“Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους”, μια ταινία της Κωνσταντίνας Βούλγαρη

της Βέρας Σιατερλή

Στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης  (2-11/11/2012) ανάμεσα στις 14 Ελληνικές ταινίες που παρουσιάστηκαν έκανε πρεμιέρα και η ταινία “Συγχαρητήρια στους αισιόδοξους;” της Κωνσταντίνας Βούλγαρη

Θα μπορούσε να γίνει μια ταινία-σημαία για τα Εξάρχεια; (ρωτά η Βένια Γεωργακοπούλου στην Έντυπη Έκδοση της Ελευθεροτυπίας,  Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011)

Η απάντηση της σκηνοθέτιδας είναι αρνητική.

«Δεν είναι μια ταινία για την αναρχία, αλλά για ανθρώπους που ζουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο που τον γνωρίζω και τον μοιράζομαι μαζί τους»

«Η ταινία δεν αφορά ακριβώς την αφοσίωση στην επαναστατική ιδεολογία και πράξη. Περισσότερο θα έλεγα ότι μιλά για την αποδοχή, για τις αντιφάσεις μας. Οι ήρωες δεν είναι εξωπραγματικοί, με ατσάλινες ιδέες και θέληση, αλλά έχουν μέσα τους μικροαστισμό, φοβίες, κόμπλεξ. Κανονικοί άνθρωποι. Συνήθως μέσα από την τηλεόραση και τις ειδήσεις βλέπουμε αυτό το κομμάτι των νέων παραμορφωμένο, σκέτες καρικατούρες. Μόνο για το μπάχαλο και την τρομοκρατία μιλάνε. Εγώ θέλησα να τους δείξω έξω από πορείες, συνελεύσεις και τέτοια… Μέσα από τις προσωπικές και οικογενειακές τους σχέσεις».

Η ηρωίδα της ταινίας η Ηλέκτρα ( Μαρία Γεωργιάδου) είναι Εξαρχιώτισσα.  Ωριμάζει, μεγαλώνει, με τον έρωτα, τη μοναξιά, τα άγχη και τις φοβίες της συμμετέχοντας  στα κοινά με έντονη πολιτικοποίηση και επαναστατική στάση. Η ηρωίδα και η παρέα της καταλαμβάνουν ένα οικόπεδο και το κάνουν πάρκο.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τις αρχές του 2012. Η ταινία  μπήκε στο γνωστό site IndieGoGo, που συγκεντρώνει χρηματοδότηση για σινεμά, μουσική κ.λπ. «Τα 10, 20 ή και παραπάνω ευρώ είναι ευπρόσδεκτα», είπε τότε  η Κωνσταντίνα.

Τώρα λέει η σκηνοθέτης στη συνέντευξη που έδωσε στο left.gr,  ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κινηματογράφο γιατί είναι κάτι πάρα πολύ ακριβό ενώ η ταινία πραγματοποιήθηκε εκ των ενόντων.

Σήμερα μέσα σε 85 λεπτά εικόνας και λόγου έδωσε τη σύγχρονη πραγματικότητα που καταγράφεται με ναρκομανείς αραγμένους στα πεζοδρόμια και με δυνάμεις καταστολής να βρίσκονται σε κάθε γωνία. Παράλληλα καταγράφει και τον άλλον κόσμο, όπου Μαρία Γεωργιάδου, με έμφυτη γλυκύτητα, ζεστασιά και μια ανθρωπιά που κι ο ρόλος και η ταινία χρειάζονται μιλάει για έναν κόσμο ανθρώπων που έχουν ένα διαφορετικό κοινωνικό όραμα, κάνοντας πράξη στην καθημερινότητα τα όσα πιστεύουν.

Παρακάτω η συνέντευξη της Κωνσταντίνας Βούλγαρη στο left.gr

………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Το 53ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε το καθιερωμένο ραντεβού με τους φίλους του κινηματογράφου από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο από τις 2 έως και τις 11 Νοεμβρίου, στις γνωστές αίθουσες της πλατείας Αριστοτέλους αλλά και τις αίθουσες του Λιμανιού το Φεστιβάλ  .