Νότια Κορέα: Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μωρών στον κόσμο

Εισαγωγή: Σίσσυ Βωβού

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον (μακροσκελές) άρθρο που αναπαράγουμε, αποτελεί μια ψηφίδα στο ενδιαφέρον που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για το θέμα των διακρατικών τεκνοθεσιών μιας άλλης εποχής, που το βλέπουμε πλέον συχνά. Να σημειώσουμε ότι και για την Ελλάδα εκδόθηκε πρόσφατα μια εξαιρετική έρευνα για το θέμα, του 2021, με τίτλο Ζητούνται παιδιά από την Ελλάδα – Ψηλαφώντας τις δύσκολες ιστορίες του Ψυχρού Πολέμου, εδώ.

Επίσης, πρόσφατα (2022) βγήκε στις αίθουσες ένα πολύ ενδιαφέρον έργο για τις τεκνοθεσίες στη Νότια Κορέα, παρουσίαση εδώ

Η χρήση της λέξης διεμφυλικά παιδιά είναι προφανώς λάθος, εννοούν τα πολυεθνικά ή πολυφυλετικά παιδιά, δηλαδή από διαφορετικές εθνότητες ή φυλές. Επίσης εμείς χρησιμοποιούμε τον όρο τεκνοθεσία στα ελληνικά, γιατί θεωρούμε ότι ο όρος υιοθεσία είναι πατριαρχικός. Στην αγγλική γλώσσα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, αφού η λέξη είναι adoption. Επίσης δεν παραλείπουμε να υπογραμμίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διακρατικών τεκνοθεσιών, απ’ όσο γνωρίζουμε, συνδέετει με τον πόλεμο, όπως στην Κορέα και στην Ελλάδα.

Ο πλήρης τίτλος του δημοσιεύματος:

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας μωρών στον κόσμο αντιμετωπίζει το οδυνηρό παρελθόν του

Αλιεύει η Αλεξία Τσούνη
Επιμέλεια Έφη Αλεβίζου

Οι υιοθετημένοι από τη Νότια Κορέα επιστρέφουν στη χώρα κατηγορώντας την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για αυτό που αποκαλούν διεφθαρμένο σύστημα υιοθεσίας -αμετάβλητο μέχρι τις πρόσφατες δεκαετίες.

Οι Δανοί γονείς της Μία Λι Σόεςνσεν της έλεγαν ότι η μητέρα της, στη Νότια Κορέα, την είχε δώσει για υιοθεσία. Σύμφωνα με τα έγγραφα υιοθεσίας, γεννήθηκε πρόωρα το 1987 σε μια οικογένεια που δεν μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα παιδί και ευχήθηκε να έχει ένα «καλό μέλλον» στο εξωτερικό.

Αλλά όταν η Σόρενσεν βρήκε τους γονείς της στη Νότια Κορέα πέρυσι, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ήταν ζωντανή. Της είπαν ότι η μητέρα της είχε λιποθυμήσει κατά τη διάρκεια του τοκετού και ότι όταν ξύπνησε, η κλινική της είπε ότι το μωρό είχε πεθάνει.

Η Νότια Κορέα έχει τις περισσότερες ξένες υιοθεσίες από οποιοδήποτε άλλο έθνος. Περίπου 200.000 παιδιά έχουν σταλεί στο εξωτερικό από το τέλος του Πολέμου της Κορέας το 1953, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Μια φτωχή χώρα με κακές ιατρικές υπηρεσίες

Οι υιοθεσίες αυτές συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα, ακόμη και αν η χώρα έχει έναν από τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων παγκοσμίως. Το 2021, οι κορυφαίοι κόμβοι υιοθεσίας της διεθνούς κοινότητας ήταν η Κολομβία, η Ινδία, η Ουκρανία και η Νότια Κορέα. Πριν ξεκινήσει η πανδημία του κοροναϊού, το 2020, η Κίνα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας.

Εν μέσω εκτεταμένων κατηγοριών για διαφθορά και κακ’ο παρελθόν, η Νότια Κορέα ξεκίνησε την πρώτη επίσημη κυβερνητική έρευνα για τον κλάδο υιοθεσιών, το προηγούμενο έτος.

