποίηση των καταθέσεών της, που, σύμφωνα με το νόμο, είναι απόρρητες για το κοινό, αλλά και τη δημοσιοποίηση της ιατροδικαστικής έκθεσης παραβιάζοντας κατάφωρα όλα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της άτυχης μικρούλας.

Επίσης δημοσιοποιούν καθημερινά μηνύματα από κινητά, που κι αυτά θα έπρεπε να αφορούν μόνο τη δικογραφία, αφού τα περιεχόμενα αυτών των κινητών εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές.

Παράλληλα, στο βωμό μιας ενημέρωσης που έχει στοιχεία κουτσομπολιού και κλειδαρότρυπας, με σκοπό την κερδοφορία, συζητούν με διάφορα πρόσωπα που γνώριζαν ή δεν γνώριζαν το κορίτσι και την οικογένεια. Και μάλιστα, πρόκειται για μια οικογένεια που ζει σε συνθήκες εξαιρετικής αποστέρησης, κάτι που αποτελεί από μόνο του μεγάλη κοινωνική βία, η οποία και εντείνεται γενικότερα στις μέρες μας, πρωτίστως εναντίον των γυναικών.

Στις 18/10 διατάχθηκε, επιτέλους, εισαγγελική έρευνα για τη διαρροή της μαρτυρικής κατάθεσης στην υπόθεση της 12χρονης. Και όμως, μετά από τόσες μέρες, συνέχεια βγαίνουν “στα μανταλάκια” διάφορα απόρρητα στοιχεία, για την συνέχιση της άρρωστης τηλεθέασης και τη διαμόρφωση πολιτών που, αντί να ενδιαφέρονται για το τεράστιο και φρικτό αυτό πρόβλημα, παρακολουθούν καθημερινά τη διαπόμπευση της παθούσας και των ανήλικων αδελφών της. Πότε θα σταματήσουν οι “διαρροές” στα Μέσα Ενημέρωσης και πότε θα τιμωρηθούν αυτά που παρανόμησαν εις βάρος μιας 12χρονης και της οικογένειάς της; Εδώ έχουμε επανάληψη της συμπεριφοράς των Μέσων στην υπόθεση Πισπιρίγκου, για την διαχείριση της οποίας δημοσιεύσαμε συγκεκριμένη διαμαρτυρία. Και αναμένουμε ακόμα την παρέμβαση του ΕΣΡ, έστω κι αν ο ρόλος του είναι τιμωρητικός και όχι προληπτικός, αλλά ακόμα δεν την είδαμε.

Πολλοί δημόσιοι φορείς, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη – Κύκλος Δικαιωμάτων του Παιδιού αλλά και στελέχη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού κάνουν προτάσεις για την βελτίωση των δομών στήριξης, για πρόληψη και τιμωρία τέτοιων εγκλημάτων, και όμως δεν εισακούονται.

Παράλληλα, η καταγγελία μιας 19χρονης που τόλμησε να καταγγείλει ομαδικό βιασμό της μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, αντιμετωπίστηκε με προκλητική επιείκεια, αφού οι δυο κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη, που δεν ξέρουμε πότε θα γίνει. Όπως πάντα, όταν εμπλέκονται αστυνομικοί σε απάνθρωπες πράξεις, υπάρχει ατιμωρησία, αντί να τιμωρούνται βαρύτερα λόγω της χρήσης του αξιώματός τους και την κατάχρηση εξουσίας που κάνουν.

Αυτή τη στιγμή ένα μαζικό φεμινιστικό κίνημα διαμαρτύρεται καθημερινά στους δρόμους και ζητά δικαιοσύνη για τα θύματα της βίας εναντίον των γυναικών, αλλά η απάντηση της αστυνομίας είναι καταστολή, δακρυγόνα, ξυλοδαρμοί.

Οι γυναικείες οργανώσεις ζητούμε την τιμωρία όλων των δραστών, την ενίσχυση των δομών πρόληψης, την αύξηση των καταφυγίων για κακοποιημένες γυναίκες, την ικανοποίηση των αιτημάτων που διατυπώνουν αρμόδιοι φορείς, επαρκή και όχι με το σταγονόμετρο χρηματοδότηση, για την προστασία των επιζωσών βίας και την φροντίδα της επόμενης μέρας τους. Και προπαντός και πάνω απ’ όλα ζητάμε τη γρήγορη διεξαγωγή των δικών, αφού όλες οι σχετικές υποθέσεις παίρνουν από 3 έως 7 χρόνια για να προχωρήσουν και την δωρεάν παροχή νομικής στήριξης.

Η πολιτεία παροτρύνει τάχα τις γυναίκες να μιλήσουν για τη βία που υφίστανται, και όμως είναι υπεύθυνη για τα τόσα βάσανα που περνά μια καταγγέλλουσα, που πάντα γίνεται θύμα από την συμπεριφορά του κρατικών φορέων και των μέσων ενημέρωσης, σε βαθμό που να αποθαρρύνονται οι γυναίκες να καταγγείλουν.

Αλήθεια, αναζητείται η Γενική Γραμματεία Ισότητας, που εκτός από τη διεύρυνση του αντικειμένου δραστηριοποίησής της με την προσθήκη της Οικογένειας και του Δημογραφικού, απουσιάζει από τον δημόσιο λόγο και χώρο και δεν πληροί το ρόλο της.

25-10-22

Η πρώτη φωτογραφία από φεμινιστική διαδήλωση στις 24/10, προς το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας,  διαμαρτυρία για την σκανδαλωδώς επιεική μεταχείριση των κατηγορουμένων αστυνομικά.

Η δεύτερη φωτογραφία λογότυπο της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών, έξω από τα δικαστήρια, για την αλληλεγγύη.

Περιγραφή φωτογραφιών για άτομα με οπτική αναπηρία: Η πρώτη φωτογραφία μαζική διαδήλωση στις 24/10 για διαμαρτυρία στο ΑΤ Ομόνοιας, με πλήθος ανθρώπων και πλήθος αστυνομικών. Η δεύτερη φωτογραφία είναι ένα πανό λογότυπο της Πρωτοβουλίας, που το κρατούν τρία μέλη της έξω από το δικαστήριο όπου είναι για την αλληλεγγύη.