Έφυγε η γιαγιά Μηλίτσα της Συκαμνιάς

Συντάσσει  Βέρα Σιατερλή

Στην Παναγιά τη Γοργόνα, στο λιμανάκι της Σκάλας και μετά στο κοιμητήριο της Συκαμνιάς, τελευταίο χαίρε στην γιαγιά Μηλιώ αύριο Δευτέρα 13 Μαρτίου, την τελευταία επιζώσα από τις τρεις «γιαγιάδες της Συκαμνιάς».

Σε ηλικία 93 πλέον έφυγε από τη ζωή, η Αιμιλία Καμβύση, η γιαγιά Μηλιώ όπως την φώναζαν οι συντοπίτες της. Ήταν μία από τις τρείς «γιαγιάδες της Συκαμνιάς» που η φωτογραφία τους το καλοκαίρι του 2015, να περιποιούνται ένα βρέφος μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Αυτή η φωτογραφία αποτέλεσε την αφορμή να προταθούν μεταξύ άλλων μυτιληνιών για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2016.

«Γιατί λες μπράβο γιε μου; Τι κάναμε;» είχαν πει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ημέρα που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά τους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, τον Ιανουάριο του 2016.

Οι τρεις γυναίκες συνέχισαν για μεγάλο διάστημα να κάνουν το ίδιο, προσφέροντας ό,τι μπορούσαν στους πρόσφυγες, όλον αυτόν τον καιρό που το χωριό τους υπήρξε επίκεντρο της παγκόσμιας προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης.

Πρώτη από τις τρεις γιαγιάδες, η Μαρίτσα Μαυραπίδου πέθανε το 2019 σε ηλικία 92 ετών, ακολούθησε η Ευστρατία Μαυραπίδου το 2022 σε ηλικία 96 ετών και τώρα γιαγιά Μηλίτσα 93 ετών.

Και οι τρεις γυναίκες ήταν παιδιά προσφύγων από το μικρασιατικό Μοσχονήσι και αποτέλεσαν σύμβολο της αλληλεγγύης του λαού της Λέσβου στους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους – στη μεγάλη πλειοψηφία τους – πρόσφυγες, που πέρασαν τη διετία 2015-2016 από τις αντικρινές ακτές στο νησί.

Με την επίσκεψή του στο νησί, είχε τιμήσει τον Νοέμβριο του 2015 τις «γιαγιάδες της Λέσβου» ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και το Δεκαπενταύγουστο του 2020, η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου η οποία είχε προλάβει μόνο την Ευστρατία και την Αιμιλία.

Όταν ρωτήθηκαν γιατί βοηθάνε τους πρόσφυγες, οι γιαγιάδες, η Αιμιλία Καμβύση είχε απαντήσει: «Καλά παιδιά είναι. Μερικές φορές κουρασμένα από το ταξίδι, με βοηθάνε να κουβαλήσουμε τα ξύλα για τη σόμπα μου»…

Πηγή: www.cnn.gr, https://pelop.gr