Οι οικογένειες της Νότιας Κορέας είναι εδώ και καιρό απρόθυμες να υιοθετήσουν παιδιά, παρά τις κυβερνητικές εκστρατείες για να ενθαρρύνουν τις εγχώριες υιοθεσίες. Και κατά τις δεκαετίες μετά τον πόλεμο της Κορέας, όταν η Νότια Κορέα ήταν μια φτωχή χώρα με κακές ιατρικές υπηρεσίες και φτωχούς προϋπολογισμούς για την πρόνοια, υπήρχε επείγουσα ανάγκη να βρεθούν ανάδοχες οικογένειες στο εξωτερικό για ορφανά, εγκαταλελειμμένα ή ανάπηρα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς υιοθεσίας.

Κίνητρα κέρδους

Πολλά παιδιά βρήκαν σπίτια βοήθειας και φροντίδας που χρειάζονταν στο εξωτερικό. Αλλά στη βιασύνη της να προωθήσει τις υπερπόντιες υιοθεσίες ως λύση, η Νότια Κορέα είχε επίσης δημιουργήσει βαθιά και εκτεταμένα προβλήματα στον κλάδο που επεκτάθηκαν για δεκαετίες.

Κίνητρα κέρδους για τις εταιρίες υιοθεσίας τις οδήγησαν σε παραποίηση ή συγκάλυψη εγγράφων ώστε να δοθούν περισσότερα παιδιά για υιοθεσία, μερικές φορές χωρίς τη γνώση των γονιών. Πολλές ανύπαντρες μητέρες εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν ότι δίνουν τα μωρά τους ακόμα και πριν τον τοκετό. Και μερικές φορές υπήρξε μικρή ή καθόλου παρακολούθηση από τις εταιρείες σε περιπτώσεις όπου τα παιδιά πάλευαν με προβλήματα προσαρμογής ή κακοποίηση στα νέα τους σπίτια.

Πολλά από τα προβλήματα έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η Νότια Κορέα έλαβε μέτρα για να επανεξετάσει τις πρακτικές υιοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της κυβερνητικής υποστήριξης για τις ανύπαντρες μητέρες που ήθελαν να κρατήσουν τα παιδιά τους και απαίτησαν οι υπερπόντιες υιοθεσίες να εγκρίνονται από τα δικαστήρια. Ωστόσο, αμέτρητες κατηγορίες από προηγούμενες δεκαετίες δεν διερευνήθηκαν.

Σαν διακίνηση ανθρώπων

Εκατοντάδες άτομα που έχουν επιστρέψει στη Νότια Κορέα τα τελευταία χρόνια αναζητήσουν απαντήσεις. Έχουν συνεργαστεί με μια νέα γενιά ερευνητών και πολιτικών που είναι πρόθυμοι να ρίξουν φως σε μια οδυνηρή κληρονομιά, η οποία για δεκαετίες θεωρήθηκε πολύ επαίσχυντη για να συζητηθεί ανοιχτά.

«Είναι σαν τη διακίνηση ανθρώπων» είπε η Σόρενσεν για την υιοθεσία στη Νότια Κορέα. «Αν αυτό συνέβη σε μένα, φανταστείτε σε πόσους ακόμα συνέβη»

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Πίτερ Μόλερ, ένας Κορεάτης υιοθετημένος που μεγάλωσε στη Δανία, ζήτησε από τους υπόλοιπους Κορεάτες υιοθετημένους σε όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Προσπάθησε να μάθει για μεμονωμένες περιπτώσεις απάτης με έγγραφα. Εκατοντάδες άνθρωποι εμφανίστηκαν με περιγραφές κατασκευασμένων δεδομένων, κλεμμένων μωρών και ατόμων με ταυτότητες, καθώς και με περιστατικά κακοποίησης σε ανάδοχες οικογένειες.

«Απλά αλλάξαμε το δέρμα μας», είπε ο Μόλερ, ο οποίος βοήθησε να οργανωθεί η παγκόσμια εκστρατεία υιοθεσίας που οδήγησε στην κυβερνητική έρευνα.

