Την τιμητική του σήμερα ο Νίκος Γκάλης…

της Σίσσυς Βωβού 

Μεγάλος καλαθοσφαιριστής, τόσο μεγάλος, ώστε πίσω από τους διθυράμβους και τις τιμητικές εκδηλώσεις να χαθεί, να σβηστεί, να ξεχαστεί, η κάποτε γυναίκα του και σύντομα μακαρίτισσα Τζένη Γκάλη.

Δύσκολο να βρούμε ακόμα και τις ημερομηνίες γιατί όλα έχουν παραλειφθεί, ίσως δεν ήταν και τόσο σοβαρά, ίσως να μην αξίζει καν να αναφερθούν, ίσως κανείς να μην θέλει πια να τα θυμάται…

Τότε, στο απόγειο της δόξας του, ο Νίκος Γκάλης, γύρω στα 1990, είχε μια νεαρή και γοητευτική γυναίκα, την Τζένη Γκάλη. Απ’ ότι είχαμε τότε καταλάβει με διάφορα τερτίπια που μάλλον έδειχναν ότι ήθελε να μοιράζεται τη δόξα του συζύγου της, η Τζένη έκανε σκηνές και καμώματα, φόραγε πολλά ακριβά χρυσαφικά, και γενικά ήταν στο πνεύμα του ξαφνικού και μεγάλου τζετ σετ στο οποίο είχε μπει ο Γκάλης εκείνη την εποχή.

Ξαφνικά και μετά από κάποιον καβγά, ο Γκάλης έκλεισε τη νεαρή Τζένη σε ψυχιατρείο, όπου την πήγε αναγκαστικα, όπως γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς να φροντίσει καν να έχει μαζί της τα εσώρουχά της, απ’ ότι είχε γραφτεί.

Έμεινε εκεί για κάποιο διάστημα, μετά πήρε ή της έδωσαν διαζύγιο (τότε δεν υπήρχε το αυτόματο διαζύγιο) και άρχισε να δουλεύει υπάλληλος σε κάποια επιχείρηση. Ήταν σίγουρα ψυχικά κλονισμένη, όπως φαίνεται λόγω της σκαιάς μεταχείρισης που της επιφύλαξε ο τότε σύζυγός της.

Η Τζένη είχε κάποιο αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα, απ’ ότι είχε γραφτεί στον Τύπο, και προκάλεσε ένα δυστύχημα το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η ίδια καθώς και δύο άνθρωποι που βρίσκονταν στο αυτοκίνητο με το οποίο είχε συγκρουστεί.

Σύντομα ο Στέλιος Κούλογλου έγραψε στο Βήμα της Κυριακής ένα εκτεταμένο και αναλυτικό άρθρο με τίτλο «Ποιος σκότωσε την Τζένη Γκάλη;» το οποίο μάταια ψάξαμε να βρούμε στο ίντερνετ ή στην Wikipedia, τώρα που θυμηθήκαμε τον Γκάλη. Το άρθρο μάλλον οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι ο σύζυγος της Τζένης και σήμερα τιμώμενο πρόσωπο, την οδήγησε στο θάνατο. Μέσα από την ταραχή στην οποία βρέθηκε λόγω της απότομης πτώσης από τα υψηλά κλιμάκια της δημοσιότητας και της αναγνώρισης, με την πρωτοβουλία του συζύγου της που την έκλεισε στο ψυχιατρείο; Με άλλον τρόπο;

Το σχετικό δημοσίευμα σίγουρα θα υπάρχει στα αρχεία του Βήματος, και σίγουρα μπορούμε να το ψάξουμε για να θυμηθούμε όλη την ιστορία. Απλώς σήμερα, την μέρα του θριάμβου και της τιμής προς τον μέγα καλαθοσφαιριστή, δεν μπορούσαμε να μην αναφέρουμε αυτή την συσκοτισμένη σκοτεινή ιστορία της ζωής του, αυτές τις πράξεις του που οδήγησαν την τότε νεαρή γυναίκα του στην καταστροφή ή την αυτοκαταστροφή. Μια ακόμα γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας.