Στη Νέα Υόρκη χιλιάδες νοσηλεύτριες απέργησαν και κέρδισαν

Αλιεύει η Σίσσυ Βωβου

7.000 νοσηλεύτριες κατέβηκαν σε απεργία στις 9 Ιανουαρίου σε δύο από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, το Montefiore και το Mount Sinai. Και κέρδισαν.

Χαρακτηρίζοντας τους εαυτούς τους «εξαντλημένους και τελειωμένους» λόγω της έλλειψης προσωπικού και δεδομένου ότι η συλλογική τους σύμβαση έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, οι νοσηλεύτριες πραγματοποίησαν μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τα νοσοκομεία, με πλακάτ που έγραφαν «Απεργία για καλύτερη φροντίδα των ασθενών». Και μετά από τρεις ημέρες, κέρδισαν. Η Nancy Hagans, πρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτριών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι πέτυχαν μια «ιστορική νίκη».

«Συνθήκες πραγματικά τρομερές»

Η Michelle Gonzalez, νοσηλεύτρια εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Montefiore, δήλωσε: «Η απεργία ήταν για τους ασθενείς μας. Οι νοσηλεύτριες και γενικά οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης εργάζονται σε πραγματικά απαίσιες συνθήκες. Έχουμε πάρα πολλούς ασθενείς που πρέπει να φροντίσουμε ή πάρα πολλούς πολύ, πολύ άρρωστους ασθενείς που μας έχουν ανατεθεί. Γι’ αυτό έπρεπε να πάρουμε την απόφαση να απεργήσουμε».

Η απεργία είχε τρεις στόχους, που αποσκοπούσαν στη διασφάλιση ενός σταθερού και επαρκούς αριθμού νοσηλευτικού προσωπικού για την προστασία της υγείας των ασθενών. Πρώτον, να καθοριστούν επαρκή επίπεδα στελέχωσης. Δεύτερον, να δημιουργηθεί μια σχέση μεταξύ των νοσηλευτικών σχολών και των νοσοκομείων για την προσέλκυση νοσηλευτριών. Τρίτον, ικανοποιητικές αποδοχές για να παραμένουν οι νοσηλεύτριες στην εργασία τους. Στα δύο νοσοκομεία που προχώρησαν σε απεργία, οι νοσηλεύτριες κέρδισαν και στα τρία σημεία.

Σε δέκα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, οι νοσηλεύτριες είχαν ανακοινώσει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 9 Ιανουαρίου, αν και η ηγεσία του συνδικάτου, ελπίζοντας να αποφύγει την απεργία αποθάρρυνε τις νοσηλεύτριες να συμμετέχουν. Με τη διοίκηση του συνδικάτου να πιέζει για συμφωνία, οι νοσηλεύτριες σε οκτώ νοσοκομεία ψήφισαν να υπογράψουν τις συμβάσεις, αλλά οι νοσηλεύτριες στα νοσοκομεία Montefiore και Mount Sinai αρνήθηκαν και κατέβηκαν σε απεργία για να διεκδικήσουν προσλήψεις προσωπικού που να αντιστοιχούν στις ανάγκες για τη φροντίδα των ασθενών, και το πέτυχαν.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε αυτά τα δύο νοσοκομεία, η διοίκησή τους θα έχει συνέπειες εάν δεν καταφέρνει να διατηρήσει τα επίπεδα στελέχωσης του προσωπικού σε αντιστοιχία με τους ασθενείς. Εάν η διοίκηση δεν προσλάβει αρκετές νοσηλεύτριες, ο μισθός που θα καταβαλλόταν στις νοσηλεύτριες που λείπουν, θα μοιράζεται μεταξύ των εργαζόμενων νοσηλευτριών και θα καταβάλλεται εντός δύο μηνών, ενώ οι ασθενείς θα επωφελούνται με μείωση 15% στις πληρωμές τους. Πρόκειται για μια πρωτοφανή και ιστορική κίνηση.