«Ένας εθνοτικός λαός»

Η επιχείρηση εξαγωγής βρεφών στη Νότια Κορέα ξεκίνησε με αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν μια βαθιά ξενοφοβία και προκατάληψη ενάντια στα παιδιά φυλετικής καταγωγής. Στα μεταπολεμικά της χρόνια, ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, ο Syngman Rhee, επεδίωξε μια πολιτική που ονόμασε «ένα κράτος για έναν εθνοτικό λαό», η οποία ενθάρρυνε την αποστολή διαφυλετικών παιδιών που γεννήθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες και Κορεάτισσες στη «γη των πατέρων τους».

Πολλές άπορες μητέρες παιδιών αντιμετώπισαν μια θλιβερή επιλογή: Να δώσουν τα μωρά τους για υπερπόντια υιοθεσία ή να τα μεγαλώσουν μόνα τους σε συνθήκες φτώχειας και ντροπής.

Όταν ο Boo Chung-ha, ένας συνταξιούχος πράκτορας υιοθεσίας, εντάχθηκε στις Υπηρεσίες Παιδιών Holt, τη μεγαλύτερη υπηρεσία υιοθεσίας της χώρας, το 1967, η πρώτη του δουλειά ήταν να πείσει τις γυναίκες-εργαζόμενες του σεξ γύρω από αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις να δώσουν τα παιδιά τους για υιοθεσία στο εξωτερικό. «Η κοινωνία μας δεν νοιάστηκε γι’ αυτούς και τις μητέρες τους» είπε. «Οι μητέρες τους ζούσαν και εργάζονταν σε δωμάτια που ούτε καν χωρούσε το κρεβάτι».
«Δεν είχαμε μέλλον στη Νότια Κορέα»

Ο Meky Woo Flippen γεννήθηκε το 1965 από μια Κορεάτισσα μητέρα και έναν Μαύρο Αμερικανό στρατιώτη. Είπε ότι όταν έφευγε από το μικρό δρομάκι όπου ζούσε, σε ένα σπίτι με τη μητέρα της και τα αδέλφια της, που ανήκουν στη φυλή της, οι άνθρωποι της έκαναν ρατσιστικές προσβολές.

«Δεν είχαμε μέλλον στη Νότια Κορέα», είπε η Flippen, η οποία υιοθετήθηκε από μια οικογένεια στο Όρεγκον ως έφηβη μετά τον θάνατο της μητέρας της.

Στη Νότια Κορέα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, εναπόκειτο στους γονείς να αναφέρουν τη γέννηση ενός νέου παιδιού, μια πρακτική που, σύμφωνα με τους υιοθετημένους, διευκόλυνε το να αφήνουν τα νεογέννητα μωρά χωρίς να καταγράφονται στην κυβέρνηση και να τα παρουσιάζουν ως ορφανά, τα οποία στη συνέχεια εκμεταλλεύονταν τα γραφεία υιοθεσίας. Μόλις φέτος τον Ιούνιο, η Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας ψήφισε νόμο που απαιτεί από τις κλινικές γέννησης και τις αρχές να καταγράφουν τη γέννηση ενός παιδιού.

«Μωρά ταχυδρομικών παραγγελιών»

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1960, τα περισσότερα παιδιά που στάλθηκαν στο εξωτερικό δεν ήταν διεμφυλικά, αλλά γεννημένα από ανύπαντρες μητέρες, έναν άλλο στόχο της προκατάληψης στη Νότια Κορέα. Εκείνη την εποχή, 20 μωρά έφταναν στο Holt από όλη τη χώρα, κάθε Παρασκευή, είπε ο Boo, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιχείρησης του Holt στην Κορέα μέχρι το 1978. Σχετικό ενδιαφέρον βίντεο

«Κάποια δεν είχαν καμία πληροφορία πάνω τους και οι γιατροί έπρεπε να μαντέψουν την ηλικία τους από τα δόντια τους» είπε. Άλλα είχαν εγκαταλειφθεί και λιμοκτονούσαν για μέρες και πέθαιναν αμέσως μετά την άφιξή τους. Θάβονταν σε ένα οικόπεδο που ανήκε στο Holt, χωρίς ούτε η γέννηση ούτε ο θάνατός τους να έχουν καταγραφεί στην κυβέρνηση. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Holt, η υπηρεσία δεν έκανε τίποτα παράνομο.

