Από τη Φλωρεντία στην Εναλλακτική Σύνοδο

της Σίσσυς Βωβού

Η Σύνοδος της Φλωρεντίας τον περασμένο Νοέμβρη είχε κάποια από τα χαρακτηριστικά του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, και κάποια πιο καινούρια. Τα ευρωπαϊκά κινήματα έδωσαν το «παρών», με 4.000 συνολικά συμμετέχοντες και συμμετέχουσες,  από 20 χώρες της Ευρώπης, που εκπροσωπούσαν περισσότερες από 300 οργανώσεις, από τις οποίες πολλά συνδικάτα εθνικά και ευρωπαϊκά, κοινωνικά κινήματα, ινστιτούτα, φεμινιστικές και οικολογικές οργανώσεις.

Παρά το ότι η μαζικότητα ήταν πολύ μικρότερη απ’ ότι στις αρχές της 10ετίας του 2000, η σύνοδος αποτελούσε μια υπόσχεση για το μέλλον.

Το επόμενο ραντεβού των ευρωπαϊκών κινημάτων είναι στην Εναλλακτική Σύνοδο (“Alter Summit”) που θα γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, πιθανότατα στην Αθήνα. Το μότο της, είναι «Η δημοκρατία μας εναντίον της λιτότητάς τους, Ενώνοντας τις δυνάμεις μας για μια Ευρώπη ειρηνική, κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική».

Η διοργάνωση της Εναλλακτικής Συνόδου Κορυφής των Κινημάτων θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, πιθανότατα στην Αθήνα. Το βασικό κείμενο το οποίο θα συζητηθεί και πάνω το οποίο θα παρουσιαστεί τελικά στην Εναλλακτική Σύνοδο, βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση. Στην Ομάδα Εργασίας της Ελλάδας συμμετέχουν πάνω από 20 οργανώσεις, αλλά αναμένεται μεγάλη διεύρυνση πολύ σύντομα. Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών είναι μια από τις 20 συλλογικότητες.

 

Το φεμινιστικό σεμινάριο στη Φλωρεντία

Από τα μαζικότερα σεμινάρια της διοργάνωσης, με μεγάλη και δυναμική παρουσία των ιταλίδων φεμινιστριών πολλές από τις οποίες ανήκουν και στην αριστερά κάνοντας τον διπλό τους αγώνα. Με παρουσία διεθνών γυναικείων οργανώσεων, όπως η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών και το δίκτυο Γυναίκες για μια Άλλη Ευρώπη. Αναφέρθηκαν οι προσπάθειες περιθωριοποίησης των γυναικείων δικαιωμάτων στη σημερινή περίοδο της κρίσης, και η ανάγκη αντίστασης σ’ αυτές. Αποφασίστηκε η φετινή 8η του Μάρτη να έχει σαν κύριο θέμα της τα μέτρα λιτότητας και την αντίσταση των γυναικών στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και ο συντονισμός μέσα από το δίκτυο της Φλωρεντίας 10+10, για εκδηλώσεις και διαδηλώσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η 8 Μάρτη είναι ήδη πολύ κοντά, άρα αναμένεται η σύντομη προετοιμασία μας για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: http://www.altersummit.eu/, http://www.firenze1010.eu/