Πέθανε πλήρης ημερών η συγγραφέας και καθηγήτρια Πανεπιστημίου Τζίνα Πολίτη

Αιεύει η Σίσσυ Βωβού

Έφυγε από τη ζωή η ομότιμη καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και συγγραφέας Τζίνα Πολίτη. Τη δυσάρεστη είδηση για την απώλεια της καθηγήτριας έκανε γνωστή ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου. «Η Τζίνα Πολίτη δεν είναι πια ανάμεσα μας. Έφυγε πλήρης ημερών. ‘Ηταν μία διανοούμενη “παλαιάς κοπής”, μια εξέχουσα φιλόλογος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ήταν μία ασυμβίβαστη αγωνίστρια της αριστεράς που γνώριζε πολύ καλά πότε έπρεπε να μιλά και πότε έπρεπε να σιωπά. Λόγια πολλά δεν χρειάζονται όταν φεύγουν άνθρωποι τέτοιου μεγέθους», έγραψε ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Η Τζίνα Πολίτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε αγγλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Ήταν διδάκτωρ της αγγλικής λογοτεχνίας και ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου άρχισε να διδάσκει μετά τη μεταπολίτευση. Ως Fellow του Κολεγίου Churchill, δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Βιβλία και μελέτες της πάνω στην αγγλική, στην ελληνική και στη συγκριτική λογοτεχνία έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1998 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας και Έρευνας» από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Το 2007 έλαβε το βραβείο δοκιμίου των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού «Διαβάζω» για το βιβλίο της «Περί αμαρτίας, πάθους και άλλων τινών», ενώ τό 2011 της απονεμήθηκε το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» της Εταιρείας Συγγραφέων.

https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/430204/pethane-i-spoudaia-kathigitria-tzina-politi

Περιγραφή φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία: Η Τζίνα Πολίτη, μπούστο, καθισμένη μπροστά σε ένα τραπέζι ανάμεσα σε δύο άντρες των οποίων τα πρόσωπα  δεν φαίνονται.