«Στείλαμε τα παιδιά στο εξωτερικό για να έχουν καλύτερη ιατρική περίθαλψη και σπίτια».

Ένας άλλος στόχος, τουλάχιστον για την κυβέρνηση, ήταν να ανακουφίσει τους διογκωμένους, μεταπολεμικούς καταλόγους κοινωνικής πρόνοιας της χώρας.

Για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας υιοθεσίας, η Νότια Κορέα επέτρεψε σε τέσσερα ιδιωτικά πρακτορεία, μεταξύ των οποίων και το Holt, να κερδίζουν αμοιβές στέλνοντας υιοθετημένα παιδιά στο εξωτερικό. Αντί να απαιτούν από τους θετούς γονείς να ταξιδέψουν στη Νότια Κορέα, τα πρακτορεία παρέδιδαν τα βρέφη απευθείας.

Τα πρακτορεία συχνά προσλάμβαναν ταξιδιώτες από το εξωτερικό για να συνοδεύουν τα μωρά στις νέες τους οικογένειες με χαμηλό κόστος. Το 1970, μια ημερήσια εφημερίδα στη Νότια Κορέα ανέφερε ότι 10 παιδιά που προορίζονταν για τη Γαλλία μέσω του Holt ήταν δεμένα σε ζευγάρια με σχοινιά ρούχων καθώς πήγαιναν σε ένα αεροπλάνο. Ο Αμερικανός που συνόδευε τα παιδιά μαζί με τη σύζυγό του είπε ότι το έκανε για να μην χαθούν.

Μια ανθηρή επιχείρηση

Ακόμη και όταν η κατεστραμμένη από τον πόλεμο οικονομία της Νότιας Κορέας άρχισε να βελτιώνεται, η χώρα συνέχισε να προωθεί την υιοθεσία. Στη δεκαετία του 1970, η χώρα σκέφτηκε για λίγο να καταργήσει σταδιακά τις υιοθεσίες στο εξωτερικό, αφού η Βόρεια Κορέα την κατηγόρησε ότι πουλούσε μωρά σε ξένους. Αλλά τη δεκαετία του 1980, απελευθέρωσε περαιτέρω τις διακρατικές υιοθεσίες, αυτή τη φορά στο όνομα της προώθησης της «μετανάστευσης και της ιδιωτικής διπλωματίας».

Οι αναφορές στη Νότια Κορέα ως «εξαγωγέα μωρών» και «παραγγελίες μωρών μέσω ταχυδρομείου» έγιναν δημοφιλείς στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το 1985, 8.837 παιδιά από τη Νότια Κορέα στάλθηκαν στο εξωτερικό για υιοθεσία, 6.021 από αυτά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για κάθε μωρό, τα γραφεία υιοθεσίας εισέπρατταν 3.000 έως 4.000 δολάρια «αμοιβή διευκόλυνσης» από τη θετή οικογένεια, καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια και ένα ξεχωριστό τέλος υιοθεσίας ύψους 1.450 δολαρίων, σύμφωνα με εσωτερικά κυβερνητικά έγγραφα από τα εθνικά αρχεία, τα οποία εξέτασαν οι New York Times. (Το κατά κεφαλήν εθνικό εισόδημα της Νότιας Κορέας το 1988 ήταν 4.571 δολάρια).

Καταφύγια για ανύπαντρες έγκυες γυναίκες

Για να βοηθήσουν στη διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι οργανισμοί λειτουργούσαν ή επιδοτούσαν καταφύγια για ανύπαντρες έγκυες γυναίκες, όπου οι γυναίκες καλούνταν να υπογράψουν συμφωνίες για να εγκαταλείψουν τα μωρά τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο από την Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι νομοθέτες άρχισαν τότε να ανησυχούν ότι τα γραφεία υιοθεσίας είχαν μετατραπεί σε κέντρα «εμπορίας ανθρώπων», σύμφωνα με ένα από τα κυβερνητικά έγγραφα που περιγράφει μια συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων του υπουργείου Πρόνοιας και των γραφείων. Ένα άλλο έγγραφο ανέφερε ότι το προεδρικό γραφείο προειδοποίησε ότι οι οργανισμοί «επικεντρώνονταν στο κέρδος» και μοίραζαν «μετρητά και δώρα» σε κλινικές και ορφανοτροφεία που λειτουργούσαν ως μεσίτες υιοθεσιών.

