Ανεργία και αλληλεγγύη

της Βέρας Σιατερλή

Οι περισσότερες άνεργες γυναίκες συμμετέχουν σε αλληλέγγυες συλλογικότητες ή πλαισιώνουν κοινωνικές πρωτοβουλίες. Αντιδρούν στην ανεργία. Στενοχωριούνται, αλλά δεν αφήνουν να τις «πάρει από κάτω».  Η γειτόνισσα μου, Αλεξάνδρα Παύλου είναι μια τέτοια περίπτωση. Τη συνάντησα τις προάλλες και με ενθουσιασμό και νοιάξιμο μου ανακοίνωσε τη νέα δραστηριότητά της. Έτσι μ’ αυτήν την ευκαιρία σκέφτηκα να κάνουμε μια μικρή συνέντευξη.

Ποιο είναι το επάγγελμά σου;

Είμαι μεταφράστρια άνεργη.

Πόσο καιρό είσαι άνεργη;

Σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Με ποιές συλλογικότητες ασχολείσαι;

Συμμετέχω στο Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εξαρχείων και στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αθήνας

Πόσο καιρό δουλεύεις για το κοινωνικό ιατρείο;

Πριν τρεις μήνες περίπου, μια ομάδα ανθρώπων, με τη συνδρομή της Ανοιχτής Πόλης, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια για τη δημιουργία του κοινωνικού ιατρείου, και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το ιατρείο έχει ήδη ξεκινήσει τη λειτουργία του από τις 22 Ιανουαρίου. Η συμμετοχή στο εγχείρημα γίνεται σε εθελοντική βάση, τόσο από το ιατρικό προσωπικό, όσο και από όσους στελεχώνουν τη γραμματειακή υποστήριξη. Στόχος μας είναι να παράσχουμε δωρέαν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε ένα μικρό μέρος όλων αυτών που τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη λόγω της μνημονιακής πολιτικής. Σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουμε –πράγμα αδύνατον, άλλωστε- να υποκαταστήσουμε τις παροχές υγείας που υποχρεούται να προσφέρει η πολιτεία στους πολίτες. Ωστόσο, η ύπαρξη τέτοιων εγχειρημάτων –που ευτυχώς είναι αρκετά- είναι αυτή τη στιγμή απολύτως απαραίτητη. Εδώ πρέπει να πω ότι μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν δηλώσει πρόθυμοι να βοηθήσουν, ωστόσο, για να έχει επιτυχία το εγχείρημα, απαιτούνται πολλοί εθελοντές, τόσο γιατροί όσο και διοικητικό προσωπικό. Σκοπός μας είναι επίσης να εμπλέξουμε σιγά σιγά και τους ασθενείς στη λειτουργία του ιατρείου, να το δουν ως δικό τους θέμα. Αυτό άλλωστε είναι και η βασική διαφορά της αλληλεγγύης -όπως την εννοούμε εμείς- από τη φιλανθρωπία.

Να συμπληρώσω ότι συλλέγουμε και φάρμακα με τη βοήθεια φαρμακοποιών αλλά και άλλων πολιτών, και είμαστε ευγνώμονες για κάθε προσφορά.

Το ιατρείο βρίσκεται στην οδό Κάνιγγος 33, στα Εξάρχεια, και λειτουργεί καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες εντελώς δωρεάν για ανασφάλιστους ως τακτικό ιατρείο γενικής ιατρικής, καρδιολογικό, νευρολογικό, παιδιατρικό, δερματολογικό, ψυχιατρικό, ρευματολογικό, τμήμα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, οδοντιατρείο και φαρμακείο.

Ραντεβού μπορεί να κλείνει κανείς στο τηλ. 210 – 3802037 τις πρωινές ώρες (11.00 -14.00) από Δευτέρα ως Παρασκευή

Εσύ τι ακριβώς προσφέρεις;

Εγώ βοηθώ στη γραμματεία δύο φορές την εβδομάδα και έχω επίσης αναλάβει το συντονισμό όλων των συντελεστών του ιατρείου.

Πόσο σε γεμίζει αυτό;

Δεν θα το έθετα έτσι. Ασφαλώς και με γεμίζει, όμως δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος που συμμετέχω. Ο βασικός λόγος είναι η μεγάλη ανάγκη που έχει προκύψει. Άλλωστε, η κάθε μορφή αλληλεγγύης που ξεπηδά αυτή τη στιγμή στη χώρα μας συμβάλει, πέρα από την πρακτική βοήθεια που προφέρει, και στην οργάνωση της αντίστασης του λαού μας.