«Από την διοργάνωση της εκδήλωσης ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ ενάντια στις έμφυλες ανισότητες»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες Τετάρτη 3 Μαΐου η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών με τίτλο «ΠΑΡΤΕ ΘΕΣΗ ενάντια στις έμφυλες ανισότητες» παρουσία εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, βουλευτών/τριών, υποψηφίων βουλευτών/τριών, πρώην Γενικών Γραμματέων Ισότητας των φύλων, εκπροσώπων γυναικείων οργανώσεων, δημοσιογράφων και ενδιαφερομένων πολιτών.

Η εκδήλωση είχε στόχο να δοθούν στη δημοσιότητα τα δύο κείμενα με τις 12 κατηγορίες αιτημάτων για την ισότητα των φύλων, που συνέταξαν και συνυπογράφουν οι 24 γυναικείες οργανώσεις – μέλη της Πρωτοβουλίας (ακολουθεί κατάλογος με τις 24 γυναικείες οργανώσεις) και να ζητηθεί από τα κόμματα, τους/τις βουλευτές/τριες και τους/ις υποψήφιους/ες να πάρουν ανοιχτά θέση και να δεσμευθούν ότι θα λάβουν δραστικά μέτρα, θα ισχυροποιήσουν θεσμούς και θα προβλέψουν κονδύλια για την υλοποίησή τους, ώστε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η ουσιαστική ισότητα των φύλων στη χώρα μας.

Οι 12 κατηγορίες αιτημάτων μας για την ισότητα των φύλων αφορούν τις παρακάτω θεματικές:
Ανασύσταση της πρώην Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, Ίδρυση Ενιαίων Κέντρων αναφοράς για θύματα έμφυλης βίας και βιασμών, Ισότιμη συμμετοχή γυναικών στην πολιτική και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εξάλειψη έμφυλων ανισοτήτων στην αγορά εργασίας, διεύρυνση – αναβάθμιση του δικτύου δομών προστασίας γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, κατάργηση του Νόμου Τσιάρα, αντιμετώπιση των παθογενειών και της δευτερογενούς θυματοποίησης των θυμάτων έμφυλης βίας από τη Δικαιοσύνη, την ελληνική Αστυνομία και τα ΜΜΕ καθώς και διαρκής εκπαίδευση – επιμόρφωση για τα θέματα έμφυλων ανισοτήτων και έμφυλης βίας.

Η παρουσίαση των θέσεων – αιτημάτων μας έγινε από την Ελένη Σταύρου (Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά), ο συντονισμός της εκδήλωσης από την Ευγενία Κατούφα, ενώ στο Προεδρείο συμμετείχαν επίσης η Σίσσυ Βωβού (ΜΩΒ), Ιλεάνα Σακκά (Ελληνικό Δίκτυο για τη φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη) και Λίλη Πόνου (Artivism Movement) όλες μέλη της Πρωτοβουλίας κατά των Γυναικοκτονιών. Η Κατερίνα Καπερναράκου και η Μυρτώ Παπαδοπούλου διάβασαν συγκινητικές ιστορίες γυναικών από το βιβλίο της Σίσσυς Βωβού «Πατριαρχική Δικαιοσύνη και φεμινιστικές αντιστάσεις», εκδόσεις Άνω τελεία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ενώ οι εκπρόσωποι του ΜΕΡΑ 25 Ιόβη Μαραγκού & Βιβή Κοκολάκη και της ΟΑΚΚΕ κατέθεσαν επιστολή με τις θέσεις των κομμάτων τους για την ισότητα των φύλων.

Ειδικότερα:
Η Ανέττα Καβαδία, Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπεύθυνη για την φεμινιστική πολιτική εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην πολλαπλότητα του ρόλου των γυναικών, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε τους άνδρες ως συνοδοιπόρους και συμμέτοχους για την επίτευξη της ισότητας των φύλων», ενώ δεσμεύθηκε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το Νόμο Τσιάρα και θα υλοποιήσει στο σύνολό τους τα αιτήματά μας, αφού τα έχει ενσωματώσει στο πρόγραμμά του.