Το Holt δήλωσε ότι τα τέλη υιοθεσίας της εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση. Είπε επίσης ότι διεκπεραίωνε τις υιοθεσίες με βάση τις πληροφορίες που παρείχαν τα ορφανοτροφεία και άλλα ιδρύματα. Όταν λάμβανε μωρά απευθείας από γονείς που δεν είχαν καταγράψει τη γέννηση των παιδιών τους, η υπηρεσία είπε ότι ο νόμος της επέτρεπε να μεταχειρίζεται τα παιδιά ως ορφανά.

Η Korea Social Service, ένας άλλος οργανισμός υιοθεσίας, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το άρθρο αυτό. Όμως, σε επιστολές προς τους υιοθετημένους που εξετάστηκαν από τους Times, ο οργανισμός παραδέχθηκε ότι κάποια από τα χαρτιά του είχαν επινοηθεί.

Αναζητώντας απαντήσεις

Όταν το 2005 κάποιοι από τους υιοθετημένους που επέστρεψαν ζήτησαν από την κυβέρνηση να διερευνήσει τη διαφθορά στον κλάδο, τα παράπονά τους απορρίφθηκαν επειδή δεν έφταναν σε επίπεδο εθνικής σημασίας. Οι έρευνές τους παρεμποδίστηκαν επίσης από ελλιπή και παραποιημένα αρχεία και τοπικούς νόμους που έδιναν προτεραιότητα στην ιδιωτική ζωή των βιολογικών γονέων έναντι των δικαιωμάτων των υιοθετημένων.

«Ήμασταν πάντα σε πολύ μειονεκτική θέση εδώ λόγω του πολιτισμού και της γλώσσας» δήλωσε ο Han Boon Young, ένας υιοθετημένος που επέστρεψε πριν από δύο δεκαετίες. «Είναι πραγματικά δύσκολο να επιβιώσεις εδώ, να βρεις μια κανονική δουλειά και να ενσωματωθείς πραγματικά».

Οι ερευνητές σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τα πορίσματά τους έως την άνοιξη. Δεν έχουν την εξουσία να ασκήσουν ποινική δίωξη σε καμία από τις υπηρεσίες, αλλά η κυβέρνηση υποχρεούται από το νόμο να ακολουθήσει τις συστάσεις τους.

Ο Jin Meyerson, ένας Κορεάτης υιοθετημένος που έγινε καλλιτέχνης, επεσήμανε ότι η Νότια Κορέα έχει συνήθως εμμονή με την αντιμετώπιση ιστορικών αδικιών, όπως η αναζήτηση συγγνώμης από την Ιαπωνία για τη σεξουαλική υποδούλωση των Κορεατισσών γυναικών κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.

Αλλά όταν πρόκειται να παραδεχτεί την οδυνηρή ιστορία της υιοθεσίας, η χώρα έχει αποτύχει, είπε.

«Ως χώρα, ως πολιτισμός, ως κοινότητα, τι δικαίωμα έχουμε να απαιτούμε μια συγγνώμη από την Ιαπωνία όταν δεν μπορούμε καν να φροντίσουμε αυτή την κατάσταση στο ίδιο μας το σπίτι, με τα ίδια μας τα παιδιά;» δήλωσε ο Meyerson.

*Με στοιχεία από nytimes.com
ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/2023/09/18/stories/o-megalyteros-eksagogeas-moron-ston-kosmo-antimetopizei-odyniro-parelthon-tou/

Περιγραφή φωτογραφιών για άτομα με οπτική αναπηρία: Η πρώτη φωτό δείχνει πολύ κόσμο σε έναν εμπορικό δρόμο κάποιας κορεάτικης πόλης, Η επόμενη  δείχνει στιγμές της ζωής, ένα πάρκο, με λίγα άτομα.