Αναζητείται Δικαιοσύνη – Απαλλάχτηκε ο πατέρας που κατηγορήθηκε ότι βίαζε το κοριτσάκι του

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Με άσχημη είδηση ξεκινά η ημέρα της γυναίκας

Πού είναι η Δικαιοσύνη; Πάντως όχι στο δικαστήριο, που απάλλαξε λόγω αμφιβολιών έναν πατέρα από την κατηγορία ότι ασελγούσε στο κοριτσάκι του από την ηλικία των ΟΚΤΩ ετών έως των ΔΕΚΑΤΕΣΣΑΡΩΝ.
Η εισαγγελέας πείστηκε για την ενοχή του κατηγορούμενου, κάνοντας μια εμπεριστατωμένη αγόρευση με νομικά και κοινωνικά επιχειρήματα, αναλύοντας τις πρόνοιες του νόμου αλλά και την ψυχική κατάσταση ενός παιδιού που βρισκόταν παγιδευμένο σε μια σχέση ασέλγειας και κατάχρησης από την τρυφερή ηλικία των οκτώ ετών. Ναι, δεν έχουμε αποδεικτικά στοιχεία, γιατί αυτά τα πράγματα δεν γίνονται δημόσια, μπροστά σε μάρτυρες, είπε (το αποδίδω με δικά μου λόγια). Έχουμε όμως τις καταθέσεις και μαρτυρίες του παιδιού, των παιδοψυχολόγων (εκτός ενός), και τέτοιες καταθέσεις με τέτοιες λεπτομέρειες δεν μπορεί να εφευρίσκει μια πανούργα και πονηρή παιδούλα. Το παιδί αυτό που σήμερα είναι κοπέλα, λαμβάνει για επτά χρόνια ψυχολογική υποστήριξη για να συνέλθει από αυτή την κακουργηματική συμπεριφορά εναντίον της.

Όλες αυτές οι καταγγελίες είναι ψεύτικες, δεν έχετε στοιχεία, έλεγε ο κατηγορούμενος και ο δικηγόρος του. Και δεν μπορεί να καταδικαστεί ένας άνθρωπος, ένας καλός και στοργικός πατέρας, αφού όλη του η μέριμνα ήταν να φροντίζει τα παιδιά του, έστω κι αν είχε μπλέξει με μια κακή γυναίκα.

Και αυτή η κακή γυναίκα ήταν η αιτία που το παιδί έκανε τις καταγγελίες, γιατί ήθελε να τον ξεφορτωθεί όχι απλώς χωρίζοντας από το 2016 και σύντομα παίρνοντας διαζύγιο, αλλά γιατί ήθελε να τον καταστρέψει. Επιπλέον το παιδί ήθελε να τριγυρνάει τις νύχτες μέχρι αργά, παρά το νεαρό της ηλικίας του, στα 14 του πλέον, και ο καλός πατέρας ήταν εμπόδιο σ’ αυτό.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι το μικρό κοριτσάκι πίστευε ότι αυτά που του έκανε ο πατέρας του, κανονική ασέλγεια σε όλες της τις σεξουαλικές μορφές, ήταν το στοιχείο της αγάπης του και της στενής σχέσης τους. Και μόνο πολύ αργότερα, όταν μεγάλωσε, κατάλαβε τον κακουργηματικό χαρακτήρα αυτής της “σχέσης” και έφθασε στο σημείο να βρει τη δύναμη να τον καταγγείλει.

Πόσα μικρά κοριτσάκια βρίσκονται σ’ αυτή την παγίδα; Και όταν το καταλάβουν, πόσα θα βρουν τη δύναμη και την αλληλεγγύη της μάνας ή του στενού περιβάλλοντος για να καταγγείλουν, και όχι να το αφήσουν να περάσει και να προχωρήσουν με το τραύμα να τα στοιχειώνει σε όλη τους τη ζωή, χωρίς τη λυτρωτική πράξη της αποκάλυψης;

Πόσα μυστικά και ψέματα βρίσκονται σε αρκετές οικογένειες, που βάζουν το γόητρο της “ηθικής” και της “φροντίδας” πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών;

Η σημερινή (7/3/22) δικαστική απόφαση στένεψε το δρόμο της καταγγελίας και της αποκάλυψης, αφού όλοι οι δικαστές και τρεις από τους τέσσερεις ενόρκους ψήφισαν υπέρ της απαλλαγής του κατηγορουμένου από όλες τις 5 κατηγορίες λόγω αμφιβολιών. Ματαίωσε την καταγγέλλουσα και εμάς τις αλληλέγγυες που πηγαίνουμε από τις γυναικείες οργανώσεις στα δικαστήρια για την στήριξή τους, και συχνά καταλήγουμε απογοητευμένες.

Να μην παραλείψουμε ότι και οι δύο πλευρές, δηλαδή η καταγγέλλουσα με όλη την οικογένεια γύρω της και ο καταγγελλόμενος ως θύτης μόνος με τον δικηγόρο του, βρίσκονται στα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, είναι άνθρωποι του βιοπορισμού, που ιδρώνουν για το μεροκάματο, οπότε το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από την κατίσχυση της πατριαρχίας και της πατριαρχικής οικογένειας χωρίς ταξικές διακρίσεις που συχνά γίνονται όχημα για την επιβολή άδικων και μεροληπτικών αποφάσεων. Ήταν μια καθαρή υλοποίηση της πατριαρχικής δικαιοσύνης. Και η άποψη που υποστηρίζουμε ότι οικογένεια δεν είναι το αίμα αλλά η αγάπη και η φροντίδα, σε τέτοιες συνθήκες βρίσκεται στα αζήτητα.

Θεωρητικά όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, αλλά η απονομή της δικαιοσύνης αποδεικνύει συχνότατα ότι οι άνδρες τυγχάνουν μεροληπτικής αντιμετώπισης σε σχέση με τις γυναίκες και τα παιδιά. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι δικαστίνες είναι πλέον πλειοψηφία στην Ελλάδα (65% του σώματος) και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στη συγκεκριμένη δίκη υπήρχαν τρεις γυναίκες στην έδρα και τέσσερεις ένορκοι άνδρες, αφού δύο γυναίκες ένορκοι είχαν από την αρχή εξαιρεθεί. Η εξαιρετική εισαγγελέας είναι γυναίκα.

Παρά τη ματαίωσή μας, ελπίζουμε να βρεθεί κάποια/κάποιος εισαγγελέας να προσβάλει την απόφαση και να ζητήσει την επανάληψη της δίκης με νέα σύνθεση. Και ακόμα ελπίζουμε η απογοητευμένη καταγγέλλουσα να βρει τη δύναμη να συνεχίσει τον άνισο αλλά δίκαιο και αξιοθαύμαστο αγώνα της.

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Ένα μικρό κορίτσι κρατά με τα δυο του χέρια μπροστά από το πρόσωπό του ένα χαρτί που γράφει βοήθεια στα αγγλικά.