Η Έφη Χαλάτση, Υποψήφια βουλεύτρια ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στη σπουδαία μεταρρύθμιση στο οικογενειακό δίκαιο που ήταν έργο ΠΑΣΟΚ. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι σημαντική η συμπόρευση και η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων για τα θέματα της ισότητας των φύλων. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχει ήδη καταρτίσει και θα μας στείλει επί πλέον προτάσεις του ενάντια στην έμφυλη βία και την ανισότητα στην εργασία. Δεσμεύθηκε ακόμη ότι στην επόμενη Βουλή θα προτείνει Διακομματική Επιτροπή για την υιοθέτηση δραστικών νομοθετικών ρυθμίσεων με στόχο την αντιμετώπιση των έμφυλων ανισοτήτων.

Η Κατερίνα Ανδρικοπούλου – Σακοράφα, υποψήφια βουλεύτρια Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων, εκπροσωπώντας το κόμμα ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ είπε ότι είναι το μοναδικό κόμμα που έχει δύο προέδρους, έναν άνδρα και μια γυναίκα για λόγους ίσης εκπροσώπησης. Είπε επίσης ότι οι πατριαρχικές αντιλήψεις εξακολουθούν να υφίστανται και ότι οι βουλευτές και βουλεύτριες πρέπει να είναι η φωνή του κάθε πολίτη.

Δυο εκπρόσωποι του ΜΕΡΑ25 ήρθαν προς το τέλος, και μας υπέβαλαν ανακοίνωση του τμήματος Φύλου και Λοάτκι, που καταλήγει:
Ο Τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, αλλά και το ίδιο το ΜέΡΑ25 δηλώνουμε την πλήρη στήριξή μας στα θύματα έμφυλης βίας. Έχουμε επισημάνει τόσο με ερωτήσεις μας μέσα από την Βουλή όσο και εκτός, την αναγκαιότητα της νομικής αναγνώρισης του όρου γυναικοκτονία, αλλά και των μέτρων για την προστασία των θυμάτων της έμφυλης βίας. Η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στηρίζει και να προστατεύει τα θύματα έμφυλης βίας, για να μην υπάρξει καμία λιγότερη.

Η ΟΑΚΚΕ δια της επιστολής της πρόβαλε τις θέσεις της για ένταξη της γυναικοκτονίας στον Ποινικό κώδικα, την κατάργηση του νόμου για την συνεπιμέλεια, την ισότητα στις αμοιβές και την αυστηροποίηση των ποινών για τα εγκλήματα έμφυλης βίας. Επίσης ανέφερε ότι «η ποσόστωση στα ψηφοδέλτια των εκλογών στο 50% είναι υπέρμετρη δέσμευση για την επιλογή υποψηφίων».

Στη συνέχεια πήραν το λόγο με αλφαβητική σειρά οι παρακάτω βουλευτές/τριες:

Ο Θόδωρος Δρίτσας, βουλευτής και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε με κάθε τρόπο το τέλος της σιωπής για τα περιστατικά έμφυλης βίας και πως πρέπει να μεροληπτούμε υπέρ των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας.

Η Χαρά Καφαντάρη, βουλεύτρια και υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της Κ.Ο. του κόμματος της για τα θέματα ισότητας των φύλων, την αλλαγή του νόμου για το οικογενειακό δίκαιο, την Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης καθώς και στη δημιουργία των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας στην Ελληνική Αστυνομία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύθηκε για την κατάργηση του Νόμου Τσιάρα και την επαναφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών

Η Θεανώ Φωτίου, πρώην Υπουργός, βουλεύτρια και υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε την ανάγκη στήριξης των γυναικών που αναλαμβάνουν τη φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, αφού δεν λειτουργεί το κοινωνικό κράτος και ουσιαστικά ο ρόλος των γυναικών αυτών παραμένει αόρατος. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι δημόσιες δομές κοινωνικής φροντίδας και να προστατευθούν οι γυναίκες από τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Δήλωσε ότι «διαθέτοντας κονδύλια για την πρόνοια απελευθερώνουμε τις γυναίκες».

