Η γενναία μικρή αγωνίστρια στο Πακιστάν Malala Yousafzai

Της Σίσσυς Βωβού

Στα 11 της χρόνια, η μικρή Μαλάλα έκανε δηλώσεις για την εκπαίδευση των κοριτσιών στο Πακιστάν, στη μικρή πόλη Σουάτ, που επλήγη από τους Ταλιμπάν το 2009. Στην τότε επιδρομή τους, οι Ταλιμπάν οδήγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους της πόλης να αφήσουν τις εστίες τους και να γίνουν εσωτερικοί πρόσφυγες σε διάφορες γύρω πόλεις. Τρεις μήνες μετά, ο πακιστανικός στρατός ανακατέλαβε την πόλη, και οι κάτοικοι επέστρεψαν για να δουν κατεστραμμένα τα σπίτια, τους δρόμους, τα πάντα.

Από τότε η Μαλάλα συνέχισε να γράφει σε μπλογκ και να υπερασπίζεται το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, και πήγαινε σε ιδιωτικό σχολείο θηλέων που διατηρούσε ο πατέρας της.

Η επίθεση με σφαίρες στο μικρό και ανυπότακτο μυαλό της έγινε την περασμένη Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου, όταν οι Ταλιμπάν που την είχαν βάλει στο στόχαστρο, την εντόπισαν σε λεωφορείο που μετέφερε μαθήτριες και την πυροβόλησαν. Το τραύμα είναι σοβαρό, και η κατάσταση της υγείας της κρίσιμη. Άλλα δύο κορίτσια τραυματίστηκαν στην επίθεση, αλλά ελαφρότερα.

Η Μαλάλα έχει ήδη γίνει σύμβολο αντίστασης στο Πακιστάν και πλέον παγκόσμια, έχει προταθεί για διεθνή βραβεία, ενώ οι Ταλιμπάν σε δήλωσή τους αποκαλούσαν την εκστρατεία της μικρής «αισχρότητα».

«Έχει γίνει σύμβολο της δυτικής κουλτούρας στην περιοχή. Την προπαγάνδιζε ανοιχτά», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι «αν επιβιώσει, σίγουρα θα της ξαναεπιτεθούν». «Ας γίνει αυτό μάθημα», είπαν.

Για τον αγώνα της μικρής Μαλάλα αλλά και για την εκπαίδευση των κοριτσιών, είχε φτιαχτεί ένα ντοκιμαντέρ το 2009 από τους New York Times και είχε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα, που επικεντρωνόταν στο ζήτημα αυτό. Η κυβέρνηση του Πακιστάν υιοθετεί στα λόγια τον αγώνα της μικρής Μαλάλα, ενώ ο στρατός και άλλα σώματα καταστολής είναι πλήρως διαβρωμένα από τους Ταλιμπάν οι οποίοι εισπράττουν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Η μικρή Μαλάλα θυμίζει για μια ακόμα φορά με πόσο μεγάλο αγώνα έχουν κατακτηθεί τα δικαιώματα των γυναικών, και υπογραμμίζει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο αγώνας αυτός δεν σταματά μπροστά σε κανένα εμπόδιο.