Άντριου Τέιτ- Μισογύνης, ομοφοβικός, ρατσιστής, ακροδεξιός, κατηγορούμενος για τράφικινγκ και βιασμούς γυναικών.

Άντριου Τέιτ- Μισογύνης, ομοφοβικός, ρατσιστής, ακροδεξιός, κατηγορούμενος για τράφικινγκ και βιασμούς γυναικών. Μια αναπάντεχη δημόσια διαμαρτυρία υπέρ του

Γράφει η Άννα Κοντοθανάση

Α. Η πορεία υποστήριξης

Είδαμε πρόσφατα στην Ερμού να περπατούν κάποιες δεκάδες νεαροί -ανάμεσά τους πολλοί ανήλικοι- άντρες που κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα για την απελευθέρωση του αγαπημένου τους ινδάλματος Top G (το G σημαίνει Gangster). Υπήρχαν ανάμεσά τους και ελάχιστες γυναίκες (αναλογία 9 προς 1 σύμφωνα με δημοσιογραφικές εκτιμήσεις). Ας σημειωθεί πως, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν πραγματοποιήθηκε σχετική δημόσια κινητοποίηση σε καμία άλλη χώρα του κόσμου.
Το πρόσωπο που διαδήλωναν υπέρ του ήταν ένας πάμπλουτος τριανταπεντάρης, αμερικανικής καταγωγής που ζούσε αρχικά στην Αγγλία και τέλος στη Ρουμανία, ο Άντριου Τέιτ, με το ψευδώνυμο Top G, που συνελήφθη στη Ρουμανία στις 29 Δεκεμβρίου 2022 ως ύποπτος για τη διάπραξη οργανωμένου εγκλήματος εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και για βιασμούς γυναικών. Στις ιστοσελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο τα μισογυνικά αστεία και οι προτροπές για την άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών αποτελούσαν καθημερινό περιεχόμενο, στη δε βίλα του βρέθηκαν όπλα και μαχαίρια.

Β. Η απήχηση του Τέιτ στα κοινωνικά δίκτυα

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της παράδοξης, παρά την κακή φήμη που επί καιρό τον συνόδευε (ότι διέπραττε αυτά τα εγκλήματα), διεθνούς δημοφιλίας του, η βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε, σε άρθρο της 23.8.2022 πως ο Τέιτ είχε εκείνη τη στιγμή 4,6 εκατομμύρια ακολούθους στο Instagram. Επιπλέον, η βρετανική αντιφασιστική οργάνωση «HOPE not hate» ανέφερε σε καμπάνια της για τον αποκλεισμό του από το Tik Tok τον περασμένο Αύγουστο, πως «αυτή τη στιγμή ζητούν να μάθουν γι’ αυόν στο Google πιο πολύ από ό,τι για τους πολιτικούς των ΗΠΑ ή οποιοδήποτε αστέρα της ποπ μουσικής. Αυτή την εβδομάδα μόνο, ο λογαριασμός του στο Tik Tok είχε πάνω από 12,7 δισεκατομμύρια επισκέψεις».

Η επισκεψιμότητα αυτή έχει πολλές αναγνώσεις, με πρώτη αυτή της ελπίδας προσπορισμού εύκολου κέρδους. Όπως πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα της εφημερίδας The Herald (16.8.2022), είχε φτιάξει μία πυραμίδα την οποία ονόμαζε Hustler University, υποσχόμενος στους «σπουδαστές» του, που φυσικά πλήρωναν συνδρομή 39 λίρες τον μήνα, ότι θα κέρδιζαν πάνω από 45.000 λίρες τον μήνα αν προωθούσαν τις αναρτήσεις του σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι, νέοι άντρες στη συντριπτική τους πλειονότητα, εμπιστεύονταν έναν άνθρωπο με έκδηλη μισογυνική ρητορική, προκαλεί κατάπληξη για τον τρόπο που η κουλτούρα της βίας κατά των γυναικών και του βιασμού απέκτησε τέτοια δημοφιλία στους νέους ώστε να εμπιστεύονται τέτοιου είδους «συμβούλους ζωής».

