Ποια είναι η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη;

Συντάσσει η Βέρα Σιατερλή

Μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νέο κυβερνητικό σχήμα πρόσθεσε το νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με υπουργό την Σοφία Ζαχαράκη και υφυπουργό την Μαρία Κεφάλα. Σε πρόσφατη εξαγγελία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας «περί δημιουργίας ενός νέου, ξεχωριστού Υπουργείου για Θέματα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής για την Οικογένεια, το Δημογραφικό Ζήτημα και τη Στέγαση» αντανακλάται με μία προσεκτική ανάγνωση η ιδεολογική αφετηρία ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος οικογενειακής και δημογραφικής πολιτικής, δημιουργώντας για πρώτη φορά ισχυρούς επιτελικούς μηχανισμούς στο επίπεδο της κεντρικής διοίκησης με στόχο την ενίσχυση της προστασίας της οικογένειας και την δημογραφική αναζωογόνηση της χώρας.

Η φανταχτερή αναγγελία όσο κι αν φαίνεται νέας κοπής, αναπαράγει τα στερεότυπα της «καλής μητέρας, συζύγου και νοικοκυράς της δεκαετίας του ‘60» Ο κύριος πυλώνας του νέου υποδείγματος σύμφωνα με σχετική δήλωση του Προέδρου Μητσοτάκη είναι η υποστήριξη του θεσμού της Πυρηνικής Οικογένειας με παιδιά που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από δύο παντρεμένους γονείς (με θρησκευτικό ή πολιτικό γάμο) και τα παιδιά τους (και σε πολύ μικρότερη έκταση από μονογονεϊκές οικογένειες).

Το νεόκοπο υπουργείο, όχι τυχαία ανατίθεται σε γυναίκες υπεύθυνες για να εναρμονίζεται με το στερεότυπο ότι «για τα του οίκου» υπεύθυνες είναι οι γυναίκες! Η υπουργίνα λοιπόν είναι η Σοφία Ζαχαράκη «του Ηλία» κατά πως είθισται να ανήκουν οι γυναίκες.

Η Σοφία Ζαχαράκη λοιπόν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 με καταγωγή από το Νέο Αργύρι Ευρυτανίας. Ο πατέρας της ήταν καθηγητής θεολόγος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική και Διοίκηση Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Οργανισμών στο ΕΚΠΑ.

Έχει εξειδικευθεί στη διδακτική της Αγγλικής Γλώσσας, στο Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Στο παρελθόν είχε εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ και σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Εργάστηκε για το Υπουργείο Παιδείας στο τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Είναι πολύγλωσση.

Το 2015 εκπροσώπησε ως υπότροφος την Ελλάδα στο πρόγραμμα IVLP, με θέμα «ο ρόλος των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανασυγκρότηση Οικονομικών».

Στην πολιτική της καριέρα διατέλεσε σύμβουλος του υπουργού σε θέματα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων στο Υπουργείο Ανάπτυξης από το 2012 έως το 2014. Στα σαράντα της, ορίστηκε αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ενώ τον Μάρτιο του 2019, αναβαθμίστηκε ως εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ. Στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στις 4 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε υφυπουργός Τουρισμού αρμόδια για θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Ειδικών Μορφών Τουρισμού.

Η Σοφία Ζαχαράκη αφού δοκιμάστηκε με πολύ επιτυχία ως εκπρόσωπος τύπου αλλά και την παιδεία κατέληξε στον τουρισμό, θέσεις «κατάλληλες» για γυναίκες, στις εκλογές της Κυριακής της 21ης Μαΐου, ήρθε πρώτη βουλεύτρια στην Ανατολική Αττική με 43.592 χιλιάδες σταυρούς που ξεπέρασε και τον Μάκη Βορίδη. Την Κυριακή προ των εκλογών (18/6) εμφανίστηκε μαζί με την Δόμνα Μιχαηλίδου σε προεκλογική περιοδεία στην Σύρο. Τυχαίο, ή ήδη γνώριζε την υπουργοποίησή της στο νέο υπουργείο;

Στη σελίδα του Υπουργείου Εργασίας αναφέρεται για την Δημογραφική Πολιτική: «Η δημογραφική πολιτική προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Οι ελληνικές οικογένειες κάνουν πλέον λιγότερα παιδιά και ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται και γηράσκει. Το δημογραφικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται με πολιτικές για την ενίσχυση της γονιμότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την αύξηση της γυναικείας εργασίας. Για να σημειωθεί αύξηση των γεννήσεων πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για την απόκτηση παιδιών με περισσότερα κίνητρα και ένα υποστηρικτικό στην οικογένεια εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον». https://ypergasias.gov.gr/dimografiki-politiki/

Πως θα πεισθούν οι γυναίκες να γεννοβολάνε για να λύσουν το δημογραφικό; Με επιδόματα;

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναμένεται να «προικοδοτηθεί» για την επόμενη διετία με το ποσό των 15-20 δισ. ευρώ το οποίο θα έχει διττές αρμοδιότητες με συναρμόδια υπουργεία, κυρίως το Εργασίας, το οποίο χειριζόταν μέχρι σήμερα αντίστοιχα θέματα.

Στο άρθρο του Μωβ «Από το Υπουργείο Οικογένειας στην απαγόρευση των αμβλώσεων, ένα τσιγάρο δρόμος» διαβάζουμε:
…στην τετραετία διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, μία τετραετία που επλήγησαν ιδιαίτερα τα γυναικεία δικαιώματα και αυξήθηκε η έμφυλη βία, η πρώην “Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων” (ΓΓΙΦ) από το Υπουργείο Εσωτερικών που ήταν από το 1985 (έτος ίδρυσης), μεταφέρθηκε αρχικά, το 2019, στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και έγινε “Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων” (Π.Δ. 84/2019 παρ.3 του άρθρου 7). Το 2021 κατά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ορίστηκε Υφυπουργός αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια με το Π.Δ. υπ. αρ. 3/6
Ιανουαρίου 2021, ενώ η “Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων” μετονομάσθηκε σε “Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων” και εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων…

… Βέβαια δεν πρωτοτυπεί ο κ. Μηττσοτάκης… Στη γειτονική Ιταλία το Υπουργείο Ίσων Ευκαιριών κατέληξε, επί πρωθυπουργίας της ακροδεξιάς Meloni, να γίνει Υπουργείο Οικογένειας, Γεννητικότητας και Ίσων Ευκαιριών, με την Υπουργό Eugenia Maria Roccella να τάσσετε ενάντια στις αμβλώσεις δηλώνοντας «Η άμβλωση είναι μια απελπισμένη οδός διαφυγής, όχι ένα δικαίωμα», ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των φεμινιστριών, ανάλογες αυτών των Γαλλίδων.

Η αρθρογράφος Στέλλα Σάμου διερωτάται: α) τι θα γίνει με την «παραλλαγμένη» Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, όπως έχει απομείνει, θα εξοβελιστεί πλήρως από το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα και β) η «αντιμετώπιση του δημογραφικού» περιλαμβάνει και την απονομιμοποίηση των αμβλώσεων;

Οι γυναικείες οργανώσεις και οι φεμινίστριες θα είμαστε σε επιφυλακή. Μένει να δούμε τις εξαγγελίες και το έργο του νέου υπουργείου.

ΠΗΓΕΣ: el.wikipedia.org, eliza.org.gr ,iefimerida.gr, powergame.gr. tomov.gr