Εκλογές Μαίου 2023 – ψηφίζουμε γυναίκες

Γράφει η Σίσσυ Βωβού

Ναι, έχω ένα ελάττωμα στα μάτια κάποιων. Είμαι γυναίκα, συνεπώς έχω 60% λιγότερες πιθανότητες να με ψηφίσετε.
Σημαντικό βιντεάκι, παρουσιάστηκε σήμερα 17/5 σε κοινή εκδήλωση που έκανε ο Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δημοσίευμα του Μωβ εδώ:

Η Ελλάδα, μια χώρα της Ευρώπης με σημαντικό νομικό υπόβαθρο για την ισότητα των φύλων, έχει μόλις 21,6% γυναίκες στο κοινοβούλιό της, και βρίσκεται στην 106η θέση της παγκόσμιας κατάταξης που ενημερώνεται κάθε μήνα, στις 186 χώρες

Και δεν ξεχνάμε ότι υπάρχει ήδη ο νόμος για την υποχρεωτική συμμετοχή 40% γυναικών στα ψηφοδέλτια.
Πήγαμε να δυναμώσουμε λίγο το 2015, στις εκλογές του Ιανουαρίου, όπου εξελέγησαν 23,33% γυναίκες σε σύγκριση με το 21% που ήταν στην προηγούμενη βουλή. Αλλά σύντομα ήρθαν τον Οκτώβριο οι δεύτερες εκλογές, που ήταν με λίστα, σύμφωνα με το νόμο. Γράφαμε τότε, ότι η λίστα βλάπτει σοβαρά την γυναικεία εκπροσώπηση, αφού μας γύρισε στο προηγούμενο ποσοστό, του 21,5%.

Γράφαμε τότε: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, εκ των οποίων 33 γυναίκες, ποσοστό 22,75%, σε σύγκριση με 30,20% στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η Ν.Δ. έχει 75 βουλευτές, από τους οποίους 11 γυναίκες, ποσοστό 14,6% σε σύγκριση με το 13,15% του Ιανουαρίου.

Η εγκληματική οργάνωση έχει (δυστυχώς) 18 βουλευτές, από τους οποίους 2 γυναίκες, ποσοστό 11,11% σε σύγκριση με 11,76% του Ιανουαρίου.

Το ΠΑΣΟΚ έχει 17 βουλευτές από τους οποίους 3 γυναίκες, ποσοστό 17,64%, σε σύγκριση με 15,38% του Ιανουαρίου.

Το ΚΚΕ έχει σύνολο 15 βουλευτές, από τους οποίους 3 γυναίκες, ποσοστό 20%, σε σύγκριση με 26,6% του Ιανουαρίου.

Το Ποτάμι έχει σύνολο 11 βουλευτών μεταξύ των οποίων 2 γυναίκες, ποσοστό 18,18%.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν 10 βουλευτές σύνολο, μεταξύ των οποίων 2 γυναίκες, ποσοστό 20% σε σύγκριση με 23,07 τον Ιανουάριο. Ο αρχηγός του κόμματος θα επιλέξει μια από τις δύο θέσεις όπου έβαλε υποψφιότητα, και θα πάρει την ψήφο μιας από τις γυναίκες υποψήφιες.

Το νέο κόμμα της Ένωσης Κεντρώων που μπήκε στη Βουλή, έχει σύνολο 9 βουλευτών, από τους οποίους 1 γυναίκα, ποσοστό 11,1%.

Φυσικό επακόλουθο, για να μην παίρνουν πολύ θάρρος οι γυναίκες και καταλαμβάνουν τις ανδρικές καρέκλες, ήταν και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης:

Στις 44 θέσεις υπουργών και υφυπουργών ή αναπληρωτών, καμία γυναίκα επικεφαλής υπουργείου, όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ 7 γυναίκες είναι αναπληρώτριες ή υφυπουργοί…. Καταλήγουμε και πάλι, όπως κάναμε και στις εκλογές του Ιανουαρίου, ότι ο λαός μπορεί να είναι βουτηγμένος στην πατριαρχία, αλλά οι κομματικές ηγεσίες είναι βουτηγμένες πολύ βαθύτερα. Επομένως, τα αποτελέσματα της εκπροσώπησης των γυναικών, και πολύ περισσότερο της προσπάθειας αλλαγής των συνθηκών, νόμων και κοινωνικών πρακτικών είναι κι αυτά κατώτερα απ’ ότι αδιαμεσολάβητα θα μπορούσε να προκύψει από τη λαϊκή ψήφο. Θέλουμε να προχωρήσουμε, έστω λίγο, και μας βάζουν μπροστά έναν φράχτη.

Στις εκλογές του Ιουλίου 2019, σε άρθρο της Βέρας Σιατερλή, διαβάζουμε:

Ν.Δ. Σύνολο 158 έδρες, εκ των οποίων 27 γυναίκες, ποσοστό 17%
ΣΥΡΙΖΑ Σύνολο 86 έδρες, εκ των οποίων 22 γυναίκες, ποσοστό 25,58%
ΚΚΕ Σύνολο 15 βουλευτές, εκ των οποίων 4 γυναίκες, ποσοστό 26.66%: Αλέκα Παπαρήγα,
ΚΙΝ.ΑΛ. σύνολο 22 έδρες, εκ των οποίων 4 γυναίκες, ποσοστό 18,18%: Φώφη Γεννηματά,
ΜΕΡΑ 25 Σύνολο 9 βουλευτές, εκ των οποίων 4 γυναίκες, ποσοστό 44,44%:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ Σύνολο 10 βουλευτές, εκ των οποίων 3 γυναίκες, ποσοστό 30%:

Με το σύνολο των γυναικών στη σημερινή Βουλή, όπως λέμε πιο πάνω, στο 21,5%. Οπότε σκεφτόμαστε ότι στις εκλογές που προγραμματίζονται για τις 21 Μαιου, μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πραγματικότητα, και να αποφασίσουε δια της ψήφου ότι όσο είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων, τόσο πρέπει να είναι και το ποσοστό αυτών που θα εκλεγούν. Και η αλήθεια είναι ότι ζητούμε από τις γυναίκες που θα εκλεγούν να προωθήσουν τα γυναικεία δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη, που απατείται από το πρόγραμμα κάθε γυναικείας οργάνωσης. Όνειρα θερινής νυκτός? Ναι, ονειρευόμαστε. Και κάποτε τα όνειρα παίρνουν εκδίκηση.