ΤΟ ΝΕΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Γράφει η Μαρία Ταμιωλάκη

Έγινε το Σάββατο 19/11 σε αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων η παρουσίαση-συζήτηση που οργάνωσαν οι εκδόσεις «Διεθνές Βήμα» για το νέο οικογενειακό δίκαιο που ισχύει στην Κούβα από τις 25/9/22, μέρα διενέργειας του σχετικού δημοψηφίσματος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο νέος πρέσβης της Κούβας στην χώρα μας κ. Aramis Fuente Hernandez που παρουσίασε αναλυτικά τόσο τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που οδήγησαν στην διενέργεια του λαικού δημοψηφίσματος, ιστορικά του πρώτου στην Κούβα, όσο και τα αποτελέσματα και το περιεχόμενο των σχετικών αλλαγών και μεταρυθμίσεων.

Το νομοσχέδιο, νόμος πλέον του κράτους, προβλέπει την ισότητα των ατόμων στο γάμο, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, εθνότητα κλπ, υιοθετώντας ως μόνο κριτήριο την αγάπη (sic) , νομιμοποιώντας έτσι τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία, αφού καθιστά τα μέρη ακριβώς ισότιμα ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις. Θεσμοθετεί επίσης τα ιδιαίτερα δικαιώματα των ατόμων που ζουν μόνα, όπως και αυτά των ηλικιωμένων, ως διακριτές οντότητες που χρήζουν κρατικής και κοινωνικής προστασίας, ενισχύοντας παραπέρα το ήδη αναπτυγμένο κοινωνικό κράτος της Κούβας, ενώ για τα παιδιά θεσπίζει την έννοια της «προοδευτικής αυτονομίας», όπως την αποκάλεσε, όπου η γνώμη τους θα γίνεται σεβαστή για ότι τα αφορά, απαγορεύοντας παράλληλα τους γάμους κάτω από την ηλικία των 18 ετών. Με εξωδικαστικές διαδικασίες ρυθμίζει -ή επιχειρεί – να ρυθμίσει με την βοήθεια επιστημόνων τα θέματα διαζυγίου, επιμέλειας των παιδιών κλπ.

Το δημοψήφισμα προκάλεσε και έντονες αντιδράσεις- ο πρέσβης παραδέχτηκε πως η κουβανέζικη κοινωνία «κουβαλάει» ακόμη αρκετά πατριαρχικά κατάλοιπα, ταλανίζεται επίσης από το φαινόμενο των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας, αν και σε πολύ μικρότερο βαθμό συγκριτικά με άλλες χώρες, κυρίως της Λατινικής Αμερικής.

Μας ανέφερε πως έγιναν περί τις 80.000 συναντήσεις σε γειτονιές, χώρους δουλειάς κλπ όπου κατέθηκαν περισσότερες από 3000 τροποποιητικές προτάσεις πριν καταληχτεί το τελικό κείμενο και πώς στο δημοψήφισμα συμμετείχε το 75% του πληθυσμού με το 67% αυτού να δίνει θετική ψήφο.

Απάντησε αναλυτικά σε κάθε ερώτηση του ακροατηρίου, ενώ πρέπει να σημειώσουμε και την πολύ καλή παρουσίαση που έκανε για το δικό μας οικογενειακό δίκαίο η κ. Λίτσα Φρυδά, μέλους του περιοδικού «Σελιδοδείκτης».

Το θέμα πέρασε στα «ψιλά» των δικών μας ενημερωτικών ΜΜΕ- λογικό, ίσως, με όλα τα τραγικά που βιώνουμε σε Ευρώπη και Ελλάδα- αν και πιστεύουμε πως τα γυναικεία σωματεία και oi ιστοσελίδες αξίζει να αφιερώσουν δύο, τρείς γραμμές. Παραθέτουμε και κάποιες πηγές , μέσω Google, για κάθε ενδιαφερόμενη/ενδιαφερόμενο.

-http://www.katiousa.gr/politika/diethni/neos-oikogeneiakos-kodikas-stin-kouva-dikaiomata-gia-olous-gamos-kai-yiothesia-apo-omofyla-zevgaria/

-https://www.in.gr/2022/09/26/world/kouva-nomimopoiithike-o-gamos-kai-yiothesia-apo-omofylofilous-neo-oikogeneiako-dikaio/

-https://www.protothema.gr/world/article/1288867/kouva-egrithike-me-dimopsifisma-neo-oikogeneiako-dikaio-provlepei-gamo-omofulofilon/