Στην πρώτη γραμμή των αγώνων

«Αυτή ήταν μια εκπληκτική νίκη για εμάς ως νοσηλεύτριες», δήλωσε η Michelle Gonzalez. «Όταν βγήκαμε στους δρόμους, είπαμε στους γενικούς διευθυντές των νοσοκομείων ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε υπό αυτές τις συνθήκες. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερες συνθήκες για εμάς και τους ασθενείς μας».

Οι νοσηλεύτριες κέρδισαν όχι μόνο όσον αφορά το ελάχιστο επιπέδο απαιτούμενου προσωπικού, αλλά και αυξήσεις μισθών κατά 19,2%. Επιπλέον, τα νοσοκομεία συμφώνησαν να καλύπτουν τις κενές θέσεις εργασίας, να παρέχουν στο προσωπικό πλήρως χρηματοδοτούμενη ιατρική περίθαλψη και ισόβια ιατρική κάλυψη για τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται, να παρέχουν εκπαιδευτικές παροχές και να αυξήσουν τις εισφορές στα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Σήμερα, η υγεία είναι, μετά την εκπαίδευση, ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης στις ΗΠΑ. Υπάρχουν 22 εκατομμύρια εργαζόμενοι σ΄αυτόν τον τομέα, δηλαδή το 14% του συνόλου των μισθωτών, επτά εκατομμύρια είναι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δύο εκατομμύρια από αυτούς είναι καταγεγραμμένες νοσηλεύτριες. Σε αντίθεση με πολλές άλλες θέσεις εργασίας και επαγγέλματα, το 85% των νοσηλευτών είναι γυναίκες και τείνουν να αντικατοπτρίζουν την εθνοτική ποικιλομορφία της χώρας, με λευκές, μαύρες, Λατίνες και Ασιάτισες νοσηλεύτριες να εργάζονται και, αν χρειαστεί, να απεργούν μαζί.

Τα συνδικάτα εκπροσωπούν το 20% του συνόλου των νοσηλευτριών και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές απεργίες σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Στα τρία χρόνια της πανδημίας του Covid 19, εκατοντάδες νοσηλεύτριες έχουν χάσει τη ζωή τους και η επαγγελματική εξουθένωση έχει οδηγήσει χιλιάδες να εγκαταλείψουν το επάγγελμα. Μόνο πέρυσι, έξι συνδικάτα που εκπροσωπούν 32.000 άτομα απήργησαν σε διάφορα νοσοκομεία των ΗΠΑ ενώ βρήκαν μεγάλη συμπαράσταση από τον κόσμο ο οποίος αντιμετώπιζε τις νοσηλεύτριες ως ηρωίδες.

Τη δεκαετία του 1970, μια εποχή έντονης συνδικαλιστικής δραστηριότητας, οι σοσιαλιστικές ομάδες έστελναν τα μέλη τους στη βαριά βιομηχανία (χάλυβας, αυτοκίνητα, ορυχεία και φορτηγά), σήμερα όμως οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Μια ομάδα που ονομάζεται Rank-and-File Project παρορτύνει τους αριστερούς ακτιβιστές και ακτιβίστριες να γίνουν εκπαιδευτικοί και νοσηλεύτριες/ες, καθώς και εργάτες συντήρησης και οδηγοί της UPS. Στόχος τους είναι να οργανώσουν τους εργαζόμενους της βάσης και να ενισχύσουν το εργατικό κίνημα, φέρνοντας παράλληλα τους εργαζόμενους πιο κοντά στις σοσιαλιστικές ιδέες.

*Dan La Botz: εκπαιδευτικός, οδηγός φορτηγού, ιστορικός και δημοσιογράφος.  Συνιδρυτής της οργάνωσης Teamsters for a Democratic Union (TDU). Μέλος της σοσιαλιστικής οργάνωσης Solidaridad (συμπαθούσα της Τέταρτης Διεθνούς στις ΗΠΑ) και του παραρτήματος του Μπρούκλιν των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών Αμερικής (DSA).

Πηγή: rednblack.gr