Η Μαριζέτα Αντωνοπούλου Υποψήφια βουλεύτρια Επικρατείας ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που αναφέρθηκε στη σεξιστική επίθεση εναντίον της Ελένης Χρονοπούλου, υποψήφιας Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που έφτασε στα όρια της ανθρωποφαγίας, όταν έγινε γνωστό το περιστατικό της σωματικής βίας που υπέστη από έλληνα Ευρωβουλευτή. Επίσης αναφέρθηκε στο σεξισμό που υπάρχει στον πολιτικό λόγο και δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να θεσπιστούν μετρήσιμοι δείκτες ισότητας σε όλους τους τομείς, όχι μόνο για την στατιστική καταγραφή, αλλά και για την ποιότητα.

Η Κατερίνα Αρβανιτάκη Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ, που τόνισε τη σημασία χρήσης της γλώσσας που δεν αναπαράγει έμφυλα στερεότυπα και διακρίσεις. Επίσης δήλωσε την ανάγκη να περάσουν οι γυναικείες ποιότητες στην πολιτική.

Η Μαρία Καραμεσίνη, Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί πλέγμα Οργανισμών για την εφαρμογή και παρακολούθηση της νομοθεσίας για την ισότητα των φύλων και να αναθεωρηθεί η κατανομή των αδέσμευτων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για να αξιοποιηθούν κονδύλια και για τα θέματα των έμφυλων ανισοτήτων. Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα καθιέρωσης της ισότητας στις αμοιβές, αναβάθμισης της συμμετοχής των γυναικών στα συνδικάτα και στην αναγκαιότητα αναβάθμισης των γυναικείων επαγγελμάτων.

Η Βασιλική Κατριβάνου πρώην Βουλεύτρια, Υποψήφια βουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι πολλές φορές υπάρχει εσωτερικευμένος σεξισμός στις γυναίκες λόγω των στερεοτύπων, που τις κάνει ανταγωνιστικές. Επίσης αναφέρθηκε στις έντονες έμφυλες διακρίσεις και την κακοποίηση που βιώνουν οι προσφύγισσες και δήλωσε ότι είναι ανάγκη να αναπτυχθούν μηχανισμοί ελέγχου στους θεσμούς αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων για την διασφάλιση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς.

Η Φωτεινή Κούβελα, πρώην Γεν. Γραμματέας Ισότητας, Υποψήφια βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην αναγκαιότητα να υλοποιηθεί ο νόμος για ουσιαστική ισότητα, να αυξηθεί ο αριθμός γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, να ιδρυθεί Υπουργείο Ισότητας από την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση και να υλοποιήσουμε την ισότητα στην κάλπη ψηφίζοντας και γυναίκες υποψήφιες

Ο Δημήτρης Οικονόμου, Υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που δήλωσε ότι εύχεται η Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών να συνεχίσει τη δράση της και μετά τις εκλογές, πως πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα της ισότητας των φύλων ως αξιακό ζήτημα και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα θετικής διάκρισης των γυναικών μέχρι να υλοποιηθεί στην πράξη η ισότητα των φύλων.

Ο Παύλος Χρηστίδης, Υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ που δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν είναι μόνες στον αγώνα που κάνουν για την ισότητα, ότι και τα πιο προοδευτικά κόμματα έχουν βαθιά ριζωμένες αναχρονιστικές αντιλήψεις και ότι πρέπει να επιστραφεί στις γυναίκες η προσφορά τους στην οικογένεια. Επίσης αναφέρθηκε στο ρόλο της Φώφης Γεννηματά που πρωτοστάτησε στον αγώνα των γυναικείων οργανώσεων ενάντια στο Νόμο Τσιάρα.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, πρώην Υπουργός και υποψήφια βουλεύτρια με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε ότι η μη αποδοχή του όρου γυναικοκτονία συμβαίνει γιατί φοβάται την ελευθερία των γυναικών η πατριαρχία, πρέπει και οι γυναίκες να υπερβούν τα πατριαρχικά στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα σε όλη την κοινωνία και ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα προσόντα των γυναικών προς όφελος της κοινωνίας και πολιτείας