Γ. Βίαιος, άγριος μισογυνισμός

Οι μισογυνικές του αντιλήψεις δεν κρύφτηκαν ποτέ από τον ίδιο: «Το δηλώνω ευθαρσώς ότι είμαι σεξιστής, απόλυτα μισογύνης και έχω και γ.μώ τα λεφτά και θα λέω αυτό που θέλω… Δεν γίνεται να είσαι ρεαλιστής και να μην είσαι σεξιστής» καθώς και «Οι γυναίκες δεν είναι φτιαγμένες για να είναι τελείως ανεξάρτητες. Δεν υπάρχει ανεξάρτητο θηλυκό, όλες εξαρτώνται από τους άντρες με κάποιο τρόπο». Ακόμη πιο ανησυχητικές ήταν και οι προτροπές του για την άσκηση βίας σε βάρος των γυναικών. Σε βίντεο κλιπ, αναφερόμενος στην περίπτωση που τυχόν τον κατηγορούσε η φίλη του πως την απατούσε, είχε πει πως θα έβγαζε μαχαίρι, θα τη χτυπούσε στο πρόσωπο και θα την έπιανε από τον λαιμό, λέγοντάς της να σκάσει. Όσον αφορά την περίπτωση του Χάρβει Γουάινστιν, είχε πει πως όποια φέρνει τον εαυτό της στη θέση να βιαστεί, πρέπει να φέρει και την ευθύνη. Συναφώς, έχει αναφερθεί και στο δικαίωμά του να είναι ελεύθερος και να μη θεωρείται βιαστής, πράγμα που τον οδήγησε στη Ρουμανία, καθώς εκεί κατά τη γνώμη του η κατηγορία για βιασμό θα ήταν δύσκολο να αποδειχτεί: «Θα πρέπει να έχεις αποδείξεις από κάμερες ασφαλείας».

Δ. Ομοφοβία και ρατσισμός

Όσο αφορά την ομοφοβία και τον ρατσισμό του, είναι και αυτά έκδηλα στις δηλώσεις του: «Η Ρουμανία είναι μία όμορφη χώρα. Δεν υπάρχουν φεμινίστριες, ούτε ανοιχτή ομοφυλοφιλία. Ούτε ομοφυλοφιλική ατζέντα. Δεν έχει φεμινίστριες. Έχει διαφθορά, πράγμα που με βολεύει, γιατί είμαι εξαιρετικά πλούσιος. Δεν έχει μετανάστες ή πρόσφυγες, πράγμα τέλειο γιατί δεν κινδυνεύει εδώ κανείς να τον μαχαιρώσουν».

Ε. Η στενή σχέση του με την ακροδεξιά

Όλα τα πιο πάνω, συνδέονται, όπως μας πληροφορεί η πιο πάνω βρετανική αντιφασιστική οργάνωση HOPE not hate, με την άμεση σχεση του με γνωστά πρόσωπα της βρετανικής και αμερικανικής ακροδεξιάς. Έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του αντι-ισλαμιστή εξτρεμιστή Στήβεν Λέννον (γνωστού και ως Τόμμυ Ρόμπινσον), για τον οποίο έχει δηλώσει: «Κοιτάξτε τον Τόμμυ Ρόμπινσον κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να γλιτώσει την Αγγλία από τον εξισλαμισμό». Συνδέεται επίσης με τους ακροδεξιούς συνωμοσιολόγους Πωλ Τζόζεφ Γουότσον, Τζακ Ποσόμπιεκ και Μάικ Τσέρνοβιτς καθώς και με τον ακροδεξιό Άλεκ Τζόουνς, που αυτοαποκελειται «Ηγέτης της Ανδρόσφαιρας». Εννοείται πως δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του Ντόναλντ Τραμπ και έχει φτιάξει δική του θεωρία συνωμοσίας, αυτή της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, του Μάτριξ.

Η πολιτική τοποθέτηση αυτού του μισογύνη ομοφοβικού ρατσιστή που κατηγορείται για τράφικινγκ και βιασμούς, βρίσκεται στη λεγόμενη alt right, την «εναλλακτική» ακροδεξιά, που η επίκληση στις απόψεις της και η οργάνωσή της οδήγησε στην άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αλλά και άλλων ακροδεξιών σχηματισμών στην πολιτική ζωή της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Υπό αυτό το πρίσμα βλέπουμε πως ο ρατσισμός, ο σεξισμός και ο μισογυνισμός του υπηρετούν μία συγκεκριμένη ατζέντα για την πολιτική, την κοινωνία και φυσικά για τις γυναίκες.

