Όχι στις καταλήψεις! Τα κτίρια να μένουν άδεια και να ρημάζουν

της Σίσσυς  Βωβού

Δυστυχώς αυτή είναι η άποψη της εξουσίας, που πρόσφατα προέβη στην αποβολή καταληψιών από άδεια κτίρια, που είχαν μετατραπεί σε χώρους εκδηλώσεων και κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε τη Βίλα Αμαλίας, την κατάληψη Σκαραμαγκά, την Λέλας Καραγιάννη όσον αφορά το Δήμο Αθηναίων, και φοβόμαστε ότι αναμένονται και άλλα.

Τα κτίρια αυτά βρίσκονται στο χώρο του Δήμου Αθηναίων, αν και δεν γνωρίζουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Πάντως ο δήμαρχος κύριος Καμίνης δεν διαμαρτυρήθηκε για το κλείσιμο των καταλήψεων, για τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα και τις συλλήψεις νέων ανθρώπων. Δεν γνωρίζουμε μήπως και απαίτησε αυτές τις ενέργειες από το κράτος.

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα, είναι ότι προτιμά τα δικά του κτίρια να είναι άδεια και να ρημάζουν. Και το γνωρίζουμε από το γεγονός ότι η “Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών” έστειλε επιστολή (24-11-2011) να της χορηγηθεί από το Δήμο χώρος για τις δραστηριότητες των γυναικείων οργανώσεων, μετά από δική μας έρευνα, όπου βρήκαμε ένα διαμέρισμα ιδιοκτησίας του Δήμου, περίπου 100 τ.μ., σε ωραία πολυκατοικία, το επισκεφθήκαμε (δεν μπήκαμε μέσα) και μάθαμε από τους περίοικους ότι είναι άδειο και κλειστό εδώ και 17 τουλάχιστον χρόνια, και μάλιστα η διαχείριση της πολυκατοικίας βρίσκεται στα δικαστήρια με το Δήμο γιατί δεν πληρώνει τα κοινόχρηστα.

Την επιστολή μας την παραθέτουμε παρακάτω, στο μεταξύ να πούμε ότι κάναμε επανειλημμένα επισκέψεις για να συζητήσουμε το αίτημά μας, για χορήγηση χώρου γενικώς αλλά αναφέραμε τα στοιχεία για τον συγκεκριμένο χώρο, τον οποίο θεωρούμε πολύ κατάλληλο, και η απάντηση διαφόρων υπηρεσιών και αντιδημάρχων είναι ότι εξετάζουν το αίτημα, ότι ίσως ο δήμος το χρησιμοποιήσει για δικές του ανάγκες, και γενικά να περιμένουμε. Αν εμείς είχαμε κάνει κατάληψη, θα είχαμε το διαμέρισμα εδώ και δύο σχεδόν χρόνια, και θα στεγάζαμε τις δραστηριότητές μας. Επίσης θα πληρώναμε τα κοινόχρηστα και τους λογαριασμούς.

Τελικά, φαίνεται ότι ο Δήμαρχος και ο Δήμος αγαπούν τα άδεια κτίρια, και μισούν τις κοινωνικές δραστηριότητες. Αυτό είναι το συμπέρασμα, και αυτή η καταγγελία στην ουσία επαναφέρει το αίτημα για χορήγηση του άδειου διαμερίσματος, και για την υποχρέωση του Δήμου συνολικά προς τους δημότες και δημότισσές του.

 

Επιστολή της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών προς τον δήμο Αθηναίων:

 

Προς

Τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Καμίνη

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων

Κοινοποίηση: Δημοτικές παρατάξεις Δήμου Αθηναίων

 

Αθήνα, 25-4-2011

 

Θέμα: Αίτημα για χορήγηση στέγης για δραστηριότητες φεμινιστικών-γυναικείων συλλογικοτήτων

 

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες-κύριοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων

 

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών συστάθηκε πριν 3 χρόνια με αφορμή την 25η Νοέμβρη,  Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, με βάση την αναγκαιότητα που υπήρχε ώστε όλες οι γυναικείες ομάδες, οργανώσεις, δομές να ενώσουν τις φωνές τους και να δράσουν από κοινού για έναν και μοναδικό σκοπό, που είναι η εξάλειψη της έμφυλης βίας και των διακρίσεων, στην προοπτική της χειραφέτησης όλων των ανθρώπων για την ύπαρξη μιας κοινωνίας ισότητας και δικαιοσύνης. Στην Πρωτοβουλία συμμετέχουν, ή στηρίζουν ανάλογα με την εκάστοτε δράση που επιλέγεται, περίπου 15 συλλογικότητες, οι οποίες μέσα από κοινές συναντήσεις συναποφασίζουν τις ενέργειες και τις θεματικές που κάθε φορά θα εστιάσουν. Οι αρχές μας βασίζονται στην δημοκρατία, την ισότητα, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάσει αυτών δραστηριοποιούμαστε.

Η Πρωτοβουλία μας θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι στην Αθήνα, που αποτελεί και τον κυρίως τόπο δραστηριοποίησής μας, δυστυχώς δεν παρέχεται από την πολιτεία ή τον Δήμο κάποιος χώρος για τη στέγαση γυναικείων οργανώσεων. Όλοι οι χώροι που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε για τις δραστηριότητές μας είναι μισθωμένοι, γεγονός που δυσκολεύει τις ενέργειες μας αφού υποχρεωνόμαστε να καταβάλουμε τα μισθώματα από προσωπικές εισφορές.

Με την γνώση ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αλλά και σε πολλές μικρότερες πόλεις, οι Δήμοι προσφέρουν κτίρια και χώρους για τη στέγαση των γυναικείων οργανώσεων, θέλουμε να σας θέσουμε αυτό το ζήτημα και να ζητήσουμε την εκ μέρους σας παραχώρηση ενός κατάλληλου για τις δραστηριότητές μας χώρου. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στην Πρωτοβουλία και τις συλλογικότητες που την στηρίζουν να στεγαστούν στο χώρο αυτό και να δημιουργηθεί ένα  γόνιμο σημείο συνάντησης, που θα τους εξασφαλίζει ταυτόχρονα και μια αυτόνομη και ανεξάρτητη δράση, με στόχο πάντα να προάγουμε την συνταγματικά κατοχυρωμένη ισότητα των δυο φύλων και τα εν γένει αιτήματα των γυναικών για τα οποία αγωνιζόμαστε, με προεξέχον την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

Σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή, με το αίτημα να προγραμματιστεί μια συνάντηση με τον αρμόδιο/αρμόδια του Δήμου Αθηναίων ώστε να αναπτύξουμε αναλυτικότερα το αίτημά μας.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας και σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: (ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ)

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

 

Τη Φεμινιστική Πρωτοβουλία στηρίζουν οι παρακάτω συλλογικότητες:

Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (Ελληνικό Δίκτυο), Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα Φύλου Νεολαίας ΣΥΝ, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων, Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών ΔΙΟΤΙΜΑ, Ομάδα Γυναικών Διεθνούς Αμνηστίας.