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Μαρία Στρατηγάκη, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οριζόντιας και κάθετης διεύρυνσης του δικτύου δομών με εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, της ίδρυσης και λειτουργίας Ενιαίων Κέντρων Αναφοράς για θύματα έμφυλης βίας και βιασμών σε όλες τις πόλεις, της δέσμευσης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ καθώς και στην αναγκαιότητα θέσπισης αποτελεσματικών μηχανισμών παρακολούθησης και ελέγχου για τα θέματα της εφαρμογής της ισότητας των φύλων.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων γυναικείων οργανώσεων: Λίλιαν Γαζή (Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών), Σοφία Τζιτζίκου (πρώην πρόεδρος της Unicef), Μαρούλα Κανταράκη (ΧΕΝ), Αλέκα Μακρή (ΜΩΒ), Κατερίνα Παπαθεοδώρου (Ένωση Ελληνίδων Νομικών), Νίκη Ρουμπάνη (Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης), Στέλλα Σάμου (ΜΩΒ), Αναστασία Γκολιομύτη (ΜΩΒ), Χάιδω Ορφανού (Mothers’ Wings)

Μεταξύ των θεμάτων που αναδείχθηκαν επιπλέον από τις εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων στο τέλος ήταν: η αναγκαιότητα αντιμετώπισης του trafficking, της εκδικητικής πορνογραφίας και του έντονου σεξισμού στο διαδίκτυο, η αναβάθμιση του δικτύου δομών προστασίας γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας ώστε να μπορούν να υποδέχονται γυναίκες Ρομά και προσφύγισσες, η συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών κομμάτων στα θέματα της προώθησης της ισότητας των φύλων και η ανάγκη οι βουλευτές/τριες να γίνουν τα αυτιά και τα μάτια των γυναικείων οργανώσεων μέσα στη Βουλή.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η Φωτεινή Σόφτη δικηγόρος, Ασπασία Θεοφίλου (STRONG ME), Σοφία Βαγενά γραμματεία Ισότητας στην Ομοσπονδία Ενώσεων Αστυνομικών, Ιωάννα Κλεφτογιάννη δημοσιογράφος στο Βήμα, Αναστασία Βαϊτσοπούλου δημοσιογράφος στο propaganda.gr, Ντίνα Δασκαλοπούλου δημοσιογράφος στην ΕΦ.ΣΥΝ. καθώς και πολλοί/ες επιστήμονες/ισσες και πολίτες.

Τέλος ενημερώσαμε από βήματος της εκδήλωσης ότι είχαμε καλέσει τα μεγάλα κόμματα της Βουλής αλλά και 6 από τα μικρότερα εκτός βουλής κόμματα, γιατί έχουμε ισότιμη στάση απέναντι σε όσα βάζουν υποψηφιότητα.Το αν ήρθαν ή όχι, ήταν δική τους επιλογή.

ΟΙ 24 Γυναικείες οργανώσεις που συνυπογράφουν τα κείμενα των αιτημάτων είναι οι παρακάτω:
1. Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης
2. Ελληνικό Δίκτυο για την Φεμινιστική Απεργία
3. Ένωση Ελληνίδων Νομικών
4. Ένωση Γυναικών Ελλάδας (Ε.Γ.Ε.)
5. Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (ΕΔκΒ)
6. Γυναικεία ομάδα Αυτοάμυνας
7. ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΕΣ
8. Δίκτυο για την Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών
9. Δίκτυο Γυναικών Συγγραφέων κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ»
10. ΔΙΟΤΙΜΑ Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα
11. Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών
12. ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΡΓΟΝ Σύλλογος Πολύτεκνων Μητέρων
13. Ομάδα Γυναικείων Δικαιωμάτων Κοινωνική Παρέμβαση Δυτικά
14. Οι μαμάδες Mother’s Wings Greece
15. Ομάδα γυναικών του συλλόγου κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης θρυαλλίδα
16. Ομάδα Γυναικών Πτολεμαΐδας
17. Πρωτοβουλία Γυναικών Πειραιά
18. Σύλλογος εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Ισότητας των φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου»
19. Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «ΤΟ ΜΩΒ»
20. Φεμινιστική Συλλογικότητα ΘΕΟΔΩΡΑ
21. ΧΕΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
22. Artivism Movement
23. NIMERTIS ACTIONART ΝΠΙΔ
24. STRONG ME, Κίνημα για την πρόληψη & καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ – Αθήνα 4-5-23