ΣΤ. Η ανησυχία για τη διάχυση των απόψεών του στην Ελλάδα

Είναι λυπηρό και ανησυχητικό ότι μόνο στη χώρα μας βρέθηκαν έστω και κάποιες δεκάδες νεαροί οπαδοί αυτού του μισογύνη φασίστα που βγήκαν στον δρόμο για να υπερασπιστούν, τι άραγε; Το δικαίωμά του να εμπορεύεται γυναίκες και παιδιά και να βιάζει; Ή την αθωότητά του; Με τόση ρητορική μίσους, σε συνδυασμό με την τεράστια άγνωστης προέλευσης περιουσία του, υπάρχει νοήμων άνθρωπος να μην κρατά επιφυλάξεις πως ενδεχομένως έχει διαπράξει όσα του καταλογίζονται; Παράλληλα, εξοργιζόμαστε με αυτή την πρωτοφανή προσβολή των θυμάτων βίας, σε μία περίοδο που η χώρα μας όπως και πολλές άλλες, ήδη μαστίζεται από πρωτοφανές κύμα βίας σε βάρος των γυναικών, με γυναικοκτονίες, βιασμούς, ενδοοικογενειακή βία, αλλά και μπούλινγκ και βιασμούς σε βάρος ανήλικων αγοριών που δεν κρίνονται πως ταιριάζουν με το πρότυπο αρρενωπότητας. Ταυτόχρονα βλέπουμε ένα εν δυνάμει μικρό «στρατό πιστών» του αντίστοιχου ενδεχομένως Έλληνα ηγέτη, που αυτοαποκαλείται «Πρόεδρος» και διατηρεί στο Tik Tok λογαριασμό με τίτλο «Ακαδημία Προέδρου», ή άλλων επίδοξων Τέιτ. Και όλα αυτά στο όνομα ενός ψευτομοντέρνου, βαθύτατου συντηρητισμού που πιστεύει μόνο στο χρήμα, την ιεραρχία και τη «φυσική» κυριαρχία του λευκού αρσενικού.

Ζ. Διεθνές ενδιαφέρον και προτάσεις- Πώς να αποφύγουμε άλλον ένα Τέιτ

Εκφράζοντας την ανησυχία της για τη διάχυση του υλικού υπέρ των βιασμών στο διαδίκτυο καθώς και για την απήχησή του, η Αμέλια Χάντι, από τη βρετανική φεμινιστική οργάνωση Rape Crisis England and Wales το χαρακτήρισε «κλασικό παράδειγμα της κουλτούρας του βιασμού, καθώς ελαχιστοποιείται η εγκληματική βαρύτητα του βιασμού και της σεξουαλικής βίας και οι επιζήσασες κατηγορούνται για τα εγκλήματα σε βάρος τους».

 

White Ribbon UK Charity Football Photography

Η βρετανική φεμινιστική οργάνωση «White Ribbon» έχει εκφράσει την έντονη αγωνία της για την κουλτούρα της βίας κατά των γυναικών και του βιασμού, εν μέσω μάλιστα τέτοιας πανδημίας γυναικοκτονιών, βιασμών και ενδοοικογενειακής βίας, για τον λόγο αυτό έχει ρίξει επανειλημμένα τους λογαριασμούς του Τέιτ από το Tik Tok, το Twitter και άλλα μέσα, ενώ αυτοί,μετά την επάνοδό τους σε λειτουργία, επιτρέποντος του Έλον Μασκ, ευτυχώς διεκόπησαν λόγω σύλληψής του. Αυτά όμως τα μέτρα, όσο αναγκαία και αν είναι, δεν κρίνονται αρκετά, καθώς η αναδημοσίευση των βίντεο και γενικά του υλικού είναι δυνατόν να γίνεται από πληθώρα άλλων λογαριασμών.

Το ερώτημα που τίθεται εύλογα, είναι «Πώς αποφεύγουμε την άνοδο άλλου ενός Τέιτ». Η απάντηση δεν είναι εύκολη και χρειάζεται πληθώρα αναλύσεων. Πάντως, η αμερικανική ιστοσελίδα Ms, Women Saving Democracy, φιλοξένησε στις 9.1.2023 άρθρο της Τζάκσον Κατζ, με τον πιο πάνω τίτλο. Η αρθρογράφος στην αρχή της τοποθέτησής της λέει μία «άβολη» αλήθεια: «Η άνοδος του βίαιου μισογύνη Άντριου Τέιτ δείχνει πως αν οι φεμινίστριες και οι προοδευτικοί άνθρωποι δεν βρούμε τρόπο να μιλήσουμε αποτελεσματικά στους νέους άντρες, οι ακροδεξιοί θα το κάνουν. Και οι γυναίκες θα υποφέρουν» (και η LOATKI κοινότητα, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες, οι μειονότητες, τα ανθρώπινα, τα κοινωνικά, τα πολιτικά δικαιώματα, συμπληρώνουμε). Στη συνέχεια του άρθρου της αναφέρεται και στους νέους άνδρες, οι οποίοι βλάπτονται και αυτοί από το τοξικό πρότυπο αρρενωπότητας, το οποίο προβάλλουν παρόμοιοι «σύμβουλοι επιτυχίας». Σε αυτό το σημείο αναφέρεται στον εγωιστικό ματεριαλισμό που τους διδάσκει η «συνταγή Τέιτ» ως φόρμουλα επιτυχίας, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τις συνέπειες των πράξεών τους στους άλλους ανθρώπούς. Επίσης πως μία τέτοια ρητορική μισογυνισμού τους καταδικάζει σε ισόβια αποτυχία ανάπτυξης στενών σχέσεων και φιλίας με τα κορίτσια και τις γυναίκες, πράγμα για το οποίο στη συνέχεια θα καταδικάζουν τις γυναίκες, ανοίγοντας έτσι ένα ατέρμονα φαύλο κύκλο. Επιπρόσθετα, εξηγεί πως μϊα τέτοια κουλτούρα ενθαρρύνει τα αγόρια να πιστεύουν πως η μισογυνική συμπεριφορά, μέσω της παρενόχλησης ή της φυσικής ή ψυχολογικής βίας είναι «φυσιολογική», ενώ στην πραγματικότητα είναι εγκληματική.

Η. Επίλογος

Είναι μακρύς ο αγώνας για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω αυτή η κουλτούρα μισογυνισμού και φυλετικού μίσους, ιδίως στους νέους, που είναι πιο εύκολα χειραγωγήσιμοι. Ένα αποτρεπτικό παράδειγμα θα δοθεί σε ορισμένους με την καταδίκη του, εφόσον αποδειχθεί και κριθεί ένοχος, καθώς θα φανεί πως, τελικά, δεν ήταν τόσο επιτυχείς οι συμβουλές ζωής του. Ο μισογυνισμός όμως, όπως και ο ρατσισμός, είναι ένα τέρας με πολλά κεφάλια.

Όσο για τον λόγο της δημοφιλίας του, πέραν άλλων πολιτικών και πολιτιστικών συμπερασμάτων που είναι απαραίτητο να εξαχθούν, έρευνες έχουν δείξει πως τα τελευταία δυόμισι χρόνια του εγκλεισμού λόγω κόβιντ, οι νέοι διεθνώς αναλώθηκαν κυρίως στην περιήγηση στα κοινωνικά δίκτυα, που, όπως διαπιστώσαμε και στη χώρα μας, διάφοροι συνωμοσιολόγοι και μισογύνηδες τους περίμεναν με ανοικτές αγκάλες.

Το ενθαρρυντικό είναι πως, παρά την κρίση αξιών, πολιτιστικών και πολιτικών που συνεπάγεται η παγκόσμια οικονομική κρίση, ήταν λίγοι αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του Έλληνα «προέδρου» να διαδηλώσουν υπέρ του Τέιτ. Το ανησυχητικό είναι πως μόνο στην Ελλάδα έγινε μία τέτοια δημόσια διαμαρτυρία, ενώ παράλληλα πως αυτή η ρητορική μίσους κυκλοφορεί ανενόχλητη στο διαδίκτυο και ίσως να βρει επίδοξους συνεχιστές, δεδομένου και του οικονομικού οφέλους της πυραμίδας που επινόησε ο Τέιτ.

Όσο για τον λόγο που επέλεξα να μιλήσω τόσο εκτενώς για αυτή τη μειοψηφία που διαδήλωσε, καθώς και τια τις απόψεις αυτού υπέρ του οποίου κινητοποιήθηκε, με τον κίνδυνο να κατηγορηθώ πως τους δίνω κύρος και αναγνωρισιμότητα, είναι κυρίως για να ευαισθητοποιηθούμε και να καταλάβουμε πως τα εκατομμύρια των επισκέψεων σε αυτή ή ενδεχομένως και άλλες μισογυνικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές ιστοσελίδες δεν είναι καθόλου καθησυχαστικά. Πρέπει να καταλάβουμε πως η αναγνωρισιμότητα που δίνουμε σε τέτοιους μισογύνηδες και ρατσιστές όταν μιλάμε γι’ αυτούς, είναι μικρότερη από αυτή που όντως έχουν κάποιες φορές στα κοινωνικά δίκτυα και πρέπει να αντιληφθούμε τις μεθόδους τους και τις στρατηγικές τους, για να τους σταματήσουμε και να αποδομήσουμε τα επιχειρήματά τους.