Άλλη μια προαναγγελθείσα συζυγοκτονία

της Σίσσυς Βωβού

Σάββατο βράδυ, 16 Φεβρουαρίου, στη Νίκαια, 46χρονος άνδρας σκότωσε με περισσότερες από 10 μαχαιριές την 34χρονη σύζυγό του μπροστά στα μάτια του 8χρονου παιδιού.

«Προσωπικές διαφορές» ανέφεραν οι αστυνομικοί, οι οποίοι έφθασαν μετά από κλήση των γειτόνων που άκουγαν τις κραυγές της γυναίκας, όταν όμως ήταν πολύ αργά για να την προλάβουν ζωντανή.

Ο φονιάς προσπάθησε να ξεφύγει για να μην συλληφθεί, πηδώντας από τον 2ο όροφο, με αποτέλεσμα τη μετονομασία του φόνου σε «τραγωδία» από πολλά μίντια, που δεν εννοούν ακόμα και ίσως δεν θα εννοήσουν ποτέ, ότι είτε ο φονιάς αυτοκτονήσει μετά την πράξη του, είτε προσπαθήσει να το σκάσει και τραυματιστεί, είτε εξαφανιστεί χωρίς να τραυματιστεί ο ίδιος, είτε συλληφθεί σώος και αβλαβής, ο φόνος παραμένει φόνος και μια γυναίκα χάνει τη ζωή της επειδή είχε την συνηθισμένη ατυχία να ζει σε μια σχέση κακοποίησης.

Δεν ήταν η πρώτη φορά βίαιης συμπεριφοράς στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε πολλές άλλες. Όπως συνάγουμε από Δελτίο Τύπου του Χαμόγελου του Παιδιού, το οποίο εύλογα βλέπει αυτές τις υποθέσεις από τη σκοπιά του παιδιού πάντα, επρόκειτο για μια σχέση συστηματικής κακοποίησης, που με κατάλληλες πολιτικές και δομές στήριξης για τις γυναίκες, θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε διαζύγιο αντί σε φονικό.

«Το Χαμόγελο Του Παιδιού» τον περασμένο Μάιο έλαβε ανώνυμη καταγγελία στη Γραμμή SOS 1056 και ενημέρωσε εγγράφως τις αρμόδιες αρχές για τη βίαιη συμπεριφορά του πατέρα προς τη σύζυγο του παρουσία του ανήλικου παιδιού τους.

Δυστυχώς δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα…. Μια ακόμη περίπτωση όπου οι ελλείψεις του συστήματος έφεραν ως αποτέλεσμα την αδυναμία προστασίας ενός ακόμη